Karlılığını koruyan başarılı şirketleri özelleştirmenin mantığını anlamıyorum. Belki kooperatif (gerçek manada) yapılabilir?
En önemli kriter bence başarıdır. Rekabet edebiliyorsa, nasıl yönetiliyorsa oyle devam etsin.
Devlet tekel olduğu için özelleştirmek mümkün değil malesef
Ama bir anlamda zaten özel sayılabilir çünkü, siyasi partiler yönetim için rekabet ediyorlar. Tek adam rejimleri o yüzden kötüdür. Rekabet ortadan kalkar çünkü, tek insana muhtaç kalınca da, devletin başarısı değil, yöneticinin şahsi çıkarı öne çıkar. Sağlıklı siyasal sistemde, yöneticinin çıkarı (iktidarda kalma) devletin başarısını gerektirir.
---------- Mesajlar birleştirildi - 20:27 ---------- bir önceki mesaj zamanı 20:13 ----------
Kötü ekonomik duruma rağmen, insanların akılları başlarına gelmeyebilir. Şu şekilde:
Ülkenin kötüye giden durumunun asıl sebebi iktidar değil, "iç ve dış güçler"dir. Zavallı iktidar varını yoğunu koyup mücadele etmesine rağmen kaçınılmaz problemler engellenememektedir. Bu noktada vatandaşın kayıtsız şartsız desteği gereklidir, vatan millet beka için. Zaten bu elim problemle baş edebilecek başka yetkin bir iktidar alternatifi de yoktur.
İşte böyle bir durum oluşunca, aziz milletimiz acından geberse bile destekler yönetimi. Velhasıl iktidarın aynı elde devamı için, öyle veya böyle, gerçekte veya algıda, bu şekil bir durumun gerçekleşmesi gerekir.
"Ama zaten öyle değil mi?" Tabii ki öyle. Ama iktidarın ihtiyacı ölçüsünde, ülkenin içinde bulunduğu sorunlar daha da derinleştirilecek, ta ki iktidar kendini tamamen güvende hissedene kadar.
Velhasıl bu noktada iktidarın çıkarı ile ülkenin ve milletin çıkarı tamamen ters yönlerde ilerlemekte.
Bağımsız ve muhalif medyanın yok edilmesi, muhalif her sesin şiddetle bastırılması da bunun için önemli. Çünkü "aslında öyle değil böyle" diyen, akılları bulandıran kimsenin olmaması lazım. İktidarın sunduğu hikaye, net bir şekilde umum tarafından kabul görmeli.