SavageGarden adlı üyeden alıntı
dine inanan ve dine inanmayan iki kişi, her halükarda çatışır.
çünkü bir taraf inanılmaz katı kurallar belirlemiş ve bu katı kuralların dışına çıkarsan yanarsın, cehennemlik olursun kuralını benimsemiştir. Kendi inanışlarının sorgulanmasını kabul etmek bir yana böyle bir bakışa yaklaşmak bile büyük yıkımdır kendisi için.
dolayısıyla bu kadar dogma bir yapıya karşı türk tipi ateist tanımı yapmam garip karşılanıyor, karşılanmamalı.
zira burda da gördüğüm gibi inanç ile dalga geçilmeye çalışılıyor.
ben dinlere inanan ve bu inançla yaşayan insanlarda kabahat bulmuyorum, dinleri araştırmamış kişiler bunlar. Kendince dinini yaşamaya çalışan ama dinin hiç bilmeyen kişiler.
Öte yandan, kendi dinine karşı olan birisine katı bir şekilde yaklaşırsa zaten oradan uzaklaşmak can güvenliği açısından iyi.
dolayısıyla ortada tartışmaya yol açabilecek birşey bırakmamak en iyisi, çünkü ona göre ateistler kötü insanlar, cehennemde yanmalılar, asla haklı değiller, aşağılık gruptalar.
şimdi böyle birine karşı ne desen boş, bir de sen dalga geçersen, sonuç kötü yerlere gidiyor. Ben daha bu tip ateist birinin insanlara doğru yol gösterdiğine şahit olmadım. Aslıdna bu biraz da, bu fundamentalden ielri geliyor. Zira ateizmin “yayılmalıyım” ideolojisi yok. Dinlerin ise var. hem de korkunç derecede. Mesela kendini dindar düşünen birisi dini yaymaya çalışır ama bend aha bri ateistin bunu yaymaya çalıştığını görmedim. Muhtemelen de göremem.
Zira dediğim gibi ateizmin kendini yayma gibi bir ideolojisi yok. zaten olay burdan başlıyor.
Ama kendilerine soru sorulduklarında (ki aynen bu topiği açan kişi gibi) verilecek cevabın makul ve mantıklı olması gerektiğini düşünüyorum (aha nihayet konuya gelebildim) aşağılamak yerine.
zira karşında,
her insanın omuzlarında iki adet melek olduğuna inanan biri var, (bak yine parantez açaım, eminim google araması yapmadan anket yaptırsak bu meleklerin isimlerini ya da ünvanlarını bilen hiç kimse çıkmaz) tuvalette banyoda mastürbasyon-cima esnasında hep ordalar mesela.
Kendi gibi olmayanların öldürülmesi gerektiğini düşünen biri var (kimse gerçek islam bu değil demesin Kuran’dan en az beş ayet çıkarırım)
Puta tapıyorlar diye eski mekke halkı ile dalga geçerken, aslında günümüzde çok benzer şeyler yaptığını bilmeyen biri var (tavaf, şeytan taşlama gibi sembolik pek çok hareketler... sanki putlar cahiliye dönemi halkının gerçek tanrılarıymış gibi yanlış imaj veriliyor mesela. haklı çıkarmak için söylemiyorum, tüm dinlerde semboller vardır putlar da bunlardan biridir. rasyonel hiçbir kimse odundan maket yapıp ona tapmaz. sadece sembol olur. nasıl ki hıristiyanlar "+" işaretine tapıyorlar. mantığı tamamen aynıdır aslında. ama sorarsan onlar puta tapıyor cahil halk derler. kendini ise tanrıya tapıyor sanarlar. tam bir dilema)
Zencisinden, çekik gözlüsüne, Şililisinden Finlandiyalısında kadar envai çeşit renkte, yapıda, genetik farklılıklarda olan insanların tek bir kişiden geldiğine körü körüne inanan ama evrime karşı çıkan biri var. Bir çocuğun şeytan taşladığına, diğer bebeğin ayağıyla topraktan su çıkardığına, başka birinin ateşe atıldığında odunların balığa döndüğüne, başka birinin dünyanın tüm canlılarının birer örneğinin en az 5000 yıl önceki teknoloji yapılmış tek bir gemiye sığdığına, birinin kanatlı ata binip birkaç saatte binlerce km yolculuk yaptığına, kalbinin çıkarılıp yıkandığına, su üstünde yürüdüğüne, denzileri yardığına, ayı ikiye böldüğüne inanan biri var.
Kutsallarını savunabilmek için Tefsir denen bir şeyi icat etmiş biri var.
Hepsini geçtim inandığı kutsal kitabı okumamış birisi var.
Şunları yazdım diye bile beni düşman edebilecek birileri var. (çünkü dini, öyle diyor ona.)
Şimdi böyle birine anlatılacak şeyler, dalga geçer gibi olmamalı. Eğer dinlemeyi tecih ediyorsa zaten baya bi aşama geçilmiş demektir. Dalga geçer gibi değil ama
Türk tipi ateist derken bunu demek istedim.