Kerem34_ adlı üyeden alıntı
Pide işini işin içinden biri olarak şöyle anlatayım. Şu an istanbulda 3,5-4 liradan aşağı yediğiniz neredeyse tüm kır pidelerini yemeseniz daha iyi olur sağlığınız açısından. Ha adamın dükkanı küçüktür, semti kötüdür, tenha yerdedir, masrafı yoktur 3 liraya da verir. Yakınımızdaki fırınlardan biri kıymanın içine, tavuk, tavuk kemiği, kıkırdak, soya ne bulsa kullanıyor gramaj artsın diye. Bizzat kendisi söyledi geçenlerde. Ve bizden 50 kuruş ucuza sattığı için gelen müşteri şurada 50 kuruş daha ucuz diyerek paketlettiği ürünü almadan gidiyor, gülüyoruz arkalarından. Bizdeyse et semtin en pahalı, köklü kasaplarından birinden ya da anadoluda hayvancılıkla ünlü şehirlerden geliyor, patates Afyon'dan kendi tarlamızdan, peynirse yine iyi bir üreticiden geliyor. Ama müşterinin çok umurunda değil genelde bunlar, et yerine A4 kağıdı koyup 25 kuruş ucuza satsanız daha çok hoşlarına gidiyor genelde.
Tek sıkıntı görülebilecek şey yağ, o sanayi tipi yağı kullanmak zorundasınız. Sanıldığı kadar da ucuz bir yağ değil, iyi kötü bir tereyağı kullanılır yani yerine. Sanayi tipi ürünler kullanılmasa kimse gidip dışarıda bir şey yemez zaten. Benim elimden her şey geliyor, tarifi olan her şeyi evde yapabilirim, yapıyorum da ama aynı lezzeti imkanı yok yakalamaya. Her ürünün bir özel malzemesi var. Evdekinden farkı pişirme yöntemi ve o yağın verdiği lezzet zaten. Yoksa en kaliteli tereyağını kullanarak da yapsak o tadı yakalamak imkansız diyebilirim.
Açık pide meselesine de genelde anlam veremiyorum, aga hamur aynı, içine koyduğun kıyma aynı, üstüne atsan biraz kavurma biraz kaşar biraz da yumurta atıyorsun. Kapalı pide çoğu pidecide maks 4 5 TL. Açık pide AVM'lerdeki rezil açık pide satan yerlerde bile 25 30 lira. En iyisinin hak ettiği 20 liradır benim gözümde. Hadi Kadıköy'ün merkezinde şekil şukul dükkan yaparsın, hizmet satarsın, o zaman sat 30 40 liraya.
3 pidenin sanayi içerisinde 100 liraya satılmasına da şaşırdım biraz hocam, normalde sanayi esnafı vurur o dükkan sahibini biz taş mı yiyelim diyerek. Gıda sektöründeki çoğu hilenin, numaranın farkında olarak yine de dışarıda yemeye devam ediyorum çünkü bazı yemeklerin verdiği hazzı, lezzeti evde elde etmek çok zor, o iskenderi yapamayız mesela evde.