Düşünmeye devam. Başka kime oy verecek zihniyetinin sonucu bu. En azından beyin çalışmış oluyor.
Orası öylede devlet memuru bu ülkenin vatandaşı biz değil miyiz? İstismar edilemez bir sistem gelmesi, kimse tarafından değiştirilemez olması lazım. Buda bizim şartlarda tek çeşitten geçiyor. Yurtdışından emekli komşumuz var, her şey anı birtek ödediğin prime göre sağlık hizmetindeki otel kısmında ayrım var diyor. Maaş aynı, doktor aynıi hastane aynı, kaldığın yer farklı özel oda, küçük oda veya koğuş gibi.
''Bir adam hangi yolda gidiyorsa, o yol onun kendi seçimidir.'' İp Man
Bu konu acayip tartışmaya açık bir konu.
Sosyal güvence nedir, devlet emeklilik sistemi nedir hepsini baştan bir masaya yatırmak gerekiyor.
AKP'nin yaptığı soygunları falan ayrı tutuyorum şimdilik, zamanında 40-45 yaşında emekli olan insanlar bu ülkedeki ciddi mali problemlerden biri. Hangi(!) aklı evvel bunu başımıza sardıysa artık, bir insanın 40 yaşında devlet tarafından otomatik olarak maaşa bağlanması, kadınların 70 yaşında bil kocaları öldüyse babalarının emekli maaşından almaya devam etmeleri falan olacak iş değil.
Ülkenin ekonomik gelişmişliğinin az olmasından ötürü bu durumda olup da bu paraya ihtiyaç olan insanlar olabilir, bu ayrıca bir konu ve bunun için ayrı önlemler alınması gerekebilir. Ama yani olacak iş değil, kendisi emekli olmuş 43 yaşında maaş alıyor, evlenmemiş babası ölünce ondan maaş alıyor. Bu ne saçma sapan bir şeydir arkadaş.
Bir de üstüne bu ballı dönemde emeklilik ikramiyesi ile ev almış bunaklar çıkıyor, 20 yaşında çocuğa iş beğenmiyorsun biz çalıştık gak guk ediyor. Bunak lafıma kimse alınmasın, benim de anam babam 65 yaş üstü insanlar. Böyle saçmalayanlara söylüyorum bunak diye.
Ha bu söylediğim şey şu an emeklilerin "tabanına" yapılan kötülüğün gerekçesi olmamalı elbette. Bu da apayrı bir konu. 7500TL 9500TL şaka gibi rakamlar.
-
Söylediğin brüt maaş konusu, düzgün bir şekilde düzenlenen bir yasa yönetmelik olursa bu ülkeye tarihinde yapılmış en büyük iyilik olacaktır. O yüzden de yapmazlar Bu arada bunun sosyalizm ya da komünizm ile pek ilgisi yok. Devletin şeffaf olması ve vatandaşın da neye ne verdiğini daha kolay anlamasıyla alakalı. Dümdüz kapitalist sistemlerde de kolaylıkla uygulanabilir bir durum, hatta kapitalist devletler az vergi toplayacakları için oralarda yapması daha kolay olur.
youtube.com/@bisuruyorum
EYT'e karşı cıktıgım zaman bin laf edilmişti; EYT cıktıgından beri omzumuza yüklenen yükü kimse fark etmedi mi?
EYT konusu acıldıgından beri calısandan alınan gelirvergisi dilimleri bildiğin dibe cekildi, yetmedi ikinci mtv'ler alındı vs. vs.
elbette sadece bu eyt kaynaklı değil birçok etken var ama 42 yaşında adamın emekli olması omzumuza yük. kimse bana "verilmiş hakkı almıslardı simdi geri verdiler" laga lugası yapmasın.
zaten şu da var; eyt'den değil normal emekli olsa 12-13 k maaş alacak insanların hepsini 7.5k'a kitlediler; şu an genc kesim ekstradan 7.5k parayı güzel buluyor ama calısamayacak durumda olduklarında artık bozdurup bozdurup monte ederler kendilerine.
EYT kaynaklı yapılan zam döneminde de aralarında %30 maaş farkı olan herkesi 7.5 da kitlediler; yani 10 alması gereken adam da 7.5 alıyor su an. Neyse.
benim şahsi fikrim 25 yaşında ortalama calısmaya baslanıldıgını düşünerek günün dolarsa 35 yıl calısan yaşı beklemeden, dolmazsa 30 yılı dolduran yaşı bekleyerek (55 yaş) emekli olmalı. Basit.
Eski kuşak 3-5 birşeyler aldı , yukarda da dediğiniz gibi vır vır konusuyor. Y kuşagının anasını bellediler farkında değiller. Z kuşagı zaten gerizekalı daha idrak edemedi cogu şeyi.
En azından ötanazi hakkımız olsa. 35 yaşında yaşlılıgımda rahat etmek yerıne ölümümü planlıyorum.
abi yok EYT bir tane konu, tek başına EYT'nin adam akıllı bir yükü yok Türkiye'ye. 180milyar TL gibi bir şey denmişti. Türkiye düzgün vergi toplayan, bütçeyi şeffaf şekilde düzgün harcayan bir ülke olsa bu EYT'den bir yerimiz bükülmez. Şu an Türkiye dünyanın en zor durumda ülkelerinden biri, medya ses etmeyince halk da yarım ağızla ses ediyor falan görmezden geliyoruz da durum feci. EYT olsa da olmasa da keser sapı hazırda bekliyor..
ki 2024 daha beter olacak.
ve evet dediğin doğru bir çok insanı da "uygun fiyata" kapatmış oldular.
Matematiğine bürokratlarla çalışmak lazım şimdi 55 erken veya normal demek zor ama evet çok da zırt pırt kurcalamadan belirli bir prensiple yönetilecek bir konu bu.
''Bir adam hangi yolda gidiyorsa, o yol onun kendi seçimidir.'' İp Man
abi bizim ülkenin problemi büyük kücük herşeyin üst üste binmesi. mesela bana ayın 5inde 1000 tl çerez parası gibi gelir ama ayın 31 inde o parayı bulmak işkence gibi olur.
bu misal; bizim ülke şartlarında eyt denen şey büyük yük. senin de dediğin gibi şartlar dogru uygulansa belki hiçbir olumsuz durumu olmayacak ama hırsızları doyuramazken 42 yaşında emekliyi nasıl doyuralım?
Anger clouds judgement and it makes us do things that we end up regretting. Things we can never take back.
Nisan ayında EYT'den emekli oldum (kanun çıkmasa daha 2 yılım vardı), şu anda devlete (şahıs olarak + benimle aynı durumdaki iki başka arkadaşımla kurduğumuz şirketteki payım olarak hepsini toplayınca) maaşlı çalıştığım zamankinden daha fazla vergi veriyorum. Şu anda (varsa eğer) sisteme yüküm çok az, işler biraz daha açılıp ek projeler vs. aldığımızda sağladığımız katma değerle devlet net +'ya geçecek.
İnşallah bir zaman iş kurma fırsatın olur da kendi vergini kendin vermenin zevkini(!) yaşarsın. Bu hissi(!) yaşamadıkça biraz teorik kalıyor beyanlar, yaşamak lazım bunları...
Vakti zamanında 38 yaşında emekli olanı biliyorum. Bu adam sisteme yük değil mi? Eyt'de erken emeklilik gibi sisteme yüktür. Sen vergiyi kazandığın paradan veriyorsun. Gene devletten maaş alıyorsun. Emeklilik sistemi çalışanın, emekli olana maaş vermesidir. Devletin cebinden para vermesi değildir. Çalışan emekli olana bakar. Bunun içinde nüfusun çalışanının, emekliden fazla olması gerekir. Erken emekli edersen bu denge bozulur.
''Bir adam hangi yolda gidiyorsa, o yol onun kendi seçimidir.'' İp Man
İtalya'da olsak haklısın ama Türkiye nüfusu genç bir nüfus. SGK asgari ücret almadığı halde asgariden görünen çalışan ve bunun patronu, sağlık sistemindeki suistimaller vb. olumsuzluklar nedeniyle onyıllardır açık veriyor, her zaman hazineden para alıyor. SGK'nın toplanan primlerle maaş verdiğini / verebileceğini zannediyorsak Türkiye'nin bütçe dinamiklerini hiç bilmiyoruz demektir. Acaba en son ne zaman sadece prim paralarıyla maaş ödeyebildi SGK acaba?
Anger clouds judgement and it makes us do things that we end up regretting. Things we can never take back.
Benim söylediklerim, Türkiye'nin gerçekleri değil zaten. Bavul ticareti ve sıpsıcak paralar olmasa çootaan, moratoryum ilan ederdik.
---------- Mesajlar birleştirildi - 08:17 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:13 ----------
Babuş Gılışdaroğlu tecavüze uğramış ssk'nın başındaydı. Bürokrat olarak ne yapabilecekti ki? Zaten genel başkan olarakta ne yapabildi orasıda muamma. Aha siyasete başladık gene.
''Bir adam hangi yolda gidiyorsa, o yol onun kendi seçimidir.'' İp Man
Ödediği prim kadar maaşını alıyorsa kusura bakma 3. şahıslara düşen bu şarkıda söylenmez. Senin şikâyetin kendisine özel sigorta yapan bir kişinin sigortadan parasını almasına laf etmekten bir farkı yok; emekli olan şahıs primini ödedi mi? Ödedi. Az ödedi az maaş alır çok ödedi çok maaş alır. Neyi tartışıyoruz? İstihdam var da bu adam keyfi mi çalışmıyor? İstihdam sıkıntısı var zaten. Emekçinin hakkını sorgulamayı bırakalım, parayı hamuduyla kaldırıp vergi ödemeyenlere bakalım, kurumların bütçelerini boşaltanlara bakalım, Diyanetin bütçesine bakalım mesela vs vs. Eyt'ye gelene kadar oooo neler neler var?
---------- Mesajlar birleştirildi - 08:23 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:18 ----------
Dickname ironi yapmış yahu, dalgasını geçiyor malum kesimle
sorgularım abi. sundugun şeyler alakasız. özel sigorta devletin verdiği belli bir fark harici ekonomiye yük olan bir olay değil. zaten enflasyon nedeniyle o para katkı payından cok enflasyon farkı gibi oluyor. sgk bambaşka bir konu.
forumda görüyorsan zaten sadece eyt değil her halta bir yorumum oluyor. sadece eyt'yi eleştiriyorum gibi davranma rica ediyorum.
öncelikle ödenen sigorta primi alınan maaştan az. hadi aynı oldugunu düşünelim. 42 yaşında olan adam 5800 gün prim ile emekli oldu. 16 yıl.
16 yıl sigorta ödeyip ölmez ise 35 sene maaş alacak; bu mu adalet?
Üstelik bu sistemden maaş alan insanlar dogal olarak gecinemediği için çalışmaya devam ediyor; ee hem işsizliğe faydası yok hem ekonomiye yük ne anladım bu işten.
eyt cıktıgından beri ilave vergiler, gelir vergisi dilim hesaplamalarının farkındasınız ancak kabul etmemeye calısıyorsunuz. tekrar diyorum ülkeyi batıran eyt değil dogru, ama etkenlerden birisi de eyt.
ekonomiye maliyetini tüm ekonomistler bağırıyor.
Anger clouds judgement and it makes us do things that we end up regretting. Things we can never take back.
EYT de hem gün hem de sigortalilik süre sarti aranmiyor mu? 5750 gün ve 25 yil sigortalilik süresini dolduran emekli olamiyor mu? Bu durumda emekli olabilen kisilerin yas ortalmasi daha yüksek olmaz mi?
"EYT çıktığından beri ilave vergiler" çok doğru bir tespit değil.
Ülke zaten uçurumdan aşağı gidiyor, EYT çıksa da çıkmasa da bu ek vergiler gelecekti.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)