Hacettepe Üniversitesi'ndeki Akademik Çalışmamıza Kısacık Bir Yardım
-
03 Haziran 2017, 11:48
#1
Reklamlar
-
10 Haziran 2017, 23:49
#2
Geçen çok oldu diabetle ilgili araştırmaya gelecek ekip olucak dediler işte,oturdum 2 saat hedef bilgileri çıkartiverdim
Sonuç gelmediler.
Ondan öncede eşek arısı ile ilgili bir araştırma için biri yardım istemişti.Onada bir sürü kafa yordum,gelen giden olmadı.Konu arazi oldu.
Link açılmadı,sanada dolduruvercektim.
-
12 Haziran 2017, 05:02
#3
Hallettik cevapladık ama bi bitmedi yahu. En iyisi sen "üzerine biraz daha koy ybr al" :D
-
12 Haziran 2017, 09:48
#4
Zaten "üzerine biraz daha koy ybr al"'dan fazlasını yapıyoruz. En azından amaçsız bilimsel çalışma yapmıyoruz. Saçma sapan post atmasaydınız belki insanlar yardım ederdi.
-
12 Haziran 2017, 17:12
#5
-
12 Haziran 2017, 17:19
#6
Monty adlı üyeden alıntı
Zaten "üzerine biraz daha koy ybr al"'dan fazlasını yapıyoruz. En azından amaçsız bilimsel çalışma yapmıyoruz. Saçma sapan post atmasaydınız belki insanlar yardım ederdi.
Saçma sapan gibi anlaşıldıysa kusura bakılmasın. Hepsini okudum hepsini kendimce yanıtladım. Yaptığınız iş takdir edilesi, sadece ybr al muhabbeti komiğime gitti ondan şeyaptıydım. Çalışmanızda başarılar
-
12 Haziran 2017, 17:22
#7
Bence üzerine az daha koyulup ybr alınması, nükleer bilmem nesinden daha önemli...
Gevşeklikten yazmıyorum bunu, cidden bu ölçeğin amacı faliyeti nedir...
Ybr işe götürüp getiriyor, araç felan
...
Ölçek ne iş görür ?
Ulusumuza ne gibi katkılarda bulunacak ?
Insanligi kaçınılmaz yok oluştan kurtarabiliyor mu...
-
12 Haziran 2017, 17:30
#8
ölçek işi nedir, psikolojiyle alakası nedir anlamadım.
uzun açıklamanızda mevzunun ne olduğuna değinmemişsiniz.
İriKıyım adlı üyeden alıntı
Saçma sapan gibi anlaşıldıysa kusura bakılmasın. Hepsini okudum hepsini kendimce yanıtladım. Yaptığınız iş takdir edilesi, sadece ybr al muhabbeti komiğime gitti ondan şeyaptıydım. Çalışmanızda başarılar
kastamonu çık aradan!
hatlar karıştı
-
12 Haziran 2017, 18:06
#9
Açılın ben doktorum. Zengin olan çeşidinden değil de ölçek mölçek şeylerinden. Ölçme zaten hepimizin bildiği bir nane. Belirli özelliklere sayı atama işi. Bu cismin kütlesi 80 birim, bu arabanın hızı saatte 140 km falan filan gibi. Bu örnekler fiziksel ölçme örnekleri. Bunların ölçülmesi için cihaz geliştiriyorlar. Çok yüksek bir hassasiyetle ölçüyor ve sonuçları kullanıyorlar. Ölçmeye konu olan değişkenler bazen bu örnekler gibi makinalarla doğrudan ölçülemiyor. Özellikle psikoloji ve onun yavrusu eğitim alanında ilgilendiğimiz değişkenler doğrudan ölçülemiyor. İlgi, başarı, tutum, zeka, yetenek, eleştirel düşünme becerisi, analitik yürütme becerisi, kürtaja karşı tutum, dindarlık, sağlık kontrol odağı, liberallik düzeyi hep doğrudan, dışa dönüklük, yabancı dil becerileri, okuduğunu anlama becerileri, yaratıcılık, işbirlikli problem çözme becerisi, özyeterlik düzeyi, özsaygı... Bunlar hep cihazlarla ölçemediğimiz psikolojik yapılar. Bunları ölçmek için dolaylı bir ölçme yapıyoruz. İnsanlara bazı sorular soruyoruz ve bu sorulara verdikleri cevaplara sayı atayıp bir toplam puan oluşturuyoruz. Örneğin cebirsel işlem becerileri ile ilgili 20 soruluk bir çoktan seçmeli bir test hazırlıyorum. Buna verilen cevaplardan doğru olanlarına 1 diğerlerine 0 puan verip toplam puan alıyorum. Böylece kişilerin matematiksel ilişkilerden yararlanma gücünü ölçüyorum. Bu türden ölçmelerin yapıldığı araçların tamamını kapsayan bir terim var: test. Bunların hepsine test deniyor. Başarıyla ilgili olanlarına çoğu zaman sınav veya test diyoruz. Psikolojik özelliklerin ölçüldüğü araçlara psikolojik test veya ölçek diyoruz. İnsanların belirli yapı üzerinde nerede durduklarına dair sayı elde etmekte kullanılıyor. İlgilerin ve psikolojik özelliklerin ölçülmesinde en yaygın kullanılan ölçme aracı Likert tipi ölçek. Burada bazı ifadeler veriliyor ve bu ifadelere ne kadar katıldığınızı işaretliyorsunuz. Kesinlikle katılıyorum, katılıyorum, kararsızım, katılmıyorum, kesinlikle katılmıyorum gibi seçenekler arasından birini seçiyorsunuz. O seçeneklerden her birinin bir puan değeri oluyor. Bu puanlar toplanıp toplam puan elde ediliyor. BU araçların kapsamlı olanlarına envanter diyenler de oluyor. Sınav, test, ölçek, envanter temelde hepsi aynı nanedir.
Bu ölçme araçlarının geliştirilmesi aşamasında genişçe bir katılımcı grubu tarafından cevaplanarak denenmesi gerekiyor. Üzerinde yapılacak analizlerle düzgün işlemeyen maddeler eleniyor ve ölçeğe son hali veriliyor.
Ardından ölçeği akademik hakemli bir dergide yayınlıyorlar ve geçerlik kanıtlarını sunuyorlar. Temelde "Gençler biz bu değişkeni araştırmasında kullanmak isteyenler için bu ölçeği geliştirirdik düzgün çalıştığına dair delilleri de sunuyoruz." deniyor. Daha sonra bu değişkeni kendi araştırmasında bir değişken olarak incelemek ve başka değişkenlerle ilişkisini incelemek isteyen araştırmacılar bu ölçme aracını, yani ölçeği kullanıyor.
Lisans 3. sınıf öğrencisi olduğuna göre bu şey bir bitirme ödevi veya hocanın öğrencilerinden talep ettiği bir şeyler olabilir. Genellikle lisans üstü öğrenciler veya akademisyenler ölçek geliştirir. Geliştirilen ölçeklerin % 99'u bir dergide yayın olmak dışında pek bir işe yaramaz. Belki bir iki kişi kullanır zaman içinde. Gerçekten işe yarar ölçme araçlarının geliştirilmesi çok fazla kaynak, iş gücü ve zaman ister. Psikolojik ölçeklerin işe yrar olması için norm gruplarının oluşturulması gerekir. Zeka testleri mesela öyledir. TOEFL çok kaliteli bir ölçme aracıdır. TOEFL'un giriş ücretinden ne kadar yüksek maliyetli bir operasyon olduğu anlaşılabilir. Çoklu zeka kuramının sahibi Gardner çoklu zekaların ölçülmesi projesini başlatmış ve sonra "Bu iş çok zor, çok zaman istiyor, çok para istiyor" deyip projeyi kısa kesmiştir. Çoklu zekaların tamamını ölçekte kullanılan doğru dürüst bir ölçme aracı da piyasada yoktur. Bazıları muhtemelen hiç olmayacaktır.
İnsanlığı kaçınılmaz sondan kurtarmaz da işte bir lisans öğrencisinin ödevine yardımcı oluruz falan filan.
Anket diye başka bir şey var. Ama ölçekle onu karıştırmamak lazım. Ölçekler, testler, envanterler toplam puan üretirler. Ve o toplam puan ölçtüğümüz değişkenin bir ölçüm sonucu olarak istatistiksel analizlere dahil edilir. Ama anketteki maddeler birbirinden bağımsızdır. Toplam puan üretmezler. "Okulda öğretmen olarak mı çalışıyorsunuz, idareci mi?", "Son seçime hangi partiye oy verdiniz?", "Haftada kaç öğün pirinç yiyorsunuz?", "Sizce motosikletle kaza yapmanız sizin dışınızdaki faktörlere mi bağlıdır?", "Sabahları neşeli uyanır mısınız?", "Evinizde buzdolabı var mı?", "Emniyet kemeri takıyor musunuz?" gibi toplandıklarında anlamlı bir puan üretmeyecek maddeler bir araya getirildiğinde anket diyoruz. Ölçek başka anket başka yani.
-
12 Haziran 2017, 19:29
#10
doldurdum. umarım yardımı dokunur.
-
12 Haziran 2017, 21:52
#11
"faşizm konuşma yasağı değil uzun yazı okutma mecburiyetidir."
Hans van Breukelen
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)