Pazar günü Tuzla Anadolu İmamhatip Ortaokulunda müşahit olarak görevlendirilmişim kaçta gitcem ben buraya ne iş yapcam var mı bu işten anlayan..
Pazar günü Tuzla Anadolu İmamhatip Ortaokulunda müşahit olarak görevlendirilmişim kaçta gitcem ben buraya ne iş yapcam var mı bu işten anlayan..
bişeyin şahidi. ne zaman çağırdılar. hemen gel mi diyorlar yoksa seçim günü mü gel diyorlar
İşte zarf verirsin pusula verirsin yada şuraya imza at filan gösterirsin yada seçmen kağıtı ile liste karşılaştırma orada belli olur 5-6 kişi olacaksınız görevlendirme orada dediğim gibi oluyor öteki türlü de akşam olunca sayımda da pusulaya bakcaksık söylenen ile mühürlü oy doğru mu şahit olacaksın
Musahit, sandikta gorevlisin demek aslinda. Yapacagin is sandik baskani tarafindan belirlenebilir, sen de isteyebilirsin. Ben 90'li yillarin sonunda gorevlendirildigimde sandik baskani beni sayim tutanaklarini yazmakla gorevlendirmisti adam gibi okuyup yazan olmadigi icin.
Kacta gitmelisin? Normalde secim 7:00'de baslar, sandik baskani 5:00'te pusulalari filan teslim alir. Mantiken 06:00'da gitmelisin, benim gorusum. Ilce secim kurulunu arayarak daha fazla bilgi edinebilirsin belki.
Kolay gelsin.
adı üzerinde, "şahit" olacaksın
seçimde, oy verme sürecinde atlanmış, bilinmeyen, yanlış yapılan bir durum/vaka olduğundan uyaracaksın.
her adım kanuna göre mi yapılıyor, bunlara şahitlik edeceksin.
mesela kimse seçmen ile o meşhur odacığa giremez. girenleri uyarmak sandık başkanının, sandık görevlilerinin görevidir.
kimse uyarmıyorsa sen uyaracaksın
okuldaki avukat ile tanışmalısın, gerekirse ona danışacaksın, burda şöyle bir durum oldu beni dinlemiyorlar gelin müdahale edin diye...her okulda en az 1 avukat olacak. emin olabilirsin.
sayımı dikkatlice kontrol edeceksin
gerekirse, mesela, öndeki aday her 50-100-150 oy sayısına ulaştığında tüm oyların üzerinde geçeceksiniz
mesela
x aday 50 oy
y aday 48 oy
bağımsız a aday 1 oy
bağımsız b aday 1 oy
şeklinde kontrol edilmesini sağlayacaksın
sayım bitince tüm görevliliern ve sandık başkanının sayım tutanağını düzgün yazmasını imzalamasına şahitlik edeceksin. problem olursa avukat müdahale edecek
özetle seçim düzgün yürüyor mu, herkes kurallara uyuyor mu, hepsine şahitlik edeceksin.
yanlış durum olursa, müdahale edeceksin, ya da avukata danışacaksın.
gerekirse şerh düşecekler, avukat aracılığyla
Başkanlık seçiminde ben müşahitlik yaptım. Öncelikle şunu bil; sabahın 06:30 sularında orada olacaksın, taaki oy kullanımı bitip hep beraber onları sayana kadar ve bütün gün karın tokluğuna çalışacaksın yani yemek onlardan ama para falan yok. Vatani görevdir, para önemsiz.
Sabahtan akşama kadar seçim yapılacak sınıfta kendine özel bir masa ve sandalyede oturacaksın ve gönlünden gelirse oy pusulalarını zarfa koymaya falan yardım edersin. Saat 17:00 oy kullanımı biter ve müşahitlerle beraber görevliler oy sayımı yapar. Yani tüm görevliler yan yana oturur ve bir görevli tek tek zarfı açar ve çıkan oyu yüksek sesle okur ve herkes görecek şekilde gösterir ve kenara koyar.
Tüm oylar sayıldığında tüm görevlilerin imzası alınır ve hangi parti için orada isen elindeki oy sayım cetvelinin orada tüm görevlilerin imzasını alarak kendi görevlendirici personeline verirsin.
Yani ilgilenen bir parti yetkilisi olacak.
Sanırım bir karışıklık var.
Müşahitmisin yoksa sandık görevlisi mi?
Müşahit sandıkta görev alamaz sadece görevlendirildiği parti/grup/toplum kuruluşu adına gözlem yapar.
Yok eğer sandık görevlisiysen,
Ya devlet memurusun sandık başkanı veya sandık memurusun
Yada bir parti tarafından sandık görevlisi olarak bildirildin, ilçe seçim kuruluda sandığa atamanı yaptı.
Müşahitsen oyunu kendi sandığında verirsin.
Sandık görevlisiysen oyunu görevli olduğun sandıkta verirsin.
Edevlete girince aşağıdaki resimdekine benzer birşey görüyorsan ilçe seçim kurulu tarafından sandık görevlisi olarak atanmışsın demektir.
Sabah 6.30 da sandık başında olman gerek. Saat 07.00 de orada değilsen sandık başkanı yerine oradakilerden başkasını atayabilir.
Bu arada resmi sandık görevlisiysen seçimden bir ay sonra adına bankaya 115,-TL yatacaktır. Bu parayı İlçe Kaymakamlık saymanlığı yatırır.
---------- Mesajlar birleştirildi - 19:00 ---------- bir önceki mesaj zamanı 18:57 ----------
Eğer E-devlette yukarıdakine benzer birşey göremiyorsan müşahit yani GÖZLEMCİ sindir.
Sana bir Müşahit kartı verilmesi gerekir. O kart ile seçim günü ilgili sandığı gözlemleyebilirsin.
Görevlendiren kurum para ödemesi yapabilirde yapmayabilirde.
O kuruma/partiye kalmış.
Gözünü dört açacaksın ki arkanı döndüğünde Ak parti oy çalmasın.
Gitmezsen başın belaya girer
Gidersen ve malum parti o sandıktan az oy alırsan da basın belaya girer.
Seni tanımak güzeldi dostum
tam emin değilim.
evet, oy ve ötesi her okula bir adet avukat atamaya çalışıyor, ama sonuçta gönüllü bir organizasyon.
öte yandan, mesela yenilenecek bu seçim için chp'ye diğer illerden binlerce avukatın gönüllü olarak gelmek istediği haberleri dolaşıyordu internette. diğer partileri bilemem ama chp avukatları ve oy ve ötesi avukatları kesin olacaktır.
dolayısıyla müşahitlerin, görevli oldukları okulda avukatı bulmaları, iletişime geçmeleri, telefonlarını almaları lazım.
zira mesela,malum parti görevlilieri yine, göğüslerina iliştirdikleri "turuncu kalem"lerle sürekli birbirlerini tanıyacaklar ve iletişim/yardımlaşma halinde olacaklar. diğer herkesin de aynı iletişim ve yardımlaşma içerisinde olması lazım.
bu seçim gergin bir seçim olabilir, "trabzon yaşlıları koruma derneği"nde açıklama yapacak kadar düştü seviye. yalanlar iftiralar artık arşa tırmanmış vaziyette...çeşitli bakanlarından, yandaş medyasına, il yönetciilerinden belediye çalışanlarına, valisinden sayıştay çalışanına, ajansından hotel güvenlik kameralarına kadar yüzbinlerce kişinin hedefi tek bir kişi..hepsi herşeyi bırakmış, tek bir kişi üzerine yükleniyor. her gün en az on farklı merciden, birbirnden komik birbirinden seviyesiz, onbeş farklı itham izliyoruz...rezillik 'kravat rengi'ne kadar düştü! korku dağları delmiş...dolayısıyla, dikkatli olmak, kimseye öz açtırmamak, seçimin hilesiz hurdaszı yapılmasını sağlamak çok önemli.
Seneler önceki seçimde olduğumda 6:30’da gitmiştim. Pusulalar sandık başkanı tarafından getirtilmişti sonra damgalandılar tüm pusulalar ve zarflar (öyle hatırlıyorum). Yemin edildi ve vatandaşları beklemeye başlandı. Ben kimli kontrolü yapıp imza atacakları yeri gösteriyordum. Sayımı tutacaksın artık itirazlar gelir de sabaha kadar bekler misin bilinmez. Belki de ilk sayımda tamamdır.
Önemli not; o zamanlar yemek gelmiyordu akşama kadar aç kalabilirsiniz. Yanınıza bi sandviç götürün. Partililere geliyor bana gelmedi. Sağolsun oradaki Cumhuriyet Halk Partili abla kendisine gelen yemeğin yarısını bana vermişti.
Ben telefona oy ve ötesinin uygulamasını kurmuştum ve oy sayımı yaparken telefona yazmıştım oyları ve sayım bittikten sonra bizim partiden yetkililerin verdiği kağıda oy bilgilerini girdim ve sınıftaki tüm görevlilerin imzasını alıp yetkili arkadaşlara teslim ettim.
Evet orada görev gözlemcilik, illegal durumlara itiraz edebilirsin.
Biz oy sayımında kararsız kaldığımız oy kağıtlarını en sona ayırdık ve oy sayımı bitince o kararsız kaldığımız oy kağıtlarına baktık ve karşı görüş olduğumuz halde Tayyibe giden bir oyu kabul etmiştik, oy basılması gereken çizgiden baya taşmış ama biz o oyu geçerli saydık. Normaldir, herkes heyecanlı ve yanlışlıkla taşırıyorlar ve oyu geçerli saydık. Adil olmak lazım,
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)