xterkan adlı üyeden alıntı
Tamda bizim sektöre değinmiş sin kardeş :D, bizim birader İstanbul da ilk kurye işi yapanlardan biridir, bende sıkılıp bıraktığım zamanları saymazsak 2000 li yıllardan beridir bu sektörün içindeyim, Kuvvetmira arkadaş bahsetmiş zaten, ben detaylı açıklayayım birader 2000 li yıllardan önce bu işe başladı günlük 100.150 tl kazanırdı, dikkat edin yıl 2000 li yılların başı 1996 gibi ,zamanla farklı kurye şirketleri açılmaya başlayınca, fiyatlarda da rekabet başladı ve 25 ,30 arası çalışan personelden, geriye 7.8 çalışan kaldı ,ben Ankarada yım onlar İstanbul da her yıl çalıştığımız firma ile sözleşme yaparız ,karşı tarafa düşük teklifler verildiği için, firmada fiyat artışı yapmıyor ,bizde yıllardır çalıştığımız firmaya kaliteden taviz vermedik ama işçiden taviz vermek zorunda kaldık, Yur... Ar... kargo ilk açılan kargo firmalarından dır ,zamanla diğer kargo firmaları sektöre girince fiyatlarda rekabetler yaşandı (halen yaşanıyor)hal böyle olunca firmalar fiyat düşürdü, fiyatlar düşünce ,çalışan personelinde maaşı düştü ,yetmedi personel sayısı da azaldı ve mesai fazlalaştı, böyle ağır ve yorucu bir sektörde, çalışan personelin durumu kötüleşince kalitesiz bir kargo sektörü oluştu
Bazı tanıdıklarım da yabancı kargo şirketlerinde çalışıyor, onların maaşı daha yüksektir, neredeyse yarı yarıya maaş farkı vardır ve iş ortamı daha kalitelidir, bu çoğu sektörde böyledir, vatandaş gelirine göre ucuz hizmet arayışında ,haksız rekabetten dolayı düşük fiyatla hizmet veren firmalarda mecburen kalitesiz hizmet sunuyor
Benimde çoğu kargom adrese gelmiyor yada not bırakıp gidiyorlar, merkez de olduğumuzdan ,bütün kargo şirketleri yakında, gidip alıyorum , firma ismi vermeyeyim 1500 tl maaş alıyor yaya bir dağıtıcı bize de kargo getirir, akşama kadar sırtında 10.20 kilo dosya yüküyle dağıtım yapmaya çalışıyor, şimdi bu çocuk, benim dosyamı getirmezse, kalkıp bu çocuğa bir şey diyemem, çünkü aldığı paranın kat ve kat fazlasını, alın teri vererek, çalışarak yerine getiriyor
Ha ülkemizde ki bazı şirket patronları, sürekli karı yüksek oranda cebe indiriyor, işine, işçisine ,yeterli maaşı ve iş ortamını sağlamıyor, laf söylemek gerekiyorsa bu tarz patronlara ve bu sistemi bu hale getirenlere söylemek gerekir
Kısaca ülkemize taşeron işçi ordusu sistemi getirildi, çok detaya inmeyelim, bildiğim bütün kargo şirketlerinin şubesi Franchise tarzında veya kar oranı üzerinden işletilen bayiler dir, bende bir zamanlar işletip bırakmıştım %25 kar alıyorlar, belki oranlar firmalara göre değişebilir ve bütün işyeri kiralama ,araç satın alma masraflarını franchise veya bayi sahibi karşılıyor, buna karşılık kar %25 asıl pasta büyük patrona, böyle bir sistemde kızılması gereken asıl kim ? sizce, bende kar oranı az ,iş stresi çok diye bıraktım ama herkese beğenmiyorsan bırak diyemeyiz,ekonomi çarkı maalesef düzensiz çalışıyor, gelir adaletsizliği demek işte bu sistem demek ve dünya da gelir adaletsizliğinde ilk sıralardayız
Not:Genel anlamda anlatmaya çalıştım, maaşı iyi olup ta, işini düzgün yapmayan, tamirci, tesisatçı, masa başı çalışanları v.b kastetmedim
Zamanında gerçekten güzel paralar kazanıyormuşuz :D 20 yıl öncenin 100. 150 tl si şimdi ne yapardı acaba ? sıfır Cbr 1100 XX almıştım bordo renkliydi
hatırladığım kadarıyla 8 bin tl ye almıştım, sıfır peugeot 306 platinum almıştım oda 9.500 tl idi, Mecidiyeköy de Gülbağ taraflarında daireler 15.20 bin tl idi,Feriköy de daire almıştım 15 bin tl ye hemde çalışarak ( patron yok sayılırdı iş başına %50,50) şimdi çalışarak alanın alnından öperim :D,taşerona köleliğe devam, ekonomi çok iyi beyaaa