Tuz tanesi kadar kamera..
Reklamlar
-
Dünyanın En Küçük kamerası sizce ne kadar küçük olabilir? Stuttgard Üniversitesi’nde mikro entegrasyon alanında çalışmalar yapan Fraunhofer Enstitüsü ve Awaiba GmbH mühendisleri, bir tuz tanesi kadar olan video kamera üretmeyi başardı. 1 milimetreküp hacme sahip kamera, 62500 piksel tanımlama yetisine sahip ve şaşırtıcı bir şekilde optik yerine elektrik kablolarını kullanıyor.
3D yazıcılar ile üretilen kameranın üretim maliyeti de oldukça düşük olduğu için, özellikle tıbbi kullanımlar sonrası sterilize etmek yerine ( tuz tanesi nasıl sterilize edilebilir, ayrı bir merak konusu ) atmak ve yenisini kullanmak mümkün olabilecek.
Kamera üretilirken gerekli elektrik bağlantı sensörleri, 3d yazıcılar sayesinde silikon katman üzerine enjekte ediliyor. Sensör tabakası hazırlandıktan sonra lens tabakasıyla yüz yüze yapıştırılarak, tuz tanesi kadar kameralar hazır hale getiriliyor. Kameraların önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Reklamlar
-
yakında bunları insanlara da monte edecekler, remote kontrollü androidlere dönecez
-
-
LynXMaSTeR adlı üyeden alıntı
yakında bunları insanlara da monte edecekler, remote kontrollü androidlere dönecez
Pokemon go ile bunu başardılar mal gibi dolasıyorlsr bu gun 4 kişilik arkadaş grubu gordum motoru servıse bıraktım sıramı bekloyorum bi tanesi motorun yanına yaklastı ilk foto çekıyo sandım aha yakaladım falan dedi fena sardı bu oyun dedi bende allah başka dert vermesin dedim çekip gittiler
Yolların Kralı Değil ! Kuralı Vardır..
-
Bu kamera Türkiye'ye gelirse sorulacak sorular;
-Hocam makata kamera kaçarsa oruç bozulur mu?
-
Tablet şeklinde kameralar var. Bunlar hastaya yutturularak bağırsaklar inceleniyor.
-
İlk olarak galiba 2011 yılında yayımlanan (http://www.mikroelektronik.fraunhofe...-salt-564.html) bu haber nihayet bizde de boy göstermiş. Teknolojiyi sırf "habersel" olarak dahi nerelerde izlediğimizin acı bir işareti. Fakat geç olsun da güç olmasın diye de avunabiliriz.
ZümeR arkadaşımızın aktardığı metin, orijinal metnin çok kötü, eksik ve biraz da yanlış bir tercümesi. Muhtemelen makine tercümesi içinden anlaşılabilir parçalar ayıklanarak aktarılmış. İngilizce bilenler, bu haberin ve teknolojinin piyasaya sunulan ayrıntılarını yukarıda verdiğim adresten öğrenebilirler. Konu ile doğrudan bir ilişkisi bulunmamasına karşın, bu vesile ile "bir lisan bir insan, iki lisan iki insan" ve "öğrenmenin yaşı yoktur" sözlerini tekrarlamak için dayanılmaz bir arzu duyuyorum.
Orijinal mesajın sonundaki "kameraların önümüzdeki yıl piyasaya sürülmesi bekleniyor" ifadesini "maliyeti sadece birkaç Avro olan kullanılıp atılabilir endoskoplar 2012 yılında piyasaya sürülebilir" diye değiştirirsek daha doğru olur. Nitekim, bu modül kullanılarak üretilen 1mm x 2,2mm x 1,6mm boyutlarında bir kamera, 2013 MEDICA fuarında "tıp endüstrisi(*) için en yenilikçi elektronik bileşen" ödülü almıştır (http://www.izm.fraunhofer.de/en/news...tgroesste.html).
Gerçi etrafta pek fazla bilgi yok gibi görünüyor, ama mevcut bilgi kırıntılarını merak edenler Google'da "Fraunhofer Insitut Awaiba GmbH" diye ararlarsa birbirini tekrarlayan pek çok kaynağa ulaşacaklardır.
(*)Biz "tıp" kelimesini hâlâ çok duygusal bir şekilde algılayıp "çok kutsal bir meslek" filan diye yorumlasak da, bu işin kaymağını yiyenler (tıpkı özel hastanelerimiz gibi) endüstri, sanayi filan gibi kelimelerle adlandırmakta tereddüt göstermiyor.
-
enteresan hem de çok enteresan
Hızlı Gidip Durmasını Bilirim Sen bakma Bana ben Rüzgar Gibiyim.
-
Gavurun işi gücü yok bunlarla uğraşıyor, başımıza taş yağacak
-
14 Temmuz 2016, 17:12
Onlar bu yüzden orta çağ karanlığında yaşıyor, biz ise Mars'a adam gönderiyoruz!
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)