>99 CC CİLER hoşgeldiniz.
Yeni vergi paketi belli oldu:
-100 bin TL üzeri limiti olan kredi kartlarına yıllık 750 TL savunma sanayi katılma payı
-Sıfır araç satışına 3.000 TL, ikinci el araç satışların 1.500 TL tescil ücreti
-Gayrimenkul alım-satımında her iki taraftan 750'şer TL katılma payı
-100 cm3 ve 6 kw'nin altındaki motosikletlere MTV
-5 bin TL'den pahalı saatlere ve drone'lara ÖTV
(Bloomberg)
''Bir adam hangi yolda gidiyorsa, o yol onun kendi seçimidir.'' İp Man
Müjde, ÖTV ödemeden çok derin bir nefes alabilmek hala mümkün.
(ATV Haber)
Bende köye 50cc mi alayım elektrirkli bişeymi alayım diye bakıyordum almam artık.Eskiye dönük mtv alacaklarsa piyasa satılık 50 cc dolar.
Türk iş Ekim 2024 raporu
Açlık sınırı : 20.432 lira
Fakirlik sınırı : 66.553 lira
Hesabını,
"Ekonomi benden sorulur benden" diye haykıran ekonomiste! sorabilirsiniz...
TÜİK ve ENAG enflasyon verilerini açıkladı;
Ekim 2024 aylık enflasyon;
TÜİK : % 2,88
ENAG : % 5,57
Ekim 2023-2024 arası bir yıllık enflasyon;
TÜİK : % 48,58
ENAG : % 89,77
Tüikin enflasyon verisi Enaga göre neredeyse %50 daha aşağıda.
TÜİK ve ondan sorumlu hükümet mahkeme kararına rağmen,
o verileri nasıl ve nereden elde ettiğini açıklamadığı müddetçe,
hırsız damgasından kurtulamaz.
Yıllardır cebimizden çaldıkları gibi hala çalmaya devam ediyorlar...
Bir sözümde halaycı moruklara,
Allah belanızı versin, topunuzun tekerine taş değsin...
Hollanda'da 4000 EUR net maaşı olan biriyle biraz derinliği olan bir sohbet edersen ekonominin iyi olmadığını da, 4000 EUR ile Hollanda'da çok daha yüksek alım gücüyle daha yüksek refaha sahip bir hayat yaşayabileceğini anlayabilirsin.
Benim çevremdeki halkın enflasyon diye bir sorunları yok.
Çevremdeki Asgari ücret veya en fazla 25 bin alan halkın sorunlarını yazayım.
Borsa
Tepeden Reeder almışlar 75 liraya falan şuan hisse 23 Lira
Cuma günü tavan yapmış umutlanıyorlar.
Oğlum sizin kafa kafaya gelmeniz için %250 artması lazım dediğimdeki surat ifadeleri çok hoşuma gidiyor.
Bitcoin (özellikle altcoin)
Şuan hepsi Trumpçı Trump gelince coinler coşacakmış.
Dolar
Hiç artmıyormuş çok şikayetçiler.
Altın
2025 de gram 5 bin olacakmış.
derinlikli sohbet ha, iyiymiş Beni biraz yüzeysel buldun sanırım ama sağlık olsun ne yapalım.
3 yakın arkadaşım avrupa ya gitti. İkisi Amsterdam biri Stockholm.
Hepsi hayatından memnun, herşey para değil ama ekonomik olarak Türkiye de biraz daha iyi yaşadıklarını söylüyorlar.
Amsterdam da yaşayan arkadaşım sehir içinde 2000 euro dan aşağı yer bulmak zor diyor.
Bu arada kendisi yazılımcı ve 4000 euro net eline geçmiyor.
Et,süt, bira ucuz diye hayat o kadar da mükemmel değil.
Ha kırsalda yaşarsan ok ;)
Hayır seni yüzeysel bulduğumu söylemedim, konuşacağın kişilerle yapacağın sohbetleri niteledim. Almanya bitmiş, havalimanı yapılamıyor gibi şeyler konuşurlarsa anlamındaydı.
Amsterdam'daki arkadaşının eline net 4000eur geçmemesi işin başka bir değişkeni, daha "üst seviye" bir ülkeye gidilğinde "genelde" zaten biraz seviye düşme ihtimali vardır. Ancak eline net 4000eur geçtiğinde senin Türkiye'de net 4000eur kazancından çok daha yüksek alım gücüne sahip olacaktır. Söylemek istediğim de bu zaten.
Amsterdam'ın merkezinde yaşayacağım diyen kişinin Türkiye'deki karşılığı Nişantaşı'nda merkezde oturacağım diyen kişi, oradaki kiraları da konuşabiliriz. Mis gibi Haarlem'de oturup kira masrafını azaltabilir. Kaldı ki bunu tercih ederse de maaşının yarısını kiraya verdikten sonra kalan 2000eur ile sahip olduğu alım gücü Türkiye'yi yine fersah fersah geçecektir. Özense bezense aylık mutfak masrafında 350eur'u görmesi zor, hadi gördü diyelim. Kaldı 1650 eur. Aylık 500eur'a yılda 15bin km limitlye F800GS alır leasing ile, kaldı 1150 eur. Ben keyfime düşkünüm der 50 eur'dan her ay üç şişe güzel single malt viski alır, kaldı 1500 eur. Ayda iki haftasonu motosikletle avrupada gezeceğim der, her biri 1500km'den ayda 3000km tur yapsa 5l/100km'den 150 litre = 350 eur benzine, gecelik 100 eura güzel güzel konaklasa yuvarladım 600eur gezme masrafı yazdım kaldı 900 eur.
Türkiye'de bunları hesaplamak ister misin? Kaldı ki kapıyı da F800GS'den açtım. Ağustos'ta İtalya'da bir bayii de Tuono 660'ın aylık lease bedeli 225eur idi..
Geçerli bir sektörde geçerli bir meslekte iyi bir iş çıkarıyrosan elbette güzel bir hayat yaşayabilirsin Türkiye'de. Bu ekonominin iyi olduğu anlamına gelmiyor.
Tabii ki Avrupa sıfır sorun bir yaşam vaad etmiyor, gidenlerin bir eli yağda bir eli balda olmak zorunda değil. Ancak alım gücü ve buna bağlı genel geçer refah olarak bizden çok ileride olmaları başka bir konu.
Hemen oltaya gelmeyin yahu.
Forumumuzun kadrolu troll'ünü tanıyın artık.
Avrupa ya giden nitelikli insanlar sence Almanya bitmiş, marketler boş .. diye konuşur mu
Nişantaşı benzetmeni doğru bulmuyorum.Amsterdam ın en iyi konumunda olan yerlerden bahsetmiyoruz.
Verdiğin diğer örneklerinin tam zıttını ben de sana verebilirim.
Seni ikna edebileciğimi sanmıyorum fakat bildiğim ve doğru olduğu farklı arkadaşlarımdan teyit ettiğim bir şey var; belli bir seviyeye gelmiş insanlar Avrupa ya gidince ekonomik olarak refahlarında çok bir fark olmuyor.
2023-2024 böyleydi.Gelecekte neler olur bilmiyorum.
Ben Bulgaristanda yazılımcıyım, antivirüs ve siber güvenlik ile ilgili ürünler geliştiriyoruz. Türkiye/Avrupa dahil çoğu ülkede ofisimiz var, ben aynı zamanda BG vatandaşı olduğum için burayı tercih ettim hemde Türkiye yakın git/gel sıkıntı olmuyor.
Benim gözlemlediğim Türkiyede Avrupaya göre ucuz olan tek şey manav alışverişi. Türkiyede diğer her şey için daha fazla para harcamanız gerekiyor. Belli bir seviyeye geliri olanlar için kısa vadede çok farketmeyebilir ama uzun vadede Avrupa kesinlikle daha karlı.
Türkiyede tenere sahibiydim, burda tekrar aldım 150 eur aylık ödüyorum. Araba içinde aynı şey geçerli. Türkiyede'de arabam vardı ama burda aynı paraya daha iyi bir arabaya binebiliyorum. Kısacası her şey için daha az ödüyorum.
Ev konusu ise avrupada çok sıkıntı ve kiralar yüksek, kesinlikle katılıyorum. Ama insanlar kolay bir şekilde ev alabiliyor. Ben şahsen 2000 eur kira ödeyeceğime mortgage ile alıp kiradan daha az öderdim, öylede yaptım burda.
Önceden sağlık sektörünü çok överdik TR'nin ama son olaylardan sonra onada şüphe ile yaklaşıyoruz, yinede doktorluk bir işimiz olursa TR'ye gidiyoruz halen.
Ben TR'deki evi boş tutuyorum halen ara sıra gidip kalıyoruz, bazen diyorum belki ülkede bişeyler düzelirde döneriz diye ama iyi giden tek bir şey bile görmüyorum.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)