ufoz adlı üyeden alıntı
Arkadaşlar EYT mevzusundan bağımsız olarak aşağıdaki konuya çok dikkat edin.
Yoksa yanarsınızki ne yanmak...
O yüzden, üşenmeyip, yazdıklarımı dikkatle okumanızı öneririm...
1-Hangi yaşta, kaç yıl sigortalılıkla, kaç gün primle emekli olabileceğinizi iyice ve doğru olarak öğrenin.
2-Askerliğinizi yedek subay olarak yaptıysanız, gün sayınızı doğru olarak öğrenin.
3-Edevletten gün dökümünüzü alıp defalarca eksik veya fazla varmı diye kontrol edin.
4-Sgk'ya emeklilik başvurusu yaparken mutlaka dilekçenizi siz doldurun veya biri doldurduysa okuyun.
5-Dilekçenizde,
Gün listenizde eksik/işlenmemiş gününüz varsa eklenmesini,
Size ait olmayan, başkasına ait günler varsa bunun gün listenizden silinmesini,
Yedek subaylık günlerinizin TSK dan alınarak, prim ödeme ve gün listenize eklenmesini,
Tüm bunların dikkate alınarak emekli maaşınızın bağlanmasını isteyin.
Bunu yapmazsanız emekli maaşınız bağlanır, bağlanır ama devlet 10 yıl sonra biz sana emekli maaşı bağlamamalıydık, 30 gün (veya X gün) eksiğin var der, 10 yıl boyunca ödediği maaşları faiziyle geriye ister, git X gününü tamamla tekrar emekliliğe başvur der.
Gıkınızı bile çıkaramazsınız.
Trabzonda birinin başına gelmişti ve haberlere konu olmuştu.
Benim başımada geldi.
Listemde bana ait olmayan başka bir ismin günleride vardı.
Emeklilik başvuru dilekçemde,
bana ait olmayan ve X kişi adına ödenen primlerin listemden ve günlerimden düşülmesini
Yedek subaylık günlerimin gün sayıma ilave edilmesini
Bana ait olan, ancak prim listesine girmemesi gereken günlerin silinmesini
Bu şekilde emekli edilmeyi, istemiştim.
Sanırım sgk sadece yaş ve güne bakıyor.
Emekli oldum. Bana olması gerekenden fazla maaş bağladılar.
Sgk ya gidip durumu anlattım.
Herkes sorun yok derken, sonunda bir memur beni dinledi.
20 yılda geçse devlet senden veya öldüysen mirasçılarından fazla ödediği parayı geri ister diye teyit etti.
Hatta bu şekilde emekliliğini yakıyorsun. Ödenen maaşları faiziyle geriye verip, sıfırdan emekliliğe başvurmak gerekir demeyide ihmal etmedi.
Ben emeklilik dilekçemde tüm bunlardan bahsetmiş, dilekçemi evrak kayıttan geçirtmiş, ve evrak kayıt kabul numarasıyla beraber bir kopyasını almıştım.
Arşivden dilekçemi bulduk.
Yeni bir dilekçeyle 6 ay önceki başvurumla emekli edilişimin uygun olduğu ancak başvuru dilekçemde belirttiğim hususlara dikkat edilmediğinden fazla maaş bağlandığı, maaşımın dilekçemdeki hususlarla tekrar hesaplanıp, 6 ay boyunca tarafıma fazladan ödenen meblağın geriye alınmasını talep ettim.
Normal şartlarda aldığım tüm maaşları faiziyle iade edip tekrardan emeklilik başvurusu yapmam gerekiyordu.
Ancak ben ilk başvurumda zaten bunları belirtmiştim ve vatandaş olarak görevimi yerine getirmiştim. Hata sgk içerisindeydi.
Dilekçem bakanlığa intikal etti.
Bakanlık benim görevimi yerine getirdiğimi, hem başvurumda durumu belirttiğimi hemde yanlışlığı ihbar ettiğimi belirtip sgk nın hatasını düzeltmesini istedi.
Dilekçemde yazdığım işlemler yerine getirilerek bana 6 ay boyunca fazla ödenen meblağ 6 taksitte geriye alındı. Maaşım olması gereken düzeye indi.
Bakın bu konu önemli.
İhmal etmeyin.
Yüksek maaş alıyorum, X kişinin 150 günü sayesinde emekli oldum, X kişinin yüksek primleri sayesinde yüksek maaş alıyorum derken,
Elinizdeki emeklilikten olup, yıllarca ödenen maaşların tamamını faiziyle geriyede isteyebilirler.
Ortada geri istenecek kimse yoksa (vefat ettiyseniz) , çocuğunuz, eşiniz, ananız, babanız artık devlet her kimi bulursa ondan alır.
---------- Mesajlar birleştirildi - 19:10 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:51 ----------
Edit : Sgk emekliliğimi yakıp, tüm ödediği maaşları faiziyle geriye alıp, tekrar emeklilik başvurusu yapmamı istedi.
Fakat evrak kayıttaki dilekçem ortaya çıkınca bunu yapamadılar ve konu bakanlığa gitti.
Bakanlıkta vatandaş zaten başvurusunda bu durumu belirtmiş, dikkate almayan kurum çalışanlarıdır kararını verdi.
Böylece emekliliğimi yakmadan, ödenen tüm maaşları geriye almadan, tekrar emeklilik başvurusuna gerek kalmadan emekliliğim devam etti.
Sadece dilekçemde belirttiğim fazladan ödenen maaş kısmını 6 taksitte geriye aldılar.
Eğer ilk dilekçemde bu durumu yazmasaydım, emekliliğim yanacak, aldığım tüm maaşları faiziyle geriye ödeyecek, sıfırdan emekliliğe başvuracaktım.