arkadaşlar herkese merhaba....
dün itibari ile yaklaşık 1 yıl sürecek bir görevlendirme için Madrid 'e gelmiş bulunuyorum... konuyu açtım çünkü burada gördüklerimi yazarak belki fayda sağlayabilirim...
Madrid, Avrupa kıtası içerisinde denize kıyısı olmayan ve ortasından nehir geçmeyen iki başkentten birisi... (diğeri Ankara )
öncelikle şu andaki hava durumunda bahsedeyim.... 14:00 'dan sonra değişik ve yakıcı kuru bir sıcak var... akşamları da hava soğuyor... buradakilere göre, en dayanılmaz zamanlar... temmuz gibi başlayıp eylül gibi bitiyor...
henüz merkezi göremedim... şu anda kaldığım otel ve çalıştığım yer İstanbul, Basın ekspres yolu ya da İzmi Bayraklı kıvamında bir yerde... plazalar, ofisler ve yolu az içinde yeni kurulmuş mahalleler (istanbul başakşehir, izmir ulukent ya da ankara eryaman gibi)...
genelde peugeot, citroen, reno, hyundai ağırlıklı olmak üzere otomobil profili aşağı yukarı aynı... insignia ve J kasa astra hiç görmedim... g ve h kasa astra nadir... opel de benzer şekilde nadir... bizim memleketimizi saran ve bana göre gereksiz SUV takıntısı burada da var ya da yeni yeni oluşmaya başlamış... ayrıca pek çok insan da minik arabalar ile seyahat ediyor (smart, i10 gibi).... motosiklet sayısı da hayli fazla...
asgari ücret 1050 €/ay....
yakıt kaç para görmedim ama dizel için 1,3 €/litre gibi bir fiyattan bahsediliyor....
ekmek fiyatları 0,50 (standart beyaz ekmek) € ile 1,40 € (çekirdekli, ıvırlı zıvırlı ekmek) arasında değişiyor....
dana kıymanın kilosu 5 € civarında.... dana antrikot kilosu 7-10 € arasında değişiyor... kuzu kaburga 9 €/kilo.... tavuğu en pahalısının kilosu 3-4 €.... domuzdan bahsetmeyeceğim hassas arkadaşların canı sıkılmasın...
Şampuan 1,80 € (standart head and shoulders).... bizde pahalı diye satılan pek çok markanın daha ucuz ürünleri var.... buraya gelirken pahalı olru diye deodorant aldım bildiğimiz nivea 19 TL 'ye.... burada 1,90 €....
70 'lik Votka, 4 € (markasını bilmiyorum) ile 12 € (Absolute) arasında...
Bira 0,30 € ile 1,20 € (Leffe 33 CC Tr 'de 14 TL) arasında....
fıstık, soslu mısır, leblebi içeren 250 gr karışık kuruyemiş 1 €... şu anda free shoptan litresini 16 € 'ya aldığım rakının yanında meze yaptığım 200 gram kavrulmuş badem 2,30 €....
Muz 'un kilosu 1,40 € çok lüks markette....
250 gr köfte, çeşitli zerzevat, patates kızartması, 33 cc bira ile akşam yemeği 14 €... ön sıcak, makarna, içecek, talı 12 €...
2 litrelik pet şişede su 0,25 € ile 1 € arasında değişiyor....
iki gündür iki farklı markete gittim ve 3-4 kişi ile konuştum, sohbet ettim...
arkadaşlar, vatanımız cennet, ölmeye hazırız ama isteyen kabul etsin, isteyen etmesin ekonomimiz berbat durumda... yukarıdaki fiyatları bilerek yazdım ve son 4 yılda gördüğüm 5. farklı avrupa ülkesi... hepsinde durum aynı... lütfen 6 ile çarpıp fiyat kıyaslaması yapmayın asgari ücreti bilerek yazdım... asgari ücretli bir kişi kaç kilo muz alır, kaç litre dizel alır, kaç kilo antrikot alır bunları kıyaslayın... lütfen parti, siyaset v.b. algılamayın ama bence ekonomik reformlara ihtiyacımız var gibi... lütfen siyasi tartışma yaratmadan merak ettikleriniz varsa yazınız... öğrenmeye çalışırım....
neyse kafanızı şişirdim... yanlışımız varsa affola... gözlemlerimi bu başlık altında yazmaya devam edeceğim...
kendinize iyi bakın....