Basit solar panel hakkında bir sorum var.
Reklamlar
-
Herkese selamlar, şimdi kafamda bir şey var arkadaşım benden fikir istedi. Bende araştırıyorum, sizlerinde fikrini merak ediyorum.
Aliexpress te satılan tekli solar panel hücrelerinden 50-100 tane alacağım, bunları gerektiği kadar seri gerektiği kadar paralel bağlayarak 13.5V gerilim elde ederek bir jel akü veya araba aküsünü şark ettirmek istiyorum. Amacım geceleri led ışık yakalım, gündüzleri 12V mini buzdolabını bir müddet çalıştırabilelim ki etlerimiz, içeceklerimiz ısınmasın.
Ben burada basite kaçıyorum çünkü hem maddi olarak zorlanmak istemiyorum hemde fazla ekipman bulunmasını istemiyorum.
Sizlere sorum solar panel ile akü arasını direkt bağlarsak bir problem olur mu? Amacım sadece aküyü şarj etmesini sağlamak, araya bir diyot veya başka bir ekipman takmama gerek olur mu?
Reklamlar
-
Şarj kontrol cihazı gerekir. Yoksa akım geri gelip panele zarar verebilir , ya da gerilim çok düşerek - yükselerek aküye zarar verebilir.
-
drtayfun adlı üyeden alıntı
Şarj kontrol cihazı gerekir. Yoksa akım geri gelip panele zarar verebilir , ya da gerilim çok düşerek - yükselerek aküye zarar verebilir.
evet çok haklısınız onu fark ettim, sanırım ihtiyacım olan bu;
https://urun.n11.com/grafik-tabletle...24v-P379928880
-
-
o kadar sayıda ürün siparişi verirsen bu toplu satış kriterine girer ve yaptığın alışveriş ticari sınıf altında vergilendirilir... sonuç itibari ile canını okurlar gümrükte.
-
12V mini buzdolapları şu araba bagajına konabilen tiptekiler 50-60W elektrik harcıyor. Gündüz çalışsın gece çalışmasa da olur deniyorsa 100W panel yeter. tek parça 100W paneller var öyle ayrı ayrı mini panelleri birleştirirseniz verim çok düşer.
100W panel 50W buzdolabını anca besler çünkü güneşin açısı vb. durumlardan verimi düşer. Üzerine kuş pisledi voltajı düştü falan ama yine de aküyü şarj etsin deniyorsa MPPT tipi şarj kontrol cihazı gerekir, bunlar güneş paneli tam 12V voltaj veremese gölgede kalmış bile olsa gelen voltajı akünün şarj olacağı değere yükseltiyor, tabi akım düşmüş oluyor ama maksat elektrik akışı akü tarafına doğru olsun, aküyü bu şekilde darbeli akımla şarj ediyor yine de, bu yüzden en verimlileri bunlar. 50Ah jel ya da AGM akü, 100W güneş paneli ve Mppt tipinde şarj kontrolcusu iş görürü buzdolabı çalıştırmak için, gündüz buzdolabı çalışır, akşam da 2-3 saat kadar aküden çalışabilir ya da akşamdan sabaha kadar buzdolabı kendi soğukluğu ile durur deniyorsa aküden ışık vb. kullanılabilir.
Ben 12V mini buzdolabı almıştım, arabanın bagajnda taşıyorum, kamplarda konforumuzu acayip arttırdı, donmuş halde köfteler, etler falan taşıyabiliyoruz yolda arabadan çalışıyor, kamp yerin gidince orada elektrik varsa ne güzel. Ama kimi kamp yerleri elektrik için çok yüksek fiyat istiyor, bu parayı vereceğime güneş panelli sistem kurarım, kamp kurunca çadırın üzerine paneli koyarım demeye başlayıp araştırmıştım bu mevzuları ama bir türlü başka masraflardan buna sıra gelmedi.
-
açılın
uzman geldi
fatih.met sen işine bak
soruları tek tek alıyım
seri bagladıkların, eş pozizyonda olmalı
paraleller, alternatif pozizyonda olabilir, (üçe böl. gündüz, öğle, akşam)
kışın, üçü unut. sadece güneye baksınlar
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)