Aynen oyle. Izmir Fen Lisesi, sonrasinda da Bilkent (burslu) mezunuyum. Akranlarimdan hem Fen liseleri, hem de universite sinavlarinda ilk 100'e girmis insanlardan tanidigim coktur. Bu insanlarin yarisindan fazlasi yurt disinda su an. Gunumuz iktidari 2010'da tersine beyin gocu calismalari yapti. Basarili oldu da. Yurt disindan geri donen bayagi insan oldu. Ben de degerlendirmeye calistim bazi imkanlari, ancak konum spesifik oldugu icin denk gelmedi malesef. Simdi dusunuyorum, iyi ki olmamis. Cunku sonrasinda birakin geri donenler, bastan beri Turkiyede olanlar bile disariya cikti.
Bir ornek vereyim:
Zamaninda Tubitagin davetiyle "Yurtdışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı"na davet edildim ve katildim. Hatta Erdogan da geldi, toplu fotografimiz var. O kurultayda ODTU'den, Bilkent'ten, Ankara Fen'den, Izmir Fen'den, yillardir gormedigim arkadaslarimi gordum. Bu acilmayi bakan Nihat Ergun ve o zaman Tubitak baskani olan Yucel Altunbasak gerceklestirdi, ki kendisi endustri muhendisliginde Amerika'da bir numara olan GA-Tech'teki ful profesorlugunu terkedip Tubitak baskani oldu. Gruplara ayrilip Turkiye'deki rektorlerle gorusup sorunlari tartistik, guzel cozumler cikti, yeni firsatlar tartisildi. 3 gun surdu, sonrasinda geri donduk.
Bugun:
Yucel Altunbasak'i hapse attilar. Sonra sucsuz oldugu icin serbest biraktilar. Simdi Tubitagin basinda Hasan Mandal var. Farki soyleyeyim: Yucel Altunbasak'in sadece ilk 3 makalesinin aldigi atif sayisi, Hasan Mandal'in hayati boyunca yazdigi tum makalelerin aldigi atiflarin toplamindan daha fazla. Tubitak tamamen alt-ust edildi. Aselsan vs. de durum nasil direk bilgim yok. Ancak iyi oldugunu hic zannetmiyorum. En azindan Turkiyenin Siber Güvenlik stratejisi kurumunun basindaki arkadas ta Izmir Fenli ve Bilkent mezunu. Baktim, O da simdi yurt disinda. Ulkenizin siber guvenligini emanet ettiginiz insani bile elinizde tutamamissiniz...
Velhasil universitelerin ve Tubitak'in hali rezalet. Devlet universitelerinin en buyuk sorunu olan nepotizm iyice ayyuka cikmis durumda. En kotusu ise yeni yetisen parlak gencler de ulkenin geleceginden umutsuz oldugu icin, calismasinin karsiligini alamayacagini, ozgurce isini yapamayacagini dusundugu icin yurt disindaki firsatlari degerlendirmek istiyor. Ulke olarak cok ciddi kan kaybediyoruz yani.
Zamaninda Turkiye'deki secenelerden biri olan bir sirketin ust duzey yineticisi (2. adam) arkadas, 3 sene once bizim sirkete giris pozisyonundan ise basvurmustu. Nerden nereye...
Hic bir devlet kurumunun yaptigi aciklamaya guvenmenizi tavsiye etmem. Cunku iktidarin begenmeyecegi hic bir seyi soyleme luksleri yok su an. Merkez Bankasi baskaninin bile hart diye kapinin onune konuldugu zaman diliminden geciyoruz. Gercekci olmakta fayda var.
---------- Mesajlar birleştirildi - 22:06 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:44 ----------
Ankara Fen lisesi, ODTU ve Stanford guzel egitim kurumlari. Ancak bilimsel data-base'lerde az once arattim, "Selçuk Yaşar" profili yok. Ayni isimde Texas'ta kanser arastirmalari yapan bir doktor arkadas biraz bilimsel yayin yapmis, o cikiyor... Ki onun da yayini cok degil. Yani Roketsan'in basindaki insanin bilimsel dunyada herhangi bir iz dusumu gorunmuyor. Ki kendisi kac yasinda. Zamaninda yaptigi duzgun bir kac sey olsaydi zaman icerisinde atif alir, profilini öne tasirdi. Bugunku TUBITAK baskaninin bile az cok bir profili mevcut database'lerde...
Velhasil nasil ulastiniz kendisinin "akademik kariyeri oldukça iyi" bir oldugu sonucuna, lutfen paylasabilir misiniz?
---------- Mesajlar birleştirildi - 22:11 ---------- bir önceki mesaj zamanı 22:06 ----------
"gördün peşin parayı, gülersin tabii." -Nasrettin hoca