Kullanılmıyor ki denk gelmiyorum amacı ne ?
Kullanılmıyor ki denk gelmiyorum amacı ne ?
100 tlye 1300 km yol giden Volta vs5im
Maden fazlalığı var memlekette. İşleyecek sanayi yok. Bari kullanılmayan para basalım namımız yürüsün demişlerdir. 1000 sene sonra arkeolojik değeri olur onların.
1 kuruslar tedavulden kalkti diye biliyorum. 1 kurusun maliyeti 3 - 3.5 kurus oldugu icin kaldirmislardi
ATM’lerden ödeme yaptiginiz zaman para üstü olarak küsüratlari 1’er kurusluk madeni para olarak vermektedirler.
Değeri olduğunu sanmıyorum,halk kullanmıyor o yüzden bence
Düşünsene 1 kuruşa ne alabilirsin? Türkiye’nin bu durumda 1 kuruşa ihtiyacı yok. Fiyatlar düşsün o zaman 1 kuruş gelir.
işin kötüsü birde kararma huyu var tertemiz 1 kuruşlarım vardı karardılar hep :D
1 kuruşun madeni değerinin 2,5 kuruş civarında olması sebebiyle bazı insanlar bu kuruşları piyasadan toplatıp eritip maden olarak sattılar.
1 kuruş, ziraat bankası atm'lerinde para üstü olarak veriliyor.
Avmlerde dükkanlarda 1.99 - 2.99 - 59.99 saçmalığı ne o zaman
1 kuruş para üstü veriyorlarmı
kipada isterseniz veriyorlar 😀
Basın ilan kurumuna bir ilan vermek için gitmiştim 2500 küsur lira tuttu parayı ödedim tam gidecektim veznedar bey efendi paranızın üstü dedi çıkardı bir kaç tane 5 ve 10 kuruş bir tanede 1 kuruş verdi. 1 kuruşu görünce resmen şok oldum 5 ve 10 kuruşlar gözümde çok büyük bir para gibi geldi.
Paradan 6 sıfır atılırken sanki ülkede hiç enflasyon yokmuş gibi bastılar o paraları. Belki de sırf "prestij" olsun diye yaptılar bilemiyorum. Başlangıçta 1 kuruşun madeni değeri yine 1 kuruşa yakındı 1,3 kuruş falandı. Sonradan her şeye zam geldiği gibi hurda metallere de zam geldiği için metal olarak hurda değeri zamanla 2-3 kuruş seviyesine geldi. Piyasaya çıktıktan sonra birkaç ay içinde bunu farkeden bazı açıkgözler piyasadan bütün bir kuruşları toplayıp eriterek sattılar. Şuanda etrafta gördüğünüz bir kuruşlar ya yeni basılmışlardır yada milletin evinde kumbaralarda kaldığı için toplanamamışlardır.
Bu arada satıcıların 70 lira yerine 69,99 gibi fiyatlar yazmasının yasaklanması gerek. Yada yasaklamasınlar. Göndersinler bir memur alışveriş yaptırsınlar. O bir kuruş para üstü verilmezse bassınlar cezayı.
2005 de ilk çıktıklarında kullanılıyordu. Yani eski 1000 liraya denk geliyordu. Velakin enflasyona yenildi . Çocukluğumdaki %110 enflasyon döneminde her yıl en küçük banknot( para) dolaşımdan kaldırılır ve bir yeni en büyük banknot basılıp dolaşıma sokulurdu. Buna türk parasını koruma kanunu derler.
---------- Mesajlar birleştirildi - 13:41 ---------- bir önceki mesaj zamanı 13:39 ----------
Nakit alırsan para üstü veremiyorlar. Ama karttan çektirirsen gerçekten de bir kuruş eksik ödersin.
Sonunda “..” işareti olmayan bir başlıkta haçikoyu görünce şaşırdım 😵
kimse de "niye" diye sormadigi icin 1930lardan beri devam eden sacma bi kanun vardi.
turk parasinin degerini koruma kanunu olabilir.
belli bir sayida (6 veya 7 idi galiba) banknot ve
belli sayida madeni para olmasi gerekiyor.
eskiden bozuk para sikintisi vardi piyasada.
darphane igrenc bi yerdi/kurumdu.
hala biraz oyle.
ister sevin sevmeyin, istedigimiz kadar elestirelim; AKP yari-calisir hale getirdi.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)