watercolours adlı üyeden alıntı
Şimdi gerçekler SüleymanE'nin dediği gibi. Ama olması gereken öyle değil.
Anketler diyor ki ne olursa olsun RTE'ye oy vermeyecğini söyleyen %60-65 bir kesim var. Şimdi matematiksel olarak 20 farklı aday çıksa ve herkes istediği adaya verse Cumhur İttifakı adayının (RTE demeyeceğim, o aday olamıyor) ilk turda seçilme şansı yok, doğru mu? Doğru. Şimdi 3 adaya indirelim. Yine Cumhur İttifakı (Cİ)'nin ilk turda seçilme şansı yok, doğru mu? Doğru. İkinci tura gelindiğinde (Buradan sonrası iki adaylı seçimin ilk turuyla aynı) net %40 Cumhur oyu var, karşısında da RTE'nin dahil olduğu gruba oy vermeyecek %60 oy var. Bu dağılımda Cİ'nin ikinci turda da kazanma şansı yok, doğru mu? Doğru. İşte burada sonucu %60'ın davranışı belirleyecek. Cİ'nın karşısındaki herkes rakibin Kemal mi, Temel mi, Ahmet mi, Ali mi, çöp kovası mı, kaşkol mü, vs kim olduğuna bakmadan oy verirse iktidar değişir (Sonrasında AKParti dağılır, ikinci seçimde de herkes gönlünden geçen partiye oy verir zaten). Ama bu %60'ın içindeki %21, ben Kemal'i beğenmiyorum, ben Ahmet'i beğenmiyorum, ben Kemal'i beğenmiyorum, ben Ali'yi beğenmiyorum, vs vs deyip oy kullanmazsa muhalif oy kullanan %39 kalır. Cİ'nın da oyu %40 olduğuna göre çoğunluğu alır ve tekrar kazanırlar. Onun için diyorum, muhalefet partileri ne yaparsa yapsın, muhalif seçmen doğru şekilde davranıp oyunu Cİ'nın karşısına kim çıkarsa çıkarsa ona verirse iktidarı değiştirir. Muhalefet partileri hata yapabilir, ama muhalif seçmen hata yapmazsa iktidar değişir.
Ama biri çıkıp Kemal de yüz kere aday oldu, kazanamadı, vermiyorum ulan derse ha işte sonra ağlamasın niye AKParti hala iktidarda diye. Değil Kemal, çöp kovası aday olsa ona oy vermesi gerektiğini anlamalı ki isteğine kavuşsun muhalif seçmen.
Not: SüleymanE'nin bahsettiği Kılıçdar'ın resmine bakıp oy vermeyecek dede var ya, işte o dedeyi zaten ikna etme şansınız yok. O dede %40'ın içinde zaten.