Hisse alım satımından karlarda bireyler için ecnebilerde de vergi yoktur. Kambiyo dan bahsetmiyorum. Çünkü abd şirketlerinin bu kadar büyümesinin sebebi aslında hisse senedi satışlarından gelen yatırımları etkin kullanabilmektir. Bizim ülkemiz de böyle bir yatırım politikası da yok. Bu politikayı hak edecek şirkette yok. Biden geçenlerde hisse satışlarından elde edilen karın yarısına ortak olmak istediğini söyledi. Yatırımcı da cevabını verdi.
Yatırımcının da amacı kar etmek tabi eğer bir kişi elindeki parasını riske atıyorsa bunun bir karşılığı da olmalı. Şirketlerin de ihtiyacı yatırımcı çekmek. Büyük yada ufak fark etmez paranın oranı. Sonuçta herkes kendi ekonomisini büyütmenin peşinde. Bu düzeni anlayıp uygulayanlar kazanıyor.
Maalesef ülke tarihinin geçmişinde yüzlerce dolandırıcı olduğu için coğrafyanın meyvesi. Bu konularda geri kalmamıza sebep olmuş.
Araba, ev alım satımından kar edene aynı gözle bakamayacağım. Çünkü iç veya dış ekonomiye en ufak katkısı yok sadece bireyin kendisine var.
Açık konuşmak gerekirse diğer konuda da yazdım. 2019 da motosikletimi satıp uzun vadeli düşünüp belli emtialar aldım. Eğer yasal yoldan alabilecek imkanım olsa idi Tesla, Apple vs gibi şirketlerin hissesini alırdım. Bizim ülkemizdeki şirketlerin hisseleri aklımdan dahi geçmez. Günümüzde dolar almak dahi paranın değerini korumuyor çünkü dolarda değer kaybediyor. Altın da aynı şekilde.
Şuan bu yatırımımın karşılığını alıyorum. Özellikle işsiz olduğum bu dönemde ilaç gibi geldi. Ancak iddia kuponu gibi bugün yatırayım yarın ikiye katlayımcılar bu yerlerde cezalandırılır.
Bu arada:
https://twitter.com/tufanpoyrazz/sta...71574171394050