yağ, filtre, buji, balata...
yağ, filtre, buji, balata...
Profesyonel yatırım danışmanınız dışında, sağda solda söylenenleri, yazılanları dikkate alıp işlem yaparsanız; sonunuz tosuncuk mağdurlarına benzer.
Yazdıklarım yatırım tavsiyesidir.
Rubleyle buğday ithal ediyormuşuz, oleeeey.
Bu arada, konudan anlayanlara soru: Milli parayla alışveriş avantajlı deniyor ama ben anlamadım. Normalde Rusya'dan birşey alırsak ruble fiyatı dolara çevriliyor, sonra dolar fiyatı TL'ye çevrilip ödeniyor. Dolar yüzünden arada bir miktar uçuyor. Şimdi, ruble olan şeyi dolara cevirmeden ödeyeceğiz ama ruble/tl paritesi nasıl hesaplanacak şimdi? Dolardan bağımsız bir parite mi olacak?
enflasyon rakamı sonrası "the damat"ın beyanatıdır;
"Ağustos'tan bugüne yaşadığımız son iki ayı doğru tanımlamak lazım. Kur üzerindeki spekülatif atağı püskürttük."
doları 6 lira yaparak (en az),
01.01.2018 dolar kuru 3,80 tl idi.
henüz yılın bitmesine 3 ay var.
hadi hayırlı tıraşlar.
Askeri deyişle, saldırıyı püskürttüler, ama toprak kaybederek. 4'ten 6'ya.
Neden böyle diyorum;
1- Rahip bırakılıyor.Piyasanın çok hoşuna gidecek.Borsada yuzde 10 artış usd 5.7 TL lerde.
2- Bütün .oktan durumlar piyasalarda fiyatlandı.Daha kötü ne olabilir bilmiyorum.Batan firmalar,bankaların sermaye ihtiyacı hepsi bilenen gerçekler korkmaya gerek yok.
3- BES 3 yıl zorunlu olacak.(çok super) Kıdem tazminati fona bağlanacak(iyi iyi az bile yapıyolar,ben olsam kıdemi kaldırırdım) İşsizlik fonu paralarıyla bankalara destek (mukemmel bir haber daha,işsizlik parası max 3 ay verilmeli zaten)
4- Halkbank cezası beklenilenden az olacak.Verilen cezaya itiraz falan derken 4-5 yıla uzanan bir sürec ve cezanın %20 si falan ödenir konu kapanır.
5- İhracaat düşüyor ama ithalat çok daha sert düşüyor.Cari açık zamanla kapanacak.Olumluuu
6- Kamu bankarının biri özelleşebilir.Telekom yakında birine satılır,piyasa çoook sevinir bunlara.
Dalga mı geçiyorsun birader
Bizim derdimiz bu yazdıkların mı sence ? Piyasa ona buna sevinecekmiş de işler tıkırına girecekmiş. Öncelikle IMF ile stand-by imzalamadıkça, sonrasında üretmedikçe, tasarruf etmedikçe, adalet gelmedikçe dolar düşmezzzzzzz.
Seçenekler şöyle gibi: ya dolarsız kalacaksınız ya da trk 502'siz... CB500F olmuş 42.000 trk daha ne kadar 36.000'da durur belli değil.
yahu ben rahip yuzunden mı ekonomi bu durumda dedim veya dolar düşer mi dedim ?
Borsa ve tl faizinin, dövizden daha iyi getirisi olacağını söylüyorum.
Bakın bugun 1 aylık enflasyon %6 olarak açıklandı,acayip bir rakam.Peki dolar ne yaptı ? An itibariyle % 0.5 artmış.
bu da gösteriyor ki en kötü senaryolar bile fiyatların içinde.
Bugun aldığım kağıtları 1 sene sonra sattığımda AT adventure alıp fotolarıda burada paylaşacam
sokaktaki simitçi bile "abi dolar 6 olmuş tam dolar alma zamanı" diyorsa oradan tüymeniz lazım.
herkesin risk algısı farklı tabi bişey diyemiyorum,lakin uyarımı dikkate almanızı şiddetle öneririm.
en yüksek primi "dıj güj" espirisi veriyor şu aralar.
evet arkadaşlar,uyarım ne kadar doğruymuş görüyorsunuz !
dolar an itibariyle 5.56 TL !!
bist 30 ise dört nala gidiyor.. yürü be olum kim tutar seni!
Burada yerimi kapayim. Hem doviz, hem de enflasyon kacinilmaz olarak eskisinden de beter olunca "ne kadar dogruymus?" mesaji yazmak kolay olsun
Ekonomi kisa sureli oyunlarla kisa sureli oynar... Ancak uzun vadede genel trend'e uyar. Ne kadar uretiyoruz? Ne kadar satin aliyoruz? Ulke dis yatirimciya ne olcude umit vadediyor? Yani ulkenin onemli kurumlari (hukuk, finans, ekonomi) ne kadar akillica ve bagimsiz isliyor?
Bunlar duzelene kadar genel trend de bir iyilesme beklemek makul degil.
Ahh şu acemi gençler ... 140 milyar dolar 1 yıldan kısa vadeli borcu papaz mı cebinden çıkartıp verecek ? Kasım'da iran yaptırımları başlıyor. Muray Muratoğlunun dediği gibi papaz her zaman pilav yemez. Geçici moral bir haftaya sona erer, Döviz borçluları pozisyon kapamak için dolar almaya başlar ve döviz yine artar. Sorunlarımız yapısal ve bir haftada düzelmez.
kredi çekip çılgınlar gibi alışveriş yaptığım eski günleri özlüyorum! bana o günleri geri verin!
% 7.5 ile döviz borcu almışız.Hem de kısa vadeli. Dünyadaki en yüksek faizle borçlanmışız gibi görünüyor.Kim ne iş yapar da bu faizi ödeyebilir ? Hiç kimse ! Bunun bedeli kısa sürede bize ödetilecek, gevşemeyin .....
vay be dolar 5.5X seviyelerine düşmüş, demek ki eghonomi çogheyi
dolar sene başında 3.77 idi hatırlatırım.
düşmüş haline sevinebilirsiniz, ekonomi süper diye kendinizi ve sizinle aynı gruba girenleri uyutabilirisniz ama azıcık aklı/hafızası olan adam nereden nereye geldiğimizi iyi bilir.
SEVİNİLEN ŞU DURUMDA: PARAMIZ YILBAŞINA GÖRE %56 DEĞER KAYBETMİŞ DURUMDA
daha 2 sene önce yunanistan'a alışverişe gidiliyordu, o kriz içindeki yunanistan.
şimdi onlar bie geliyor. edirne ve kırklareli marketleri dolu.
her yerde bulgar ve yunan arabaları var. alışveriş sepetlerini doldurup gidiyorlar.
ve o alışveriş arabaları bile en fazla 100 euro ediyor.
yetti mi yetmedi, daha geçen gün başarılı(!) olarak her yerde sunulan eurobond ihalesine bakalım
neymiş 3 kat talep gelmiş, acayip başarılıymış, yabancının ülke ekonomisine olan güveni adasahdjfhjhkl daha devam edemicem
e detay verelim verelim o zaman: usd ile borçlandık, libor nedir. 2.25 senin cds primin ne? 383 puanda
yani senin faizin en fazla 6.08 olmalı... k, bu bile oldukça yükske bri fazidir.
peki sen ne vermişsin 7.50
e tabi 3 kat talep gelir. eminönündeki baklava izdihamı gibi olur
neden mi? libor yetmiyor, ülke riski primi yetmiyor, bi de üzerine yaklaşık 1.5 puan ekstra faiz veriyorsun.
bakın tansu çiller 1994 krizi sonrası ile dibs ihalesini 3 aylık %140 vermişti de herkes başarılı mı bulmuştu? 3 ayda diyorum. %140 diyorum...deli gibi fazi verirsen herkes sana gelir. ama unutma, o faizlerin ödemesi de gelecek.
dolara gelelim,
şimdi soru şu: papaz çıkmasayddı dolar 7 seviyesine gelir miydi? dürüstçe cevap ver.
demek ki neymiş, bir papazın eline bakabilcek kadar dengesiz ve sığ bir ekonomin varmış.
demek ki neymiş, yerli üretim damgası bastığın mercimek bile arjantinden gelirse ekonomin bir papaza bakacak kadar küçülürmüş
demek ki neymiş, unu bile ithal edersen fırıncılarla kavgalı olurmuşsun,
demek ki neymiş, ben doğalgazı indiremiyorum, ben elektrik fiyatlarını indiremiyorum, benm akarkayıkt fiyatlarını indiremiyorum ama herşeyi 2 aylığına şirketlerden bekliyorum dersen ekonomi sadece 2 ay daha ötelenirmiş.
ok geriliyor...ne kadar çok gerersen, o kadar hızla ileriye fırlar.
ve pislikler halı altına süpürülmekle gitmez.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)