Evrm teoridir, ispatlanmıştır.
Bize o ortaokul fen müfredatını kim hazırladıysa onu bulup kulaklarından tavana asmak istiyorum.
"Biri bişey sallar, teori olur, ispatlanırsa kanun olur" diye bir zırvayı ezberlettiler koca bir topluma, öyle bir şey yok.
Teori, kanunların açıklayıcısı, nasılının yazıldığı yerdir. Yerçekimi kanunu vardır, der ki Dünya'nın kütlesi çevresindeki herşeyi kendine çeker. Yerçekimi teorisi vardır, bunun nasıl olduğunu, bak NASIL olduğunu anlatır, kanun buna yanıt vermez.
---------- Mesajlar birleştirildi - 10:01 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:55 ----------
Çünkü "biz maymundan gelmiş olamayız layn" kompleksiyle uğraşmadan işlerine devam ediyorlar. İnsanla maymunun akrabalığı yesterday's news =)
Burada boğulmak yerine dediğin gibi bakterilerle ilgilenmek çok daha kolay. Çok daha fazla veri elde edilebiliyor.
Konuyu başından beri okuyorum. Her iki tarafta da oldukça donanımlı, entellektüel üyeler mevcut. Birbirlerinin tezlerini çürütme savaşı bir futbol maçına benzedi. Tam diyorum bir taraf gol attı maç bitti, karşı taraf kontradan gol buluyor
Benim için oldukça yararlı geçiyor konu.
Her iki tarafa da teşekkür ederim bu konuda. Zabuzeretta kırmızı kart yemiş, neden yedi göremedim. Sanırım çay almaya mutfağa gitmiştim o ara kırmızıyı yemiş. Zabunun kırmızısından sonra Haşmet baba ataklarını sıklaştırmış, göbekten, kanatlardan akıyor. Karşı tarafın direnci de takdire şayan. Maç şu an için ortada görünüyor. Biz seyirciler için ise seyri güzel bir maç oluyor.
Kanımca bu maçın galibi olmayacak.
Maçın yıldızının Haşmet baba olacağı kesin. Buna da sevinirim zira fikrilerime en çok uyan üye Haşmet baba ...
Not: baba dememde sakınca yoktur inşallah, isme duyulan saygıdandır, haşmetli bi isim Berk olsaydı berk kardeş derdim mesela Berkler alınmasın kardeşlik de güzeldir.
Evrim üzerine yoğunlaşmanın olayını anlamadım. Ben adaptif evrime inanan bir insanım ne ilginçtir ki müslümanım ve evrime inanmamamı emreden bir dinim yok.
Genel olarak evrim teorisinin tamamına ise henüz ikna edebilen bir araştırma olmadı (Yine İslam aksi bir şey söylemiyor, inansam da dinden çıkmıyorum)
Din bilimi de yasaklamıyor. Neden bu konulardan fitili ateşliyorlar anlamıyorum.
buraya onlarca şey yazdım, onlarca bilgi verdim. ayetlerin birbiri ile çelişki içinde olduğunu dahi söyledim.
hiç birisine takılmadınız da bu ayetin mekki olup olmadığına mı takıldınzı? ve bu yanlışımdan (mekki ayet) dolayı herşeyi çöpe mi attınız?
yahudi rahip gibi oldu benim ki, tam anlatamadım, daha doğrusu heyecanla yazarken yanlış yazdım; hicret öncesi hicret sonrasından kastım, savaşlar öncesi savaşlar sonrası olmalıydı. valla büyük dayak yedim. bazı ateistler islama geçmiş olabilir bu yanlışımla.
ayrıca, sanırım çok anlaşılmamış, tekrar etmek isterim; konuyu en hafif yönleri ile ele almaya ve sizleri üzmemeye çalışıyorum.
kuran'daki ayetlerin tutarsızlığını, "tüm alemlere" "insanları uyarmak ve bilgilendirmek" için gönderildiği iddia edilen o kutsal kitabın peygamberin kişisel yaşamı ile igili detaylarda adeta sayfalarca boğulduğunu, cima sırasından, ifk hadisesine kadar, hafsa ile yatakta basılmasından, kölesini eşini kendine eş alma hikayesine kadar onlarca kişisel ve (bana kalırsa oldukça ayıp) şey olduğunu söylemedim henüz. kuran'ın genel içeriği, coğrafi ksısıtlamasından, tekonoloji bilgi yoksunluğundan, paratoneri gemi motoru gibi sonradan ortaya çıkacak şeyleri bilmemesinden, elementlerden net bahsetmemesinden, yerçekimini bile bilmediğinden bahsetmedim ("gök itimi" diyor, inanabiliyor musunuz siz buna gerçekten)...daha çok var, o kadar çok var ki...
bakın, hepsini geçtim, onlarca insanla konuştum, daha kimse bana ahzab 56yı açıklayamadı. ahzab 56 yaratıcı varsa eğer ona büyük hakarettir mesela.
hafifçe anlatmaya çalışıyorum, içeri çekmeye çalışıyorsunuz. diyorum tekrar edeyim: kuran'I okuyun. ama ön yargısız okuyun.
ama önce her okuyuş öncesinde şunu iyi bilin: kuran'ın gönderen yaratıcı kimdir; tüm evrenleri, dünyayı, yıldızları, galaksileri yaratabilecek kudrete sahip bir yaratıcıdır, "ol derse hemen oluverir". bakın güneşin içine tam 1.3 milyon adet dünya sığabliyor mesela, o derece büyük güneşi yaratabilmiş. güneş iç çekirdeğinde milyonlarca derece sıcaklığa sahip. onu da yaratabilmiş. oysa güneş bir süpernova patlaması sonrası oluşmuş yavru bir yıldız. düşünün ki süpernovayı yapabilen bir yaratıcı var. yani çok daha büyük yıldızlardan bahsediyorum. daha büyük yıldız demişken uyscuti denen bir yıldız var, o kadar büyük ki, çevresinde uçakla dolaşsanız bir tam tur 2 mlyon yıl sürüyor, bakın uçakla 2 milyon yıl. aklınız alıyor mu büyüklüğü? içine bizim güneşimizden milyarlrca sığabiliyor. o derece büyük. insan aklının alması pek mümkün değil...
hadi hep maddeden konuşuyoruz. bakın yaratıcı zaman'ı yaratabilmiş. üstelik düz akıp gitmeyen bir zaman var. yerçekimine bağlı olarak yavaşlıyor hızlanıyor. zaman denen bir boyutu yaratabilmek inanılmaz bir güç bence. kimse üzerinde düşünmez bunun, oysa düşünmeli, hep madde yaratma üzerine düşünülür, bence büyük yanlış. zaman yaratabilmek zamanın bir akışına girebilmek, "zamanlar ötesi" olabilmek bence en büyük kudret.
işte bu yaratıcı kuran'da neler söylemiş, nelerle uğraşmış, nelerin hesabını yapmış, iyi okuyun. türkçesini okuyun. bütün istediğim bu.
son kez yazıyorum bu konuya. nedenini anlamadım ama uzaklaştırılmamak gibi seçenekr söz konsu anladığım kadarıyla. motosikleti seviyorum ve bu forumdan daha alacaklarım olduğuna inanıyorum. hepsini geçtim güzel insanlar tanıdım ve tanımaya devam etmek istiyorum...
son not: evrim teorisi, neden teoridir? neden kanun değildir? teori olduğu halde neden 'inanılır', gibi tuhaf sorular var. cevap vereyim: inanam diye bri şey yok evrim gerçektir. teorisi denilmesinin sebebi; çünkü evrim formüle edilemez. yerçekimi teorisi vardır, bilirsiniz, yerçekimi kanunu ise bunun formüle edilmiş halidir. g kuvveti dünyada sabittir ve formüllerde bu şekilde geçer. teori eşittir ispat edilmemiş şey, demek değildir yani, ilkokul bilginizi gözden geçirin. evrim teorisinin ispatlarını kendi vücudunuzda bile verebilirim, gözünüzün burun ile birleştiği noktadaki küçük göz, kulağınızın üst kısmında yer alan iç çıkıntı, kuyruk sokumu kemiğiniz, apandistiniz bunlar hep evrimin sizde günümüze ulaştığı izlerdir. bakın 20 yaş dişiniz, hatta tüylerinizin diken diken olması bile evrimin izidir. daha dün örnek verdim kusabilmek, erken doğum, bunlar evrimin izleridir üzerimizde. formile edeblir misin bunları? kanun değildir o yüzden, ama gerçektir. inanmıyorum diyen, evrimi hiç bilmiyor demektir.
evrim gerçektir. kibir yüzünden hayvanat bahçesinde gördüğümüz türlere yakın olmadığımızı düşünüyorsunuz. tek sebep budur. kibir. bana kibirli diyorsunuz ama kendinizi şebeklerden şempanzelerden çok üstün görüyorsunuz mesela. üstünlük tartışılabilrii. neyse gene açılacam yoksa.
herkese iyi günler dilerim. ufkunuz aydınlık, hayatınız önyargısız olsun.
evrim teorisini detaylı bilmem ve pekala dünyadaki canlılığın ortaya çıkışı (bizim yaratılış dediğimiz) bu minvalde gerçekleşmiş te olabilir
dini terminolojide buna itiraz edilebilecek bir veri yok
niye milyonlarca yıl?
milyon yılların, zamanın işlemediği perspektiften önemi de yok. zaman, bizim zaviyemizden bakıldığında tek yönlü akıyor; hatta akıyor olması da bizim zaviyemizden bakış sebebiyledir
insanın (bilinen tek bilinçli canlının) evrim sonucu ortaya çıktığına ilişkin bir kanıt yoktur
evrimi detaylı bildiğimden söylemiyorum bunu
eğer bilincin ortaya çıkışına ilişkin net verilere ulaşılabildiği ve bunun kanıtlanması durumu olsaydı, bugün insan bilincine benzer yapay zekalar da üretilebiliyor olurdu
henüz böyle bir yapay zeka var mı?
bildiğim kadarıyla yok
o halde insanın ortaya çıkışını evrim henüz açıklayamaz
enterasan bir şey anlatayım size, ilk kez bizim kanalımızda yayınlanacak
az sonra...
yok şimdi
nesneleri isimlendirmeye başlamak, bilincin kick startı belki (kendisi değil)Bakara 31. Allah, Âdem’e bütün varlıkların isimlerini öğretti. Sonra onları meleklere göstererek, “Eğer doğru söyleyenler iseniz, haydi bana bunların isimlerini bildirin” dedi.
isim koyduktan sonraki basamak tanım yapabilme
tanım yapabiliyor olmak kısmi bilinç durumu
mevcut tanımları kullanarak (insan zihni ancak böyle çalışır) bir başka durumları tanımlayabiliyor olmak ise zeka
çocuk yetiştirenler çok rahat anlar bu meseleyi
çocuklar, ilk olarak, sesleri tekrarlayıp, nesneleri isimlendirmeyi öğreniyor
"Yapay zeka" evet, günümüzde var ve geliştiriliyor, hatta kızım bu konuda yazılım geliştiren google'da staj görüyor bu konuyla ilgili, bu yazılımlar gözlemliyor, öğreniyor ve yorumluyor. Şu anda bir Hukuk yazılımı avukatlardan çok daha başarılı mesela, bir radyoloji yazılımı çekimleri çok daha iyi yorumluyor, artık doktora gerek kalmayacak, hatta en büyük endişe şu ki = Bu yazılımlar daha da gelişirse tüm insanlığı yok etme kararı alabilir mi ? Bilim öyle hızlı gelişiyor ki pek çok insanda onu reddetme refleksi uyandırıyor, durum bu aslında...
Ben bu konuda Elon Musk tarikatındayım =))
İnsanın ne kadar asalak bir canlı olduğu ve yüz bin yıllar boyunca ne haltlar karıştırdığı ortada, bir cacık olmayacak bir tür evrimleşti ve günümüzün hakimi oldu malesef. Yapay zekanın bunu yok etmeye çalışmama ihtimali yok. Yapay zekaya karşı, muhafazakar bir duruşta falan olduğumu sanıp konuşma çabalarımı "ignore" eden bir çok bilim insanı da oldu ama; başka bir yol başka bi ihtimal var mı? =)
Yapay zekalar özgür iradelerini kazandıkları gün bu olayın kum saati başlamış olacak. Ya insanlık kendine çekin düzen verecek, ya da bizi yok edecekler/kontrol edecekler. Bu süreçte de saydığına benzer bir sürü meslek yok olacak, ki bir çoğu da olmaya başladı. Endüstri 4.0 yavaş yavaş işçileri yok ediyor, Almanya'nın başı çekme hevesi de bu zaten, bıktı adamlar dışarıdan ucuz işgücü bulup onları sosyal kültürlerine entregre etmeye çalışmaktan; komple mühendis yetiştiriyorlar ve bir süre sonra artık işçiye minimal düzeyde ihtiyaç kalacak. Serdar Kuzuloğlu'nun çok güzel konuşmaları var bu hususta, bize birileri 3 çocuk yap diyor. Bu çocukların 50 sene sonra ne iş yepacağıyla nasıl geçineceğiyle ilgili kimsenin en ufak bir fikri yok.
Tabi şöyle bir durum da var, hali hazırda zaten bir simülasyonun (ama uzay kaynaklı ama Dünya kaynaklı) içinde ise, çok da bir önemi yok yapay zekanın nereye gittiğinin.. Ya da var mı? Simülasyonu alt edebilecek hesaplama gücü yapay zekalardan geliyor olabilir, simülasyona son vermek için gereken müttefiğimiz de olabilir yapay zeka.
Evrim= ataizm denilebilir mi
Evrim = insanın kendini geliştirmesi midir
Evrim= herhangi bir canlının dönüşmesimidir
.............vb
Türkiye'de evrim e inananan insanların ekserisi dini inançları olmayan insanlarmıdır.
Benim inancıma göre ALLAH herşeye gücü yetendir. İsterse herşeyi değiştirebilir,yaratabilir, yok edebilir. Böyle olunca da inançsızlığa götürmediği sürece bu konuda fikir beyan edilmesi normaldir.
Amaaaaaaa. Bunu İslam'a ve değerlerime hakaret aracı olarak kullanan kişilerde iyi bakmam ki istisnalar hariç genel durum budur maalesef
Konu başlığına gelince değil ataist,deist....le sevgili olmak. Helal dairesinde olmayan hiç bir işe girilmez.
En basitinden google ile bir şeyi 1 kere aratsanız, anında profilinize o konuyla ilgili reklamlar düşmeye başlıyor, sizin ilgi duyduğunuz şeyleri öğrenip ona göre ticaret yapan bir makine !! Sesinizi öğrenip yazıya döken bir makine, yüzünüzü öğrenip kameralardan yerinizi bulan bir makine, bunlar halka yansıyan kısmı düşünün.
ben olmam çünkü iş ciddiye biner, aile kurma noktasına gelirse, ilerde çocuğun itikadı bozuk olabilir, birlikte cocuk yetiştirilemez yani. Zaten sevgili aşamasında da ilerleyen safhalarda birçok anlaşmazlıklar ayyuka çıkar.
evet geliştiriliyor ve takip ediyorum
standart durumun tespiti ve çözüm üretilmesi otomasyonla pekala mümkünken, insan kaynaklı bir çok duruma henüz çözüm üretebilecek seviyede bir yapay zeka yok
evet toplumun geneli belli bir program dahilinde yönlendirilebiliyor, bu da bir yapay zekadır
ancak gerçek manada bir bilinçle başa çıkılabilen bir düzen geliştirilemedi, korku ve tehditle sindiriyorlar; kill_prosess fonksiyonu anlayacağınız
bir daha açıklayayım:
insan bilincine benzer bir yapı yok, üretilemedi
o üretilemediğine göre insan bilincinin bir tanımı yapılamadı, yapılabiliyor olsaydı, o yapay zeka da üretilebilirdi
tanımı yapılamayan şeyi, bir teoremin açıklayabildiği bir olguymuş gibi sunamazsınız
yani insanı, din dışında açıklayabilen bir teorem henüz yok
2+2=4
Evet ama henüz işin başındalar. Şu an mesela boş bir yazılım koyuyorlar, bu yazılım tüm kayıtlı medyayı tarıyor, öğreniyor, sonuçlar çıkarıyor, sonra da ona sorduğunuz soruya bir insandan daha doğru cevaplar veriyor. İşin duygusal kısmı falan da zamanla halledilecek bir şey, çünkü bunların tamamı kimyasal maddelerin birbiriyle etkileşiminden ibaret, benim mesleğimde insan bunu daha iyi görüyor, aslında tüm insanlar ve olaylara verdikleri tepkiler 3 aşağı 5 yukarı aynı, önceden tahmin edilebiliyor ve bu bir süre sonra sıkıcı bile olmaya başlıyor. Dediğim gibi, kendimizi fazla büyük görüp böbürlenmek hata.
Ateist olmayanla yatakta daha memnun kalırsınız. Sizinle çarpışır, mücadele eder. Sonra "bilmiyodum" demeyin, büyük sözü dinleyin.
Ve gülmeyin, güldüğünüzü çok iyi biliyorum.
Evrim hakkında popüler kitaplar okuyup taassupla fikir oluşturunca böyle oluyor işte. Aydınlanmış olmuyorsunuz, kendi fikrinize gerekçe bulmuş oluyorsunuz.
İkide bir önyargısızlıktan bahsedip duruyorsunuz. Size bir sır vereyim. Öyle bir şey yoktur. Kesin tek bir sonuca götürmediği müddetçe aynı veriyi verdiğiniz insanların bazısı A düşünür, bazısı B. Bu doğal bir şey.
Bu arada hiç bir bilim insanı yazdığınız kadar rahat konuşamaz, çünkü hem çalıştığı alana, hem de hakikate saygısızlık olur. Sakın bilim insanları arasında "gerçek şudur" tarzı ahkam kesmeyin, garip (weird) karşılanırsınız.
Öğrendiklerime göre A şeklinde düşünüyorum diyebilirsiniz. Ancak öyle olmadığını halde A gerçektir deyip başkalarını kendiniz gibi düşünmeye zorlandığınız anda yobazlık sınırını aşmış olursunuz. Evrim, modern tanımı ile, yani bir mekanizmalar bütünü olarak gerçektir. Ancak "insan maymundan mı gelmiştir?", "hayat kendi kendine mi oluşmuştur" sorularına modern bilim, gerçek olarak nitelendirilebilecek seviyede kesin net bir cevap vermedi. Kolay sorular da değil zaten. Sadece tek bir dalı ilgilendirmiyor.
Bir sürü müslüman ve hristiyan evolutionary biologist var. Google Scholar'dan evrime ilgili bilimsel makaleler araştırın, makalelerin üzerinde araştırmacıların emailleri yazar, e-mail atın sorun, ne gerçektir, ne değildir. Bizzat kaynağından öğrenin.
Evrim kanıtlanmış bir olgudur. Teori sözcüğüne takılmayın. Evrim yoktur diyen kişi bilinçli olarak cahilliği seçiyordur.
Ayrıca insan maymundan gelmiş değildir. İnsan ve maymunun çok önceleri ortak ataları var.
standart insan profilinden bahsetmiyorum
zira bu kapasiteleri olsa da iç güdü mertebesinde tavır geliştirdiklerinden, kolaylıkla tahim edilebiliyor ya da yönlendirilebiliyorlar;
bazı zihinler ise öngörülemezdir, buna emin olun
her bir sinapsın birbiriyle olan iletişimini permutasyona dökün, bakın ne gibi korkunç rakamlar ortaya çıkıyor
düşünün ki bir bilgisayar, ihtiyaç duydukça bir başka transistör üretip oraya veri yolu atıyor, kendini geliştiriyor
mesela bilinci koda dökmeyi başarsanız da böyle bir işlemci geliştirilmediği sürece insan zihninin yanından bile geçilemeyecek
burda 7 katmanlı bir pcb den bahsetmiyoruz, milyonlarca veri katmanı var
bir de doğa "if" kullanmıyor, olacağı varsa oluyor
öte yandan bir şeyin muhteşemliğini, konuya relatif yaklaşarak tanımlayabiliriz
"bu çok muhteşem" derken, neye nazaran olduğu da tanımlanır
elimizde, insandan daha büyük bir şaheser vardı da biz mi konuyu abarttık yani?
sanıyorum insanın kendini abartması, ne suretle yaratıldığını küçümseye kalkmak şeklinde olurdu
Maşallah herkes döktürmüş bildiklerini ben kısa keseyim:
olmazdım, değil zaten. aeo
Ön görülemeyen yapay zekaların Zuckerberg'i ağlatmasının ve fişinin çekilmesinin üzerinden sadece bir kaç ay geçmişti halbuki.. =)
bilim insanı muhabbeti yapıp popüler kitap okuduğumu iddia etmeniz komik olmuş. bilim ile ilgilenenen kişiler böyle kesin şeyler söylebiliyor mu gerçekten bir forum mesajı ile? zira, ben bilim insanı olduğumu iddia etmiyorum sizn ediyorsunuz. daha önce yazdığım gibi, ben okuduklarımın araştırdıklarımın sonuçlarını paylaşıyorum. burası motosiklet forumu bilim forumu değil, wikipedia gibi her cümlemin altında annex1 yazamam. sadece kuran'dan geçen ayetleri "" işaretileri ile özel olarak belirtiyorum. dolayısıyla 'bilimsel kanıt' gibi terimlere gerek yok. üstelik acı olacak, ama tüm bunların bilimsel kanıtı olmasına rağmen. dna araştırmaları bunu gösteriyor. ayrıca, bu konuda insan ile ilgili verdiğim örneklerden sadece bir tanesi bile "insanın en mükemmel şekilde yaratılmadığını" gösterir. bakın dinlere göre, oturmuşlar hesaplamışlar dünyanın yaşı mö4004 yılına gidiyor. dünya 6000 yıl yaşında mi gerçekten?
iddiaları köreltemeyeip, aşağılama yönetime geçilmesi ise hiç hoş olmamış.
ama daha da komik olan ne biliyor musunuz? ben okuyun araştırın derken, sunduklarımın bilimsel ya da bilimsel değil muhabbeti yapılmaya çalışılması.
en basitinden, evrim hayatın nasıl oluştuğu ile ilgilenmedi hiç. oraya çekmeye çalışmak da bir bilim isanı olduğunu iddia eden kişiye göre, ayrı bir komedi. adı üstüne evrim, evrim geçirmek. evolution not creation. lütfen, size hiç yakışmadı bu cümleler.
yobazlık sınırı gibi oldukça ağır itham yerine iddia ettiğiniz gerçeklik nedir ne değildir onu tartışalım isterseniz. ama önce, şunu diyeyim, kelimlerle oynayınca yaptığıız ağır ithamlar forum kurallarına uyuyor sanırım belki hala uzaklaştırılmamak bunun nedenidir...
yerçekimi gerçektir. bilimseldir. formüle edilmiştir. dünyanın her yerine gitseniz de yerçekimini değiştiremezsiniz. insanlar varlığına inanmayı bıraksalar bile yerçekimini ortadan kaldırmanın imkanı yoktur. öte yandan hayali gerçeklikler her zaman çökme tehlikeis ile karşı karşıyadır. varlıklarını sürekli propagandaya borçludurlar. dün milyonlarca insan mark denen bir para birime inanıyordu bugün o para birimi yok, dün milyonlarca insan sscb'ye inanıyordu bugün öyle bir, devlet yok. neden? çünkü hayali gerçeklikleri korumak sürekli bir çaba ister. insanoğlu tarafından kurulmuş tüm hayali gerçeklikler yok olma tehlikesi ile karşı karşıyadır. adına para deyin, devlet deyin, firavun kanunları deyin...din de bunlardan biridir. din, eğer inanmayı bırakırsanız, puf diye ortadan yok olur. çünkü gerçek değildir. bugün pagan dini deyince gülümsüyorsunuz, sümer dinleri deyince gülümsüyorsunuz, putperestler deyince gülümsüyorsunuz. kuran'da "gök itimi" deyince neden gülümsemiyorsunuz?
aşağılamadan düzgünce konuşmaya her zaman varım, ama bilimsel kelimesi adı altında bu tür çarpıtmalara dayanamıyorum en yazık ki. son yazım demişitm. özür dilerim.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)