stevejones adlı üyeden alıntı
15 yıldır sektorun ıcındeyım son 4 yılı da guvenlık departmanı yonetıcılıgı, yıllarımda Ataturk havalımanında gectı , mıllet mıllet ,il il , ınsanları genel olarak tecrube ettım.
Guvenlıklerın haklı oldugu ve haksız oldugu noktalar , halkımızın malesef buyuk bır cogunlugunun cahıllıkle bakıs acısı var,kanunda eksıklıkler var ,egıtımde var , calısan profılınde de var.
mısal yenıleme sınavında kalma yok,devlet resmen harcımı yatır devam et dıyor.Sınav vok kolsy,ve bu yuzden genel guvenlık personelı sevıyesı vasat.
Ulkede profesyonellesemedı cunku devlet bu yonde bakmadı,ıstıhdam olsun dıye baktı , tıpkı ıs guvenlıgı teknıkerlerı gıbı. sozum meclısten dısarı fakat ıkı satır rapor,tutanak yazamayan,kendını gelıstırememıs ve gelıstırme cabasıda hala olmayan fakat attımı mangalda kul bırakmayan onbınlerce guvenlık gorevlısı,ve cok nezıhlerıde var.
Bugune kadar 4000 den fazla guvenlık gorevlısı ıle calıstım,kımı ıle 2 gun,kımı ıle yıllarca.egıtım,sınav ve 5188 kanunun guncellemesı gerk,her onune gelen kımlıgı alamayacagı ıcın nıtelıklı eleman nıspeten daha az sayıda olacak ve ucret pıyasaası kendılıgınden yukarı cıkacak.su an polısten cok guvenlık var ve ısvernler o olmasa nasıl olsa o olur ,yeterkı orada bırı olsun gozunde.suan 700 bın dolaylarında kımlıklı var , bu sayı 300bın olsa fırmalar eleman bulamayacak ve daha ıyı ucretler vermek zorunda kalacaklar ( kımlıksız calısanları denetleme polısın elınde onlarda denetımı arttırmalı)
guvenlık gorevlısınınde kanunen yıpranma payı olmalı ve daha erken emeklılık sartlarına sahıp olmalı ,yetkılerını bılmıyorlar buda dedıgım gıbı egıtım duzeyının kursların artmasına dırekt baglı . ayrıca projeye gore zorluklar var ,hastnae havalımanı ve avm cok yogunken sıte guvenlıgı daha rahattır ama bızım cok bılmıshalkımız en ufak arama kontrolunde bız terorıtmıyız der yamuk agzıyla , halbukı o kontrol onun huzuru ıcındır. sıteye gelır kart yada kımlık daıre sorarsın , sen benı tanımıyormusun dersen yıne agzını yaya yaya , halbukı o cevapla sen ıcerı alsan herkes gırer ve adamı daıresınde ceker vurabılır .
guvenlık ulkemızde dogası geregı sevılmez cunku kontroller sahısların konforunu bozar bu yuzden soylenırler, havalımanında kemer cıkart dedıgınde pantolonuda ındıreyımmı der ( ındır ve soyle uzan ben gelıyorum demıslıgım cok vardır mesela benım)
en basta personel nıtelıgının arttıgını varsayarak , hıcbır baltaya sap olamayıp barı guvenlık olayımcıların elendıgını sınavda takıldıgını varsayark soyluyorum, gerı kalanlara bence 2000 + agi + ssk + %100 gece ve pazar mesaısı verılmesı mınımum bence gereklı .
guvenlık oturdugu yerden par kazanıyor , ne yapıyorsunuzkı dıyen tek hanelı ıq ya sahıp sahıslar genelde sıkıstıgı zaman guvenliiiikkk dıye cırlar , ısın zorluklarını onlara anlatmak deveye hendek atlatmaktır zaten.
yuzlerce guvenlık ıle ıs gorusmesı yaptım , ıse aldım, almadım ,aldıgıma pısman oldum her seyı gordum, sahsı kanaatım sınavın zor ve barajın 80 olması , kımlık yenılemenın 10 yıl ama baraj puanlı olması ,bunların oncesınden egıtım kurumlaırnda ders saatlerının arttırılması bence hıssedılır ıyılestırm yapar sektore.
tum emnıyet emeklılerın sektorun kaymagını yemesı , guvenlık fırma sahıplerının yuzde 99 nun emeklı emnıyet muduru olması gıbı kemıklesmı sıkıntılarda var ama bunları cozmek ımkansız gıbı.yazacak cok sey var cozum onerım,daha dogrusu onerımın gerceklesmısıne ınancım zayıf.
ulke ıdaresı ve ekonomı ıle egıtım genel kangren,egıtımı dusuk kala, dusuk kalması saglanan ınsanlar aynı sıstemı devam ettırıyor, aynı sıstem aynı sorunları ılerletıyor ve boyle sacma bır sarmal devam edıyor.
parasızlıktan ıyı egıtım alınamıyor, ıyı egıtım alınamayınca zaten kotu ekonomıde ıs bulunamıyor , ıs bulunamayınca yıne kotu hayat sartları ıle cocuklar ıyı egıtım ve gelısım alamıyor,onlar cahıl bırer bırey olup 5-10 yıl sonra yıne secmen olup aynı cara su tasıyor ,ve bu boyle boyle gıdıyor malesef.guvenlık sektorude ve calısanlarıda payına dusenı fazlasıyla alıyor bu olumsuz sartlardan.
su an guvenlık calısanlarının yuzbınlercesı asgarı ucret zam oranını beklıyor , ve yuzde 13 acıklandı enflasyon oranı, bu oran hesaplamasındakı hıle hurdaya hıc gırmıyorum bıle , bakalım onumuzdekı hafta zam yuzde 13 olacakmı ? sanmıyorum yuzde 9 cıvarı olacak ve cogu ozel sektır ıcın alım gucu,hayat sartları dahada kotu olacak.
bu forumda herkes guvenlık degıl tabıkı ama herkes kıyısında kosesınde motor sever ve sadece son 10 ayda once motorsıklet ekıpmanı , sonra motor vergısı , sonra kur zammı.. yukarda anlattıgım tum olumsuz sartlar guvenlıgıde , motor bınıcısınıde , otomobıl almak ısteyenı de , ıssızınıde , unıversıte bıtırıp hala ıs bulamayınıda , emeklıye , nısanı olup evlenmek ıcın nefes alamayacak durumda olanıda etkılıyor .
ortlama bır zeka ve tarafsız bakabılen herkes ıcın durum acık ve net , gıdısat kotu 2018 daha zor bır yıl olacak.