Zevkli çok muhabbet götürecek bir konu ama şu anda marsta şuurlu bir organizma kalıntısı ve bunu elinden çıkmış bir alet,yapı, eser yada mezar bulunmadıkça pek de öyle korkulacak ürkülecek bir durum yok.
Zevkli çok muhabbet götürecek bir konu ama şu anda marsta şuurlu bir organizma kalıntısı ve bunu elinden çıkmış bir alet,yapı, eser yada mezar bulunmadıkça pek de öyle korkulacak ürkülecek bir durum yok.
Mars'a illa gidilir. Ancak varlığımız on yıllardır uluslararası uzay istasyonunda gibi bir avuç insan olarak devam eder diye düşünüyorum.
İnsan mutlaka araştırmak ve gitmek ister. Ancak uzayın keşfi, dünyanın keşfinden çok ama çok daha masraflı.
---------- Mesajlar birleştirildi - 17:18 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:10 ----------
Bu konuda hiç bir net bilgi yok, ancak değerli metaller içeren asteroitler mevcut ve bunlara uzay seferleri planlanmış durumda, dünyaya getirme planları da çalışılmakta...
Mars'a da öyle veya böyle illa ki gidilecek.
Bizim ufaklığı götürmüştüm Cape Canaveral'a geçen sene. Orada edindiğimiz izlenim bu şekilde oldu...
---------- Mesajlar birleştirildi - 17:31 ---------- bir önceki mesaj zamanı 17:18 ----------
E omurgalıysa laf ta dinlemez bunlar şimdi. Nerden baksan sıkıntı
para konusunun sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum.
uzay programları ciddiye alınacak ülkelerin yapmaları gereken sarayları, geçiş garantili ücretli yolları ve köprüleri, hasta garantili şehir hastaneleri, vergi borcu silinecek cengizleri, limakları, kolinleri, cash-to-yukarı, sıfırladım babacımları, ayakkabı kutusunda saklanması gereken dolarları, her girdikleri yeri aile şirketine çeviren beslemeleri, mb kasasındaki milyar dolarları yok edecek damatları ... yok. (bu ülkenin merkez bankası kasasından 100.000.000.000 dolar uçuruldu, şimdilerde eksi 40.000.000.000 usd bakiyesi var, yani 40 milyar dolar bulunursa merkez bankası rezervi sıfırlanıyor)
musk, marsın havasının insan için uygun hale getirebileceğini söylüyordu. şöyle kaba bir bilgi ekleyeyim
(yerli ve milli abd arabası göklerde)
eleman marsa gitmeyi değil orada nasıl bir yönetim kuracağını anlatıyor. bilemiyorum.
çinliler uzayda bitki yetiştirmeye çalıştılar, sonuçlarını bilmiyorum.
özelde bizi ilgilendiren konular değiller.
insan olarak ise oldukça yakından ilgilendiriyor.
can't be worried about that shit. life goes on man.
konunun uzmanı bilim adamı değilim ama iki soru var aklımda birincisi marstaki manyetik alan dünyanınkine kıyasla nasıl ? ikincisi yerçekiminin bu denli az olması atmosferin gezegen yüzeyinde kalmasına etkisi ne ?
Zira dünyada manyetik alan atmosfer dahil bir çok şeyi güneşin yıkıcı etkilerinden koruyor ve dünyanın şu anki düzeni bu yerçekimi değeri üzerine kurulu yada bu yerçekimi değerini oluşturan dünyanın bu yapısı. Dünyadaki atmosferi marsta oluşturmak sadece oksijenden ibaret değil ki. az önce baktığımda marsın manyetik alanın yok olduğunu öğrendim.Marsı gezegen olarak rehabilite etmek yerine yapılar içerisinde insana uygun ortam oluşturmak daha mantıklı ha birde şu var meteorlar konusu var. Atmosfer yok kadar ince meteor nasıl bertaraf edilecek dünyadaki gibi ?
Mars'ın manyetik alanı yok haliyle uzaydan gelen zararlı radyasyonu engelleyecek bir şeyi yok. Yerçekimi düşük olduğu için de atmosferi çok ince, yani basıncı az, everest dağının tepesinden bile daha kötü, yani atmosfere oksijen salınsa bile zaten yoğun olmayan atmosferde yaşamak imkansız.
Marsa gitmek bir şekilde daha uzaklara gidebilmek için araç olabilir, başka bir numarası yok.
Jupiter iyidir. Kütle desen onda, manyetik alan desen onda, çekim desen onda.
Tek sorun, kıble diye nereye döneceğiz?
Geçmişte etmiş ama. Çünkü gereken para az buz bir şey değil. Evet, sistem düzgün işlediğinde toplanan vergiler yolsuzlukla israf edilmiyor, ancak bu sefer de vatandaş hesap soruyor. Zamanında Amerika aya gitmeye karar verdiğinde, ve harcamalar ayyuka çıktığında, haklı gerekçelerle protestolar olmuş.
Sonuçta seçilen hükümet vatandaşın vergisini en etkili ve verimli şekilde kullanmakla mükellef.
Zaten soğuk savaş sona erdiğinde harcamalar iyice kısıldı. Uzay mekiği programı modernize edilmek yerine iptal edildi. Şu an elli sene önce olduğu gibi paraşütle düşüyor astronotlar, uçak gibi konmak için gerekli teknoloji varken. Neden? Pahalı çünkü. Daha düne kadar Amerika Rusya'ya para veriyordu astronotlarini uluslararası uzay istasyonuna taşıması için.
Sırf uzay harcamaları değil, Amerika'nın dünyada başı çektiği askeri silahlanma harcamaları bile iptal oluyor kongrede sürekli. Çünkü Amerika, kendi geliştirdiği silahları almakta zorlanıyor...
Velhasıl olay parada düğümleniyor. Dünyanın bakım görümü, başka bir gezegene taşınmakla karşılaştırılamayacak derecede ucuz, ve dünya karşılaştırılamayacak kadar güzel...
özel firmalar bu işi aldılar.
bilmem 2001 a space odyssey filminden hatırlar mısın?
bildiğin kıtalararası uçak seyahati gibi bir seyahat yapılıyordu aya doğru.
dünyanın güzelliği ve özelliği konusuna katılıyorum.
aklıma gelmişken şunu da şuraya ekleyeyim
1959
bandırma füze kulübü
Evet, çünkü bizzat devletin bunu üstlenmesi verimsiz oluyordu... Özel firmalara devredince, amaçlandığı gibi rekabetle ucuzladı uzay taşımacılığı.
Ancak özel firmaların ARGE bütçeleri de sınırlı tabii ki. Roket motoru teknolojisi olarak SpaceX'in, özellikle ilk roketleri aşırı ilkeldi. Şimdikiler de öyle ahım şahım değil. Aya gitmek için kullanılan F1'ler halen en teknolojik roketler.
Bizim beşli işe el atsın, hükümet sefer garantisi bile verir. Sefer olmasa da paralarını alırlar.
F35 nasıl geliştirilmiş biliyor musunuz?
Ordu belli özelliklerde yeni bir uçak istiyor, kriterleri yayınlıyor. İki özel şirket, Boeing ve Lockheed Martin talip olup yarışıyor. İkisi de kriterlere uygun uçak dizayn edip, geliştirip, iki adet çalışan örnek üretiyor. Uçaklar deneniyor. LM'in dizaynı üstün bulunup üretime geçiliyor...
Çok kafa yorulması gereken bir gerçeklik bu...
Mesela bu prosedürün ülkemizde işlemesi için engeller neler?
Daha da vahim soru: Düzgün işlemeyen, yolsuzluk ya da kayırma içeren bir düzenin, bu seviyede iki şirkete sahip olması mümkün mü?
Boeing olmasa, LM by uçağı yapabilir miydi? LM olmasa, Boeing yapabilir miydi?
Bence olmazdı, ve yapamazlardı.
Sistem düzgün işlemeli ki, daha iyi iş üreten kazansın, sağlıklı rekabet ile ilerleme kaydedilsin... Yoksa LM ihalenin garanti olacağını bilse niye uğraşsın? Kimse anasının karnından dürüst doğmuyor.
Ki LM Türkiye dahil bir çok ülkede rüşvet verdiğini kabul etti. Paşalarımızdan biri ya da birkaçı, zamanında milyonlarca dolar rüşvet yemiş LM'den... Japonya'da hükümet istifa etti bu yüzden. Bizde rüşveti kimin aldığı hâlâ muamma...
Küçük hırsız el feneri, büyük hırsız deniz feneri kullanır.
Ancak her ikisininde çalışması için ampul gerekir.(Cosinus)
kula kulluk sistemi yürürlükte olduğu sürece bizim uzay ile tek işimiz aç tavuk gibi havaya bakmakla kalacaktır.
arada garip çıkışlar olur.
misal;
türkiye uzay ajansı.
bir web sitesine link vermek isterdim ama yok.
2018 yılında kararname ile kuruldu ama o zamandan beridir ne yaptığını bilen olduğunu sanmıyorum.
kendilerinden uzaya zemzem suyu göndermelerini ya da benzeri işleri beklemiyorum.
esasında hiçbir şey beklemiyorum.
sayfaya takılıp kaldım, eleman nerelere gitmiş.
konuya dönersek.
roma bir günde kurulmadı, henüz ilkel bir şekilde bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.
wright kardeşlere bir antonov500 ya da f35 gösterseydik ne düşünürlerdi?
2023'te mekik gönderecekti uzaya, öyle hatırlıyorum.
Güneş sisteminde insan kolonizasyonu elbette olacak ancak kısa vadede Antartika ya da deniz ortasındaki petrol kuyusu benzeri bir şey olacaktır. Ya araştırma için ya da bir takım kaynakları elde etmek adına. İnsanların dünyadaki gibi bir yerlere yerleşmeleri çok zor. Bunun için olması gereken çok şey var. Terraform (dünyalaştırma) yapılabilmesi için suyun sıvı halde bulunabileceği bir alanda, atmosferik gazları tutabilecek kadar büyük bir kütle ve yerçekimi, kozmik ve güneş radyasyonundan koruması için manyetik alan oluşturabilecek erimiş çekirdeği olan gök cismi (ki burada yine kütleye geliyoruz, kütlesi küçük olanların çekirdek soğuyup katılaştığı için manyetik alan oluşturamıyor) gerekiyor. Gezegen olarak bunlara uyan pek yok. Venüsü çok uzun yıllar sonra soğutabilecek teknolojiye sahip olabilsek dahi onda da manyetik alan yok. Jüpiter uydusu Europa da yüzey altında sıvı su olduğu düşünülüyor ne var ki Jüpiterin kendisi de yoğun bir radyasyon kaynağı. Titan, Encaladus hep soru işareti. İzole kapalı ortamlarda yaşam elbette olur ama bunlar da çok maliyetli olacağı için orada yaşamaya değecek bir neden (ekonomik / bilimsel) kazanç olmalı. Manyetik alan / radyasyondan korunma ise hayatın sürdürülebilirliği için şart. İleride bütün bir gezegeni kapsayacak kadar büyük yapay bir manyetik alan oluşturabilecek enerji/teknoloji keşfedilir ise durum başka ama - ki o bile teknolojiye bağımlı olacak- şu haliyle zor görünüyor.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)