Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
2. sayfa BirinciBirinci 12

Aranızda muhasebeci olan var mı

REKLAM ALANI
    özgürgenc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    honda
    Alıntı Tefoo adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    günlük çalışma saatleri 7,5 saat + 0,5 saat mola = 8 saat. eğer sözleşmede farklı bir şey belirtilmişse sözleşme geçerlidir. yani sözleşmeye 7.5 saat iş, 1.5 saat mola toplamda 9 saat yazdıysa ekstra 1 saat için mesai talep edilemez. ayrıca günlük maksimum çalışma süresi molalar dahil 11 saattir, daha fazlası kanunen suçtur.

saat hesaplaması ise aylık ücret bölü 30 gün bölü günlük çalışma saati. yani maaş 1500 ise, 1500/30 = 50/8=6,25 tl olur.

ayrıca iş kura gidip şikayet edebilirsiniz. kamera kayıtlarını falan da bi şekilde usb ye falan yedekleyin nolur nolmaz.
    Günde toplam 12 saat çalışıyorum yemek ve çay paydosum yok her hangi bir şey imzalamadım

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax

Motosikleti
    <<yeni sahibine hayırlı olsun>>TVS Apache RTR 150
    hacım maalesef memleleketimizde bu gibi durumlar çok fazla... ben de uzun seneler bu şekilde çalıştım Allah yardımcı olsun... sana tavsiyem iş arkadaşlarınla bu konuyu tartışma... birisi gidip patronuna söylerse işinden olursun... çalışma bakanlığı Alo 170 'i arayarak her türlü sorunu sorabilirsin...

haftalık çalışma saatin olan 45 saati, işveren insiyatifi ile tek seferde çalışma süresi 11 saati geçmeyecek şekilde dağıtabilir... bu konuda bir şey yapamazsın... bunun dışında mesai almak senin hakkındır tabii ki ama eğer asgari ücretten anlaşıp sigortan yatıyorsa ancak bankaya fazla para yatırılıyorsa bu durumda senin de suçlu bulunma ihtimalin var... bu çok yönlü bir durum ve eğer işinde mutluysan, alman gerektiğini düşündüğün ücret ile aldığın arasında aman aman uçurum yoksa, fazla çalışma olayı sürekli değil de belirli zaman aralıklarında oluyorsa ve bu iş yeri sana birşeyler katıyorsa bence kendini sıkma... ülkenin mevcut durumunda işten çıkman geleceğin için hata olabilir... yok illa ben hem geçmişteki fazla çalışmalarımı istiyorum hem de burada çalışmak istemiyorum dersen en temizi bir avukat ile görüşmen... o da sana yol gösterecektir...

kendine iyi bak...
    Merdo ve bursalıali bunu beğendiler.

ferhatkars - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Suzuki SV 650 S.... Suzuki R-CG 250 melez kross
    Yeni bir başlık açmayım...
    Ben de muhasebeci arkadaşlara bir şey sorayım...
    13.05.2016 da işe başladım.. 31.05.2017 de ayrıldım... Kendi isteğimle ayrıldım... Bu durumda gene de tazminat alma hakkım var mı acaba... Nette baktım biri var demiş biri yok demiş... Burda da çalışma saatleri dedikleri gibi olmadı... Ayda 4 gün izin var denildi, bir senedir hiç birini görmedim. Dövüş kavga değilde iyi niyetli olarak isteme hakkımız var mı acaba? Bir de yasal olarak var ise miktarı ne kadardır?
    Yılbaşıma kadar maaşım 2200... Yılbaşından sonra 2500... İlgilenen olursa çok teşekkür ederim...

abap - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    KTM Duke 250
    welcome to turkey

Motosikleti
    Hero Hunk
    Farklı kafalardan farklı sesler çıkmış konu biraz karışmış. İşim gereği konuya hakim biri olarak açıklık getireyim:

1) İş kanununa göre haftalık çalışma süresi 45 saattir ve fazlası fazla çalışmaya girer. İşveren fazla çalışmaya karşılık çalışana ücret ya da izin verebilir. İşveren fazla mesai ücreti ya da izin olarak normal günlerde %50 zamlı, resmi tatillerde %100 zamlı ödeme (para ya da izin) yapmak zorundadır.
    2) Bir kişi bir yılda en fazla 270 saat fazla mesai yapabilir, daha fazlasını yapması yasaktır.
    3) Bir kişi bir günde 11 saatten fazla çalıştırılamaz. Bu süreye ara dinlenmeler, çay, yemek molaları dahil değildir.
    4) Bir kişi gece yani saat 20:00 ile 6:00 aralığına denk gelen zamanlarda 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz.
    5) İşveren çalışanlarına hafta tatili kullandırtmak zorundadır. Hafta tatilinin karşılığı ücret olarak verilemez, biriktirilip toplu halde kullandırılamaz. Yani çalışanın her hafta 1 gün tatil yapması zorunludur.
    6) Çalışanın saat ücreti hesaplanırken aylık ücret önce 30'a bölünür (ay 28, 29, 30 ya da 31 gün olması fark etmeksizin çalışanın sigortası 30 günden yattığı için). Çıkan sonuç günlük normal çalışma süresi olan 7.5 saate bölünür ve saatlik ücret bulunur. Bu hesabı basitçe yapmanın yolu çalışanın aylık ücretinin 225'e bölünmesidir. Aynı sonucu verir.

Yukarıda saydığım maddeler 4857 sayılı iş kanunu gereği zorunludur ve aksini yapmak suçtur. Altı çizili ve kalın olarak yazdığım kelimelerle de bunu ifade etmeye çalıştım. Ancak maalesef güzel ülkemizde suç işlemek serbest olduğundan kimse kanun falan tanımaz. Gidin koskocaman holdinglere, fabrikalara bakın yukarıda saydığım maddelerden en az birini ihlal ederler. Özellikle gece çalışmaları ile ilgili kurala uyan işyeri sayısı çok çok azdır. Neden böyle? Çünkü memlekette kanun var ama uygulayacak insan yok.

Gelelim sizin sorununuza. Bu tip davalarda işçinin ve şahitlerin beyanları yeterli görülmektedir. Kamera kayıtları elinizi kuvvetlendirip süreci hızlandırabilir ama çok da gerekli değil. Aynı işyerinden bir veya iki çalışanın size şahitlik etmesi yeterlidir. Bir şey çıkmaz diyenlere aldanmayın. Bütün alacaklarınızı ve mahkeme masraflarını faizleri ile birlikte kuruşu kuruşuna alırsınız. Hatta üstüne bir de çalışma bakanlığına şirketi şikayet ederseniz ceza da yedirirsiniz. Gidin bir avukatla görüşün ve size yol göstersin. Tabi dava açmadan önce mutlaka başka bir yerle anlaşın ki işsiz kalmayın. Büyük ihtimalle, haklı olmanıza rağmen işten kovulacaksınız. İlk etapta maddi sıkıntı yaşamamak için başka bir iş bulmalısınız. Eğer isterseniz işe iade davası açıp işinize de geri dönebilirsiniz. O da ayrı bir konu.

---------- Mesajlar birleştirildi - 09:22 ---------- bir önceki mesaj zamanı 09:11 ----------

Alıntı ferhatkars adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Yeni bir başlık açmayım...
    Ben de muhasebeci arkadaşlara bir şey sorayım...
    13.05.2016 da işe başladım.. 31.05.2017 de ayrıldım... Kendi isteğimle ayrıldım... Bu durumda gene de tazminat alma hakkım var mı acaba... Nette baktım biri var demiş biri yok demiş... Burda da çalışma saatleri dedikleri gibi olmadı... Ayda 4 gün izin var denildi, bir senedir hiç birini görmedim. Dövüş kavga değilde iyi niyetli olarak isteme hakkımız var mı acaba? Bir de yasal olarak var ise miktarı ne kadardır?
    Yılbaşıma kadar maaşım 2200... Yılbaşından sonra 2500... İlgilenen olursa çok teşekkür ederim...
    Bir yılınızı doldurduğunuz için kıdem tazminatını hak etmişsiniz ama istifa ettiğinizden hakkınızı kaybetmişsiniz. Kıdem tazminatı her yıl için son aldığınız bürüt maaş üzerinden hesaplanır. Yani siz yılbaşından sonra net 2500 TL aldıysanız kabaca 4000 TL civarında kıdem tazminatı alabilirdiniz. Ancak dediğim gibi istifa ettiğiniz için bu hakkınızdan feragat ettiniz. Diğer sorularınızla ilgili olarak diğer mesajımda detaylı açıklamalar mevcut. Dava açarsanız hafta tatili, fazla mesai vb. haklarınızı alırsınız.

Bu arada bir konuya daha açıklık getirelim, belki küçük şirketlerde genelde aynı kişi hem muhasebe, hem personel hem getir götür işlerine baktığı için bu konuyla muhasebeciler ilgileniyormuş gibi düşünülüyor ancak muhasebecilerin uzaktan yakından ilgisi yoktur
    ferhatkars, mombohunter ve bursalıali bunu beğendiler.

leone_510 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    yamaha MT-01
    Ben memurum.Çalışma şeklim şöyle;
    1.gün; 08:30-17:30 9 saat ara vsvs yok
    2.gün; 17:30-08:30 15 saat
    3.gün 08:30- 17:30 9 saat
    .....
    Ard arda bu şekilde 7 gün 24 saat 365 gün milli, dini, resmi hiçbir tatil veya hafta bir gün boşluk yok.. Aldığım mesai aylık 45 tl

ferhatkars - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Suzuki SV 650 S.... Suzuki R-CG 250 melez kross
    Bugun gidip güzelce bir konuşayım bakalım... İyi niyetle birşeyler verecek mi?
    Teşekkürler ERDEMS abicim...
    erdems bunu beğendi.

özgürgenc - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    honda
    Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim şu anlık sadece giriş ve çıkış saatlerimi not alacağım ilerde mahkeme yolu ile tahsil ederiz umarım kendim çıkarsam yinede haklı sebep den çıktığım için tazminat alırız umarım

2. sayfa BirinciBirinci 12

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)