80 yaşımdaki dedeme S1000RR alsam çarşı pazara giderken 1. viteste kullansa, topcase falan da takarız
Pişmiş kemik köpeğin sindirim sistemine ciddi anlamda zarar veriyor çünkü pişirilen kemik sertleşip camsı bir hal alıyor. Mide ve bağırsakta delinmelere ve boğazda tahriş/yırtılmaya neden olabiliyor. Domates/patlıcan/soğan köpekler için zararlı besinler. Örneğin soğan köpeklerde anemiye sebep oluyor. Çiğ et tenyaya, çiğ tavuk salmonellaya sebep olabilir. Bunların sterilizasyonu için uğraşman gerek. "...kadar zengin değilim" diyorsan bi dur bir saniye daha düşün. Bir makine ya da oyuncak edinmeyeceksin. Yanlış beslenme, bakımsızlık vb yüzünden zamanla en yakın dostun haline gelen bir canlıyı erkenden kaybedersen nasıl hissedeceğini düşün.
En yakın dostunun tıbbi müdahaleye ihtiyacı olduğunda 1000-2000 liradan başlayan masraflar karşına çıkacak. Ne yazık ki ülkemizde köpekler için sağlık sigortası yok. Bu parayı denkleştirip ödemek zorunda kalacaksın. Bunları bir düşün.
Bakım konusunda inan bana çok geniş düşünmüyoruz. 1 dönüm arazi içersinde bahçeli evimde kalıyor köpeğim. Altı yıldır birlikteyiz ve ben altı yılda bir motosiklet parası kadar para harcamışım oğluma. Çok zengin olduğum için mi? Hayır. Gitmediğim tatilin parası, akşam arkadaşlarımla çıkmadığım gezmelerin parası, almadığım arabanın parasını harcadım ona. Zorunlu muydum? Hayır. Ama vicdan sahibi bir insan sorumluluğunu aldığı bir canlıya daha azını
veremez. Gözünü dikip sana baktığında senin içinden de daha azını vermek geçmeyecek bunu bil. Yaz sıcağında beton terasta yatarken nasıl sıkıntı çektiği aklına geldiğinde kendine kızıp çözüm arayacaksın. İnsanlığın aksine köpekler "yozlaşmış" bir topluluk değil. Beton değil toprak seviyorlar örneğin. Bunları bil. Sana duygusal anlamda çok şey katacak ancak maddi manevi pek çok gereksinimi olan bir "canlı" sahipleneceksin.
Vicdanı olan biri için çok büyük bir sorumluluk altına giriyorsun. Bunun çocuk sahibi olmaktan eksiği yok fazlası var. Al ya da alma demek kesinlikle bana düşmez ama iyi düşün, araştır, gidip veterinerle, köpek sahipleriyle konuş öyle karar ver.
Umarım yazdıklarımı yanlış anlamazsın. Bunları hem senin hem de bir köpeğin gerçekten mutlu huzurlu bir dostluk yaşayacağından emin olmak istediğim için yazıyorum.
Son olarak. Köpeğin annesi babasının ödüllü olması çok sık duyulan bir durum ancak ne kadar gerçektir, gerçekse hangi yarışmadan ödül almıştır bunlar genelde belirtilmez. FCI şeceresi ya da KIF kaydı var mı? Asıl önemli olan bu.
Kakadulara bayılıyorum
inanılmaz eğlenceli ve sosyal hayvanlar ancak sizin de belirttiğiniz gibi bakım ve ilgi istekleri yüzünden sadece uzaktan sevmek ve videolarına gülmekle yetiniyorum. Papağan beslemek köpek beslemekten çok daha zor.
---------- Mesajlar birleştirildi - 15:09 ---------- bir önceki mesaj zamanı 14:57 ----------
Bunu neden söyledim. Her köpek ırkının kendine has özellikleri var ve bu özellikler senin için hem sefa hem ceza olabilir. Sadece dost olsun diye GSD almak, dedeme BMW almama benzer. Elindeki "dost" dan çok daha fazlası olacak bunu bil.