Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Maymunlar, İnsanlar, Para

REKLAM ALANI
    Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Keith Chen, Yale Üniversitesinde ekonomi bölümünde görev yapan bir profesör. Keith Chen'in araştırması, maymunlara, para kullanmayı öğretmek ve bunun sayesinde topladığı bilgileri, bizlerin yani insanların, para ile olan ilişkisini karsılaştırıp, çeşitli sonuçlar çıkarmak. Araştırma, Yale Üniversitesinin maymun laboratuarında başlıyor. Bu laboratuarda 7 adet capuchin maymunları, bir ana ve birçok küçük deney kafeslerinde, para kullanmayı öğreniyorlar. Para olarak, gümüş renkli, somun kullanılıyor. Süreç gayet basit. Ana kafesten bir maymun alınıp, deney kafesine koyuluyor. Bu maymuna para adını verdikleri somun veriliyor. Maymun öncellikle bu somunu kokluyor, ağzına götürüyor. Bu aşamada bir tepsi içinde çeşitli yiyecekler getiriliyor: elma, üzüm ve jell-o. Amaç, bu 7 maymunun her birinin sevdiği yiyecek türünü bulmak ve bu yiyeceği elde etmek için parayı kullanmalarını sağlamak. Deney kafesindeki maymun elmayı seçiyor. Araştırmacılar, maymuna elmayı vermeden önce, elinden parayı alıp, maymuna yiyeceği veriyorlar. Bu süreç haftalarca sürüyor ve maymunlar birkaç hafta sonra, ellerindeki somunun yani paranın gücünü anlamaya başlıyorlar. Maymunlar paranın kullanımını; araştırmacılar, en çok tercih edilen yiyeceği öğrendikten sonra, yeni bir süreç başlıyor: fiyatlandırma. Bu yeni süreçteki amaç, maymunların, biz insanlar gibi rasyonel kararlar verip vermediğini bulabilmek. Böylece araştırmacılar, birçok maymunun tercihi olan jell-o'nun fiyatını iki somun, elmanın fiyatını yarım somun ve üzümün fiyatını ise bir somun yapıyorlar. Buldukları sonuç ise gerçekten ilginç. Maymunlar, deney sırasında, biz insanlar gibi para harcama konusunda çoğu zaman rasyonel davranıyorlar. Parasını, en çok yiyecek alabileceği şekilde harcamaya başlıyorlar. Maymunlar, 1 somun verip, 2 dilim elma almayı, fiyatı 2 somun olan bir adet jell-o'ya tercih etmeye başlıyor.
    Buraya kadar her şey güzel! Günlerden bir gün, yine ana kafesten, deney kafesine alınan maymun, deney kafesindeki bir tepsi içinde bulunan 12 somunu görüp, aniden çılgına dönüyor. Paraların bulunduğu tepsiyi kapıp, ana kafese fırlatıyor ve kendisini de ana kafese atıyor. Ana kafesteki bütün maymunlar bir anda gökten para yağdığını görüp, yere düşen paraları kapışmaya başlıyorlar. Levitt, bunu yazısında maymun tarihinde gerçeklesen ilk "banka soygunu"(maymunun tepsiyi çalması) ve "hapishane kaçışı" (maymunun deney kafesinden, ana kafese kaçışı) olarak tanımlıyor.
    Bütün bu kaos içinde araştırmacılar, ana kafesteki maymunlardan parayı geri almaya çalışıyor. Olay biraz yatıştığı bir anda Keith Chen, hiç görmemeyi tercih ettiğini söylediği bir olaya şahit oluyor: Erkek maymunlardan biri, dişi maymunlardan birine yaklaşıp, ona elinde bulunan somunlardan birini veriyor ve bunun karşılığında dişi maymun, erkek maymunun seks teklifini kabul ediyor! Işin ilginç yanı bu iki maymunun "işi" bittikten sonra, dişi maymun "kazandığı" parayı araştırmacıya getirip, bununla üzüm almaya çalışıyor. Chen, bu olayı maymun tarihindeki ilk " fuhuş" olarak tanımlıyor.
    Üniversitenin araştırma etik bölümü, maymunlar üzerinde yapılan para araştırmasının, maymunların yaşam koşulunu, değerlerini ve gündelik yaşamlarını tamamen değiştirdiği ve zedelediği gerekçesiyle, araştırmayı iptal edip, maymunlara para verilmesini yasaklıyor.

daha detaylı bilgi için link:

http://www.nytimes.com/2005/06/05/ma...gewanted=print

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    ledo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Piaggio Beverly , Hyosung GV 650
    Eeee, boşuna fahişelik "dünyanın en eski mesleği" diye adlandırılmıyor demek ki...
    Önemli olan, sadece yazarken veya konuşurken değil, hergün hayatı yaşarken adam olabilmektir.

xxxxx - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    honda cbf 500
    şerefsizim sonunu tahmin etmiştim
    ben giderim adım kalır dostlar beni hatırlasın

johnny_rook - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    valla eskiden de eski, resmen genlerde bir yerlerde saklı bu para ve seks olayı desene.........çok ilginç, karnını doyurmayı öğrendiği an diğer şık için kafa patlatmış hayvanlar.........tıpkı insanlar gibi

Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat
    Ertuğrul_Öz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Dışı büyük içi küçük sarı şey
    Şu insanın para için yapmayacağı yok derken birde maymunlar çıktı
    [COLOR="Blue"]Ne Kadar Yükseğe Çıkarsan, O kadar Yüksekten Düşersin. [/COLOR]

simfer - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    çok iii yaaa para işte adamı maymun maymunu ?
    Hayat denen sonsuzluğun karşısında bir çocuk, düşe kalka büyürken, kalkamayız bir çoğumuz...

musti81 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Seyhan 125
    Alıntı xxxxx adlı üyeden alıntı
    şerefsizim sonunu tahmin etmiştim
    senin sonunu iyi görmüyorum 5x

Khutuck - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    2.5 yıl akbil, sonra CuBuF150, şimdi Fazer, az KTM
    Alıntı musti81 adlı üyeden alıntı
    senin sonunu iyi görmüyorum 5x
    Pauhzuahuzh

watercolours - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    speederbike
    evet, bütün bunlar temel dürtüler. ama insanın bir farkı vardır. iradesiyle temel dürtülerini kontrol altına alabilen bir varlıktır insan. veya öyle miydi demek lazım?
    May the Force be with McLaren Mercedes

xxxxx - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    honda cbf 500
    itiraf etmek gerekirse o parayı veren maymun bendim ordan bildim
    ben giderim adım kalır dostlar beni hatırlasın

cezerye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Hyosung gt250 (vardi)
    ya cok ilginc.......
    yemek aldiklari seyle, her ne oldugunu dusunuyolarsa, sex satin almak istemisler.......
    eh, hayvanlara ozgu bi davranis olabilir..
    Wanna see my Bannnnnnnkai?!?!!!

Motosikleti
    Alıntı cezerye adlı üyeden alıntı
    ya cok ilginc.......
    yemek aldiklari seyle, her ne oldugunu dusunuyolarsa, sex satin almak istemisler.......
    eh, hayvanlara ozgu bi davranis olabilir..
    Bazı insanlarda durum hayvandan daha beter.

O iş için her türlü yalanı ve şerefsizliği göze alıp, kendilerini küçük düşürüyor ve sonrada komik oluyorlar
    Önemli olan, sadece yazarken veya konuşurken değil, hergün hayatı yaşarken adam olabilmektir.

Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat
    Motosikleti
    Ahada yine gönderme sezdim

Super Moderator Olcan138 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Keeway Superlight 150
    Selçuk Erdem de bu konu üzerine bir araştırma yapmış :
    1-3-8........................................138
    FORUM KURALLARI ve KULLANIMI HAKKINDA

Motosikleti
    Alıntı Ertuğrul_Öz adlı üyeden alıntı
    Ahada yine gönderme sezdim
    Sen de ne yazsam atlıyorsun

Ağız tadı ile bir yorum yapamaz oldum şurda...

Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat
    Motosikleti
    Gönder abi sen bana bakma

Tanıyalım biz de dostumuzu düşmanımızı. (kısmetse yazın hoplayacam Oralara doğru. Kim bilir belki bir geziye denk gelirde yüz yüzede görüşürüz )

İHTİYAR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    SUZUKI GS-500 E
    BEEENNN ooo parayı icat edeniiiiiinnnn.
    Haydi hükümeti yıkalım yerine AVM yapalım.

watergun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    yamaha ybr 125
    gözü kör olsun işte somundanda olsa para paradır. Maymunu bile hayat maymunu yapmış kötü yollara düşürmüş.

Motosikleti
    F5SS&CBR125
    peq şaşırmadım

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)

Bu Konudaki Etiketler