Thracian adlı üyeden alıntı
%50 si asgari ücretle çalışan ülkede işçilik miyetlerini yükselttiği için asgari ücrete yapılan zam bal gibi de pahalılığın başlıca sebebi olmasa bile sebeplerinden biri.İnsanlar geçinemiyorsa,hayatta kalamıyorlarsa ekonomiyi bu hale getiren yönetimi başlarından def edecekler.Bunu kansız olaysız çok basit şekilde mühürü farklı yere vurarak defalarca yapabilirlerdi.Bunu da yapamiyorlarsa seslerini çıkartmayacaklar.Yukarida da dediğim gibi asgari ücrete %10 zam son ürüne %30 yansıyor.Değişen bir şey yok hatta alım gücü daha da düşüyor.Bazı iş yerlerinin o kadar yüksek asgari ücret veremeyeceği için bir dünya işçinin işine son verip milyonlarca kişi işsiz kalması da cabası.
Şimdi öncelikle gerçekte asgari ücretli oranı 50% değil, çok iyi bildiğin gibi yüzlerce küçük ölçekli firma bir çok çalışanını daha yüksek ücret ödediği halde asgari ücretli gösteriyor. Bu öyle kenar kıyıda kalmış merdiven altı atölyeler değil, baya koca koca şirketlerin gerçeği. Bu nedenle asgari ücret artışının fiyatlara olan etkisi "zanettiğimiz kadar" değil. Elbette etkisi var, o da bir maliyet girdisi, ama o kadar değil.
Aldığımız mal ne olursa olsun bir sürü maliyet kalemi var. Bunlardan metal hammaddelerin fiyatı %100'e yakın artmış, elektrik/doğalgaz gibi üretim işletmeleri için çok ağır olan kalemler 100%'ün çok üzerinde artmış. Bunlara haliyle sesimizi çıkaramıyoruz, gücümüz işçinin maaşına yettiği için bu artmasın demek çok abest oluyor. Elektriğn fiyatı arttı, işyeri kadar olmasa da işçinin evinde de arttı. Aldığı yumurtanın fiyatı arttı, aldığı herşeyin fiyatı arttı. Ülkede maaşlar da dahil herşeyin fiyatı artmışken kalkıp asgari ücret artmasın demek, duygusal bir şey söylemek istemiyorum ama teknik anlamda da doğru değil. İşsiz kalmasın da acından ölsün mü? Soru bu, adam 5000 TL maaşla acından ölsün mü?
Hammadde fiyatı artıyor, yapacak bişey yok.
Elektrik fiyatı artıyor, yapacak bişey yok.
TL değersizleştiği için kar merit TL olarak artıyor, yapacak bişey yok.
Tek geriye kalan garibanın aldığı maaş, onun kafasını ezerek hiç bir şey elde edilmez.
Asgari ücrete 10% zam yapıldığından ürünün 30% arttığını söylemen de savunduğun şeyin yanlış olduğunun bir diğer göstergesi. Asgari ücrete ne kadar zam geldiyse, işçilik maliyetinin toplam maliyetindeki oranını asgari ücret oranında artırırsın, öyle olmadığı çıkar ortaya. Ama tek artan asgari ücret değil, ücretlerden çok daha fazla şekilde diğer tüm maliyetler artıyor.
Mührü vurup işi değiştirebilirlerdi şimdi seslerini çıkartmayacaklar kısmına bir cevap vermeye lüzum yok. Duygusal bir refleks bu, gerçekçi bir yaklaşım değil.
Kod:
bedel oran yeni yeni oran
işçilik….. 5 25% 5,5 27%
hammadde 10 50% 10 49%
sarf - üretim 5 25% 5 24%
kar….. 10 10
maliyet…. 20 20,5
fiyat….... 30 30,5
aşırı kaba bir maliyet analizi.
asgari ücrette artış 10% olduğunda, ürün maliyeti işçiliğin toplam maliyetteki oranı olan 25%'in 10%'u kadar, artıyor, 2,5% (20tl'den 20,5tl'ye çıkan maliyet)
Ürünün türüne göre işçlk işin 80%'ini oluşturan abuk bir örnek bile bulsak, onun da maliyete etkisi 8% olacak.
Asgari ücrete 10% zam geldiğinde ürün fiyatı 30% artıyorsa, sorunun asgari ücrette değil başka yerde olduğu gün gibi ortada oluyor.