Her şey geçen haftalarda, daha önce Windows dışında bir işletim sistemi kullanmamış biri olarak, performans sorunları yaşayan vadesi dolmak üzere olan, eski bir laptopta Linux denemeye kalkmamla başladı. Önce üç beş video izledim. Bu videolarda söylenenleri göz önüne aldım ve Linux Mint 18.3 MATE 64 bit versiyonunu İngilizce olarak laptopa kurdum. Baktım sıkıntı olmuyor, evdeki masaüstü bilgisayara kurdum. Nasılsa sadece internet (bu forum) ve video izlemek için kullanıyordum.
Bu esnada işletim sisteminin İngilizce olmasının güzel olduğunu ve sorun çıktığında kolayca yardım dokümanlarına ulaşabildiğimi gördüm. Öyle olunca bari ofisteki bilgisayara da İngilizce Windows kurayım dedim. Bir de SPSS gibi bazı yazılımlar ürün aktivasyonu için bilgisayarın dil ayarlarının İngilizce olmasını istemişlerdi. Hem onlarla daha uyumlu çalışır diye düşündüm. Okulun sağladığı dosyalarla Windows 10'u kurdum. Varsayılan ayarlarla ürünü etkinleştirmesi mümkün olmadı. Bölge ve saat seçenekleriyle oynadıktan sonra aktivasyonu yapabildi. Bu arada, Windows'u kurmak ne kadar da çok zaman alıyordu öyle. Sorunsuz haliyle bile bütün bir günü yemişti neredeyse. Ardından Windows'un vazgeçilmesi antivirüs programı kurmaya geldi sıra. Yine okulun yazılım deposundan ESET'i yine İngilizce indirdim. Onun kurulması da bir hayli zaman aldı. Bu sefer de ESET ürünü etkinleştirmedi. Bir gün filan da onunla uğraştım. Ama yine olmadı. Hazır denemişken Türkçe Wİndows'a geri dönmeden önce o bilgisayara da Linux Mint'i kurdum. Esasında Office, SPSS ve LISREL gibi programların alternatiflerine alışmak veya onların diğer programlarla uyumluluğu beni endişelendirdiği için elimin altında Windows'lu bir alet olsun istiyordum. Ama madem deniyorum, şimdi bir bakayım dedim. Olmadı geri dönerim diye düşündüm.
Nasılsa oyun oynamadığım için üç bilgiyarda da temiz kurulum yaptım çift işletim sistemiyle çalışma olayına girmedim. Şimdilik karşıma çıkan sıkıntıları bir kaç arama ile çözebildim. Hızlı, stabil bir sistem.
SPSS'in yapabildiklerini kısmen yapabilen bir alternatifi var
PSPP. Hatta derslerde de onu kullanmayı planlıyorum. Daha ileri düzey analizler için de
R (ara yüz olarak
RStudio ve
R Commander) öğrenmeye başlıyorum. Gerekirse geri dönmek üzere bir Windows 10 kurulum USB belleği hazırladım, çekmeceme koydum ama şimdilik dönmem gerekmedi. Bakalım nasıl olacak?
İzlediğim ve Linux'a geçmeyi düşünenlere önereceğim kaynaklar:
Linux Mint incelemesi
Top 5 Mistakes New Linux Users Make
Linux Mint Cinnamon vs MATE - Comparison [2016]
Universal USB Installer – Easy as 1 2 3
http://linuxmint-installation-guide....est/index.html
Ekranda yırtılma efekti (screen tearing) olursa çözümü:
https://forums-archive.eveonline.com/topic/523843/
Install R in Ubuntu and upgrade to latest version