256 lira da bende var kredi kartı aidattı da gelmiş 103tl Babama da sözde borç olarak 4000 tl verdim.. allahtan bekarım
Yalnız ama Kafası Rahat Adam...
geçen ay 170 idi
bu ay 200 lira,
sanırım tepe noktası burası.
can't be worried about that shit. life goes on man.
murat kötü haberlerim var.
reyizin %10 indirim yapacağız açıklamasının sonrasında ELEKTRİK DAĞITIM BEDELİ kalemine zam yapılmış.
EMO açıklamasında şöyle dendi: “Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından açıklanan yeni tarifeye göre konutlar için çıplak enerji bedeli ve perakende hizmet bedelinden oluşan Perakende Enerji Bedeli Ekim 2018’e göre yüzde 19.2 düşürülürken; iletim, dağıtım, kayıp ve kaçak bedelinden oluşan Dağıtım Bedeline yüzde 15.7 zam yapıldı.”
ikinci kaynak
Reşat Nuri GÜNTEKİN'in Değirmen adlı kitabı 1986 yılında sinemaya uyarlanınca kitap okumaktan haz etmeyenler dahi bu romandan haberdar oldular.
Sarı Pınar Kaymakamının cevval iş bitiriciliğinden tutunda Devleti Aliyeyi Osmanlının şu anki yönetim gibi yasaklar çatısı altında kalındığından bahsetmişti rahmetli.
___Başka ne vardı
___Erzincan havadisinde şekaret olaylarına mani olunamadığı ve ihtiyat kuvvetlerinin sevkine talep edildiği
___Karar Nazır beyindir Şimdilik matbaat yasağı koyun.
___Şeker ve gaz fiyatlarına yeniden zam geldi efendim
___Geçiniz efendim matbaat yasağı koyunuz.
Sanki bu gün de aynı yasaklar tekrar nüfuz etmiş gibi Tren kazası Yayın yasağı Bombalı saldırı Yayın yasağı Cin çıkacak diye ailedeki kadın çocuk kim varsa ırzına geçilen bir dava yayın yasağı.
''Ağlayın ah ağlayın! öksüzlere, dullara;
Gökten imdat bekleyen şu günahsız kullara!
Bir küçük yavru yetim; nerede babacığı?
Bir çıplak ana mahsun; nerede kocacığı?
Namazsız gömüldüler kapkara topraklara;
Sürüklenip gidiyor karışmış yapraklara.''
http://pdfekitaparsivi.com/resat-nur...ekin-degirmen/
Yazık oldu.
2 klima genel de biri kapanıp biri açılıyor inverter.günlük diyelim 18 saat full açık bir klima, yağlı radyatör günde 12 saat açık buzdolabı, güneşsiz havalarda su ısıtıcı. Çamaşır, bulaşık makinesi. Tutar 450 tl. Eskiden tüm kalemlere bakardım sürekli arttığını görünce zevk alıp bakmamaya başladım.hunharca kullanıyorum zevk alıyorum.
İyi şeyler de oluyor. Devletimiz zenginleşiyor.
Yılbaşı piyangosu kime çıkmıştı ?
Dünya gazetesinin aktardığına göre, EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada dağıtım bedeline ilişkin, "Tarlada üretilen bir ürünü tarladaki çıkış fiyatıyla pazarda veya markette satın alamıyoruz. Çünkü o ürünün kullanıcıya teslim noktasına getirilmesinin bir maliyeti var ve tüketici olarak bu maliyeti de ödemekteyiz" ifadelerine yer verildi.
Dağıtım bedelinin sadece Türkiye'ye has olmadığı vurgulanan açıklamada, "AB'deki 38 ülke ortalamasına bakıldığında enerji bedeli ortalama 9 euro/cent iken ülkemizde 5 euro/cent, dağıtım bedeli ortalama 9.9 euro/cent iken bizde 2.7 euro/cent olarak gerçekleşmiştir. Dağıtım bedelinin AB'deki toplam oranına bakıldığında ortalama yüzde 51 iken Türkiye'de bu oran yüzde 35 olmuştur" denildi.
bakıldığında mantıklı gibi görünen bir açıklama,
hayat pahalılığının önemli sebeplerinden bir tanesi olan enerji fiyatlarının yüksekliğini mantıklı şekilde izah ettiklerini düşünmeleri ise trajikomik taraf,
AB'deki 38 ülkenin ortalama kişi başına düşen milli gelir miktarı, bunun topluma nasıl paylaştırıldığı, asgari ücret rakamı gibi konuları da dahil ettiğinizde neden trajikomik olduğunu anlayabilirsiniz,
insanlarla dalga geçmeyi alışkanlık haline getirmelerinin temel sebebinin çoğunluğun buna aldırış etmemesi ya da normal gelmesi olduğunu düşünüyorum,
dün Avrasya tüneli için yapılan zam ve akabindeki "sehven" üzerine kurulu açıklama gibi,
kaç kişi bu açıklamaya itimat etmiştir ?
ne'se son iki fatura 200 lira civarında dolaşıyor,
aman aman bir elektrik tüketimimiz yok,
fatura detayına bakıldığında 100 liralık faturanın bir şekilde 200 liraya yaklaştırıldığını görüyoruz.
elleriniz dert görmesin,
devamını diliyorum.
su veren itfaiye gibi saçma bir yorum yapmayacağım,
daha geleneksel bir söylem uygun olur,
mezarına bir tas suyu dökenin de ...
can't be worried about that shit. life goes on man.
Bu ay da 165 lira geldi. Pardon 27 euro. Sehven seetmisim kusura bakmayın.
Neyse ehonomi çoğ eyi
Banada 300 geldi nasıl ödeyeceksem bilmiyorum
Dağıtım ve perakendesi olan bir elektrik şirketinde satış ve pazarlama müdürü olarak çalışıyorum.EPDK (enerji piyasası düzenleme kurumu)tarafından yılda 4 kere tarife yayınlanır,Ocak,Nisan,Temmuz ve Ekim.Sadece bu tarife aylarında zam veya indirim yapılır.Tarihte ilk defa bu aylar dışında fiyat değişimi yaşandı.
Nisan 2018 alçak gerilim mesken tarifesi : 24.4666 kr/kWh-dağıtım bedeli : 12.6585,
Temmuz : 24.4666 kr/kWh-dağıtım bedeli : 12.6585 ,
Ağustos : 26.7294 kr/kWh-dağıtım beeli : 13.7320 (bu ayda bir değişiklil olmaması gerekiyordu)
Eylül : 30.2732 kr/kWh-dağaıtım bedeli : 13.7387 (bu ayda bir değişiklik olmaması gerekiyordu)
Ekim : 34.5298 kr/kWh-dağıtım bedeli : 13.3206
Kasım ayında 'yeni yıla kadar elektriğe zam yok'müjdesi verilmişti fakat 4 ay üst üste zam yapıldı (bu 4 ayın 2 ayı değişiklik ayları değil).Ocak 2019 da fiyat 27.9098 ile indirimli fakat dağıtım bedeli :15.4089 ile %15 zamlı.1 Nisan tarifesi nasıl olacak çok merak ediyorum.
1 Nisan yeni tarife tarihi,bakalım neler olacak.
---------- Mesajlar birleştirildi - 14:46 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:44 ----------
Dağıtım ve perakendesi olan bir elektrik şirketinde satış ve pazarlama müdürü olarak çalışıyorum.EPDK (enerji piyasası düzenleme kurumu)tarafından yılda 4 kere tarife yayınlanır,Ocak,Nisan,Temmuz ve Ekim.Sadece bu tarife aylarında zam veya indirim yapılır.Tarihte ilk defa bu aylar dışında fiyat değişimi yaşandı(önceden yaşandıysa bile çok ekstrem bir durumdur,ben 9 yıldır bu sektördeyim ilk defa gördüm).
Nisan 2018 alçak gerilim mesken tarifesi : 24.4666 kr/kWh-dağıtım bedeli : 12.6585,
Temmuz : 24.4666 kr/kWh-dağıtım bedeli : 12.6585 ,
Ağustos : 26.7294 kr/kWh-dağıtım beeli : 13.7320 (bu ayda bir değişiklil olmaması gerekiyordu)
Eylül : 30.2732 kr/kWh-dağaıtım bedeli : 13.7387 (bu ayda bir değişiklik olmaması gerekiyordu)
Ekim : 34.5298 kr/kWh-dağıtım bedeli : 13.3206
Kasım ayında 'yeni yıla kadar elektriğe zam yok'müjdesi verilmişti fakat 4 ay üst üste zam yapıldı (bu 4 ayın 2 ayı değişiklik ayları değil).Ocak 2019 da fiyat 27.9098 ile indirimli fakat dağıtım bedeli :15.4089 ile %15 zamlı.1 Nisan tarifesi nasıl olacak çok merak ediyorum.
1 Nisan yeni tarife tarihi,bakalım neler olacak.
gönenç sen bilirsin,
elektrik üreticisi ve dağıtıcısı firmaların mali krizde olduklarına dair epey haberler yapıldı,
ödediğimiz faturalar da az değil, ne'yin krizidir bu ?
can't be worried about that shit. life goes on man.
Almanya kriz yaşıyor ya, ondan bahsediyorlardır.
şöyleki,elektriğin satış fiyatına zam yapıldıkça alış fiyatıda yükselmekte ve maliyetiniz arttığı için sizin perakende satışında yaptığınız indirim oranı da düşmekte.Bu nedenle ilk başta rekabet bitmeye başladı.Elinde önceden yaptığı ikili anlaşmalar ile ucuz elektriği olan ve üretimi olan firmalar satış yapabilir,diğer al-sat yapanlar satış yapamaz duruma geldi ve çok fazla firma battı.En büyük darbe doğalgazdan elektrik üretimi yapan santallerin kullandığı doğalgaza yapılan %50 oranında ki zamdı.Bu zam hem üretim maliyetini arttırdığı için elektriğin satış fiyatını arttırdı,hemde Üretimden zarar eden santraller üretmemek için çeşitli bahanelerle arızaya geçtiler ve üretim azaldı. Ve ardından YEKDEM(yenilenebilir enerji kaynakları destekleme mekanizması) fiyatının artması ekstra bir yük bindirdi.Bu mekanizma santrallerin üretimlerini piyasanın üzerinde fiyatlarla dolar üzerinden satın alır.Çok karlı olduğu için birçok yenilenebilir enerji kaynaklı santraller bu mekanizmaya girdi ve üretim arttıkça ödenen para arttı,dolar yükseldikçe daha da arttı.Burada ödenen mebla ise yekdem bedeli olarak maliyetinizde bir kalem olarak katılımcılara yansıtılır.Maliyet hesaplaması için kısa bir örnek vereyim :2017 yılının normal giden eylül ayını ele alırsak enerji maliyeti ortalaması; enerji bedeli:160 tl,yekdem maliyeti 19 tl,müşterinin profil maliyeti 2-3 tl olsa benim 182 lira maliyetim var,o ayki tarife alçak gerilim ticarethane tarifesi 214 lira,yani ben neredeyse %15 indirim yapıp müşteri kazanabilirim ve kar edebilirim.Gelelim 2018 eylül e,enerji maliyeti 331 tl,yekdem 56 tl,3 lirada müşteri maliyeti koysak : maliyetim 390 tl,Eylül 2018 alçak gerilim ticarethane tarifesi 343 lira.Maliyetim ulusal tarifenin üzerinde,bu fiyatlara zaten müşteri bulamam portföyüm eriyor ve portföy boşaltıyorum,ve ayrıca geçmişten indirimli sözleşme yaptığım müşterilerime de söz verdiğim fiyattan satmak zorunda olduğum için tamamen zararına satış yapıyorum.En son ismini vermeyeyim büyük bir grup müşterimdi,sözleşmem %10 indirim ile yapılmıştı,308 liradan ayda 30 milyon kwh,benim maliyetim 390,tazminat ödeyip portföyden çıkartmak daha karlı oldu.Kusura bakmayın biraz uzun oldu başınızı ağrıttım.
---------- Mesajlar birleştirildi - 15:57 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:55 ----------
Elektrik üreten değil elektriği perakende satan şirketler zarar ediyor.
---------- Mesajlar birleştirildi - 16:02 ---------- bir önceki mesaj zamanı 15:57 ----------
Bilgilerde hatam olduğunuz sanmıyorum ama olduysa da şimdiden affola,yönetim toplantısında çaktırmadan yazmaya çalıştım
---------- Mesajlar birleştirildi - 16:14 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:02 ----------
Fiyatların mevsimsel olarak azaldığı zamanlarda var (eylül yüksek aylardandır,bazı aylardaki uçurum net görülsün diye eylül ü örnek verdim).Fiyatların düşük olduğu aylarda ve üretime gelen zamlardan önceki aylarda kazanılan parayı yılın son ayları fazlasıyla götürmüştür.Bu nedenle artık geçen yıllarda olduğu gibi yüksek indirimler göremezsiniz firmalardan.Şu an teklif verenler de şu şekilde veriyor; (PTF(piyasa takas fiyatı,enerji satış ay ortalaması da denebilir) + YEKDEM)* zarar edilmeyecek bir katsayı.PTF ve Yekdem fiyatları ay bitince belli olur,böylece her ayki birim fiyatınız farklı olur.
---------- Mesajlar birleştirildi - 16:25 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:14 ----------
Uzun lafın kısası,sonuç olarak enerji fonu(%1), TRT payı(%2), BTV(%5) ve KDV ile kazanan herzaman devlet olur.Dağıtım bedeline ise hiçbirzaman perakende şirket el süremez,direk dağıtım şirketinin cebine girer.Bu nedenle elektriğiniz kesilse ve herhangi bir arıza yaşasanız elektriğinizi hangi şirketten alırsanız alın bölgenizdeki dağıtım şirketi sizin sorununuzu çözmek zorunda.Uzattım biliyorum saygılarımla.
uzat uzat :D bilelim :D
---------- Mesajlar birleştirildi - 16:35 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:28 ----------
Benim çalıştığım dönemde mühendisler den bakım vs işler için bilgi gelirken bu üretim satış fiyatları maliyetler ile ilgilide bilgi geliyordu o zaman bile karlar müthişti ondan dedim zarar eden az yesin diye :D Şu var az verimli çok verimli ama zarar eden santral yok ne termik santral ne de rüzgar.
---------- Mesajlar birleştirildi - 16:36 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:35 ----------
doğlagaza bir şey diyemiyorum. :D
Aynen öyle,zarar eden santral yok haklısınız.Yenilenebilir enerji santrali ise zaten Yekdem e verip yatıyorsunuz,hesabınıza paralar yatıyor.2013 yılında özelleşti elektrik dağıtım şirketleri,ve sizin dediğiniz gibi ilk yıllarda perakende karları gerçekten çok yüksekti haklısınız.
---------- Mesajlar birleştirildi - 16:53 ---------- bir önceki mesaj zamanı 16:50 ----------
Bu arada verdiğim maliyet hesaplaması örneklerinde 2017 ve 2018 eylül aylarının enerji fiyatını aylık değil günlük almışım,yanlışlıkla iki arada bi derede yazayım diye gözümden kaçmış lütfen kusura bakmayın.Ama mantık ve kar zarar oranları aynı,2018 eylül enerji maliyeti 331 değilde 329,3 gibi.Hesapta değişiklik yok yani
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)