https://www.youtube.com/watch?v=GoW8Tf7hTGA&t=80s video hızını 2 ye alıp izleyin.
https://www.youtube.com/watch?v=GoW8Tf7hTGA&t=80s video hızını 2 ye alıp izleyin.
Ahırdaki kuş boku kadar..
100 tlye 1300 km yol giden Volta vs5im
Konuyla ilgili sevdiğim malzemeler:
http://htwins.net/scale2/
https://www.youtube.com/watch?v=QgND...M&t=167s<br />
Evrende mini mini minnacık bir toz zerresi bile etmiyoruz. İşin komiği, evrende bütün görebildiğimiz veya gözlemleyebildiğimiz maddenin tamamı kayblosa, evrende hemen hiçbir şey değişmemiş olacak. Bu bizi mütevazi yapmalı. Ancak hayata bakıyoruz, müthiş bir kibir, müthiş bir ego ve arkasından gelen vahşet.
evrenin büyüklüğü gerçekten etkileyici insan aklının alamayacağı cinsten bir mevzu
Kısaca,
İdrak-i maâlî bu küçük akla gerekmez
Zira bu terâzi o kadar sıkleti çekmez
Demiş düşünür kişi.
Hani bilirsin de bilmezden gelirsin, kulak arkası yapar da unutmaya çalışırsın falan, yoksa kafayı sıyırmak işten değil , üzüldüğüme üzüldüm şimdi izleyince..
Böyle bi şey nasıl olabilir, yok yahu, dünyada olmaz..Bir de zaman kavramı var ki evlere şenlik, çok şaapmiyim.Ciddi manada korkutucu bence.
Evren büyük bir çöl ise dünya çöldeki ufak bir su birikintisi. Bize çöl değil vaha lazım olduğu için bizim için suyun boyutu önemli oluyor. Nasıl ki çölün boyutu ile suyun boyutunu karşılaştırıp suyun önemsiz olduğunu iddia etmek manasız olacak ise evrenin boyutu ile dünyanın boyutunu karşılaştırarak dünyayı önemsiz görmek manasız olur. Özetle önemli olan boyu değil işlevi.
koca evrende yaşadıklarımızın hiç bir önemi yok. bizler dünya yok olduğunda hiç doğmamış olacağız. bu düşünce beni daha cüretkar yapıyor şu hayatta yapamıyacağım hiçbişey yokmuş gibi hissediyorum. biyerdede motivasyonumu kırıyor. ağır bir nihilistim.
Var mi oyle bir "yer" acaba ?
Arkadaş güzel bi başlık açmış. Şimdi bizim siyasal islamcıların bu konuya yaklaşımı 1000 km öteden belli zaten. O yüzden konuyu o taraflara taşıyıp içine mıçmasak diyorum ?
Sonra yönetim "düzen nizam getiriyorum, kaosu engelliyorum" ayağına bütün kounuyu silecek. Yazıktır.
kadraja sığmamışız
Muhakkak Allah, habbeyi(taneyi) ve çekirdeği patlatandır. O, diriyi ölüden, ölüyü de diriden çıkarır. İşte Allah, böyledir. (Öyleyse) nasıl çevriliyorsunuz? (En'am 95)
"ONE DAY YOU WILL WALK ALONE"
Dini hayatın her yerine sokuşturmaya çalışmak, her şeyi dinle açıklamaya çalışmak bir hastalıktır. Yapmayın bunu. Ülke bu hastalığın pençesinde can çekişiyor. Ayrıca bilim ilerleyip insanlığın bilgi dağarcığı genişledikçe dinle açıklanmaya çalışılan şeylerin ister istemez yanlışlığı ortaya çıkıyor. Kendi inancınızı kendiniz zedeliyorsunuz. Dünyayı ve evreni, kısaca içinde yaşadığımız gerçekliği olduğu gibi tarif etmek bilimin işidir. Bu konulardaki yorumlarınızı bilim çerçevesinde yaparsanız isabet yakalarsınız. Bilimden uzaklaştıkça da savlarınızın isabeti azalır, bu kadar basit.
Büyüklük olarak bir fikir verebilmek için şu örnek verilmiş. 900 km/saat hızla uçan bir yolcu uçağının VY Canis Majoris'in çevresini dolaşabilmesi için gereken süre : 1,100 yıl! Evren gerçekten de çok büyük.
Biz ise önemsiz ve evren zamanı ile belki bir kaç saniye yaşamış sonrasında tamamen yok olmuş bir tür olacağız.Bu aklımızın alamayacağı büyüklükteki evren sadece bizim için var olduğunu düşünmek büyük kibir olur.
Aynı şekilde evrende toz tanesi kadar bile olmayan dünyanın biz insanlar için var olduğunu düşünmekte bana büyük kibirlilik geliyor.Kaldıki insanlar bu kadar özel olsalardı var oldukları andan itibaren dominant tür olurlardı.Ama gerçekte türümüz var olduğu zaman diliminin çok büyük bir kısmında besin zincirinin ortalarında yer almıştır.
Buda bizim öyle kibirlenecek kadar özel olmadığımızı gösterir.
1-nahl sûresi 49. ayet: “ve Allâh’a secde eder ne (var) göklerde ve ne (var) yer(yüzün)de dâbbeden (kımıldayandan, canlıdan) ve melekler ve onlar büyüklenmezler.”
2- şûrâ suresi 29. ayet: “ve O’nun (Allâh’ın) âyetlerinden (belirtilerinden) , yaratılış
(tarz)ı gökler ve yer(yüzünü)n ve ne yaydı o ikisinde dâbbeden (kımıldayandan, canlıdan) ve o (onların)toplanmalarına dilediğinde kadîr (çok iyi ölçüler koyan).”
...Bu iki âyette bahsedilen gökler, uzaydır . Gökler kelimesi her ikisinde de çoğuldur, bu da bildiğimiz evrende her yerde hayat olduğuna delildir . İkinci âyetteki yaydı kelimesi tozun yayılmasını ifâde eden “besse” fiilidir . Bu fiil ile ifâde edilen yayılma, tozun yayılması gibi, üste, alta, öne, arkaya, sağa, sola, her yöne yayılmayı anlatır . Öyleyse âyette bu fiille anlatılan , göklerde, uzayda yayılmadan anlaşılan, evrenin her bölümünde hayatın varlığıdır .
_______________________buraya kadar olan kısım alıntı idi____________________
evet, görüldüğü kadarıyla kuran bize şifreler ile hayatın özünü sunuyor fakat ilimi ilerletmek insana kalmış. yani jimi arkadaşım bir ayet paylaştı fakat bu ayet onun atomun çekirdeğini araştırmasına engel değil ki dimi?
insanı salak olması geriletir dindar olması değil.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)