E abi ama etkiliyor işte yazdım ya, benimelime TC pasaportu verdiğin an TC hükümetinin yaptığı tüm ekonomi ve dış politika hamleleri benim yaşam kaliteme, dolaşma özgürlüğüme, iş bulma kapasiteme, hepsine etki ediyor.
Ayrıca pasaport sahibi olarak her an istediğimde ülkeme geri dönme hakkım var, döneceğim ülkenin nasıl yönetildiği ile ilgili de söz sahibi olmalıyım.
Kimsenin fikrini değiştirmek haddime değil elbette, güzel güzel fikirlerimizi sunuyoruz, ama ben bir şeyi merak ediyorum. Yanlış da anlaşılabilecek bir şey, öyle anlamayın lütfen.
Tüm gelişmiş ülkelerin sizin söylediğinizin aksi yönde bir uygulama yapması hakkında ne düşünüyorsunuz? Yanlış anlaşılabilecek nokta bu, "Almanya yapıyorsa doğrusu budur" falan demiyorum; bu şekilde olması size ne düşündürüyor, onu merak ediyorum.
Avustralya - Ayrılmanın üzerinden 3 yıl geçtiyse ve 6 yıl içerisinde geri dönme niyeti varsa oy kullandırtıyor. Niyetin beyanı falan orta doğuya çok ters şeyler ama söylediklerinize yakın bir uygulama.
Avusturya - İzin veriyor. 10 yılda bir seçmenliğin yenilenmesi gerekiyor sadece, yenileme için dönücem falan demeye gerek yok.
Belçika - Bırakın federal seçimleri, yerel seçimlerde bile oy verilebilmesi üzerine kanunlar var.
Kanada - Eskiden 5 yıldan az süre yurtdışında yaşayanlar oy kullanabiliyordu, 2019'da bu kısıtlama kaldırıldı.
Çekya - Kullanabiliyorlar.
Finlandiya - Kullanabiliyorlar.
Almanya - 14 yaşına kadar kesintisiz 3 ay oturulduysa izin veriyor.