Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Kimlik Kartları

REKLAM ALANI
    important22 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Kimlik Kartlarının Tarihi

İlk olarak 1882'de kullanmaya başladığımız kimlik kartları günümüze kadar 5 kez değişti.

► İlk kimlik kartı 1882'de hazırlanan ve boyutları 24 x 34 santim olan "Aliye-i Osmaniye Tezkeresi" idi. Bu kimlikler o dönemde fes ya da başlıklar içinde taşınması sebebiyle kafa kağıdı olarak da bilinirlerdi.

Görsel 1 : 1882'de Verilen Aliye-i Osmaniye Tezkeresi

► 1927 nüfus sayımından sonra "herkes kayıt altına alınsın" diye nüfus cüzdanı verilmesi kararlaştırıldı. O tarihte henüz Harf Devrimi yapılmadığı için hala Arap harfleri kullanılıyordu. Böylece nüfus cüzdanları Osmanlı Türkçesi ile yazıldı.

►1929'daki Harf Devriminden sonra, 62 yıl kullanılarak "en uzun kullanılan nüfus cüzdanı" ünvanını alacak yeni kimlikler kullanılmaya başlandı. Bu kimlikler Latin harfleriyle yazılmıştı. 32 sayfadan oluşan bu kimlikler 1991 yılında kullanımdan kalktı.

►1976'ya gelindiğinde bugün kullandığımız kimliklerin ilk örneği ortaya çıktı. kadınlar için pembe erkekler için mavi renkli olarak hazırlanan bu kimlikler, 1929 yılında kullanmaya başlağımız kimliklerle beraber 1991 yılına kadar kullanıldı.

►Kimlik kartlarındaki son değişim 2001 yılında basılan yeni kimlik kartlarına TC kimlik numaralarının eklenmesi oldu.

Görsel 2 : 1929'da Latin Harfleriyle Yazılan Nüfus Cüzdanı

Yeni Kimlik Kartlarının Özellikleri

TÜBİTAK tarafında tamamen milli imkanlar kullanılarak geliştirilen yeni kimlik kartları görünürde yedi koruma tedbirine sahip. Kağıt paralarda da kullanılan hologramlar ve mikro yazı tekniği gibi görünür tedbirlerin yanı sıra kişisel bilgiler kart üzerindeki yongada şifreli olarak da saklanacak. Akıllı kart tabanlı ulusal kimlik kimlik kartı olarak nüfus cüzdanının yerini alacak bu yeni kartlar, sürücü belgesi, pasaport, e-devlet uygulamalarında kimlik doğrulama amaçlı belge ve sağlık karnesi olarak da kullanılabilecek.

Görsel 3 - 1976'dan Bugüne Kullandığımız Kimlik Kartları

Üzerinde 1 GB boyutunda yonga bulunan ve 15 liraya alınabilecek yeni kimlik kartlarının ömrü 10 yıl olarak belirlendi. Kolay taşınabilen, taklit ve sahteciliğe imkan vermeyen, biyometrik unsurlar da içeren ve kredi kartı boyutunda tasarlanan bu kartlar, üzerindeki yongaya yüklenen bilgiler sayesinde hastaneler, okullar, bankalar, GSM operatörleri, emniyet işlemleri ve noterlerde kulanılarak bir çok işlemde vatandaşa büyük kolaylıklar sağlayacak.

Görsel 4 : Gelecekte Kullanılacak Yongalı Kimlik Kartı

TÜBİTAK tarafından geliştirilen AKİS (Akıllı Kart İşletim Sistemi) ile çalışacak olan yeni kimlik kartlarının dağıtımına Aralık ayında başlanacak ve tüm vatandaşlara dağıtımı 3 yıl sürecek.

Milyonlarca kişinin kişisel bilgilerinin elektronik ortamda nasıl ve nerede saklanacağı konusu da ayrı bir tedirginlik yaratıyor. Bu kişisel veriler, bilgi güvenliğinin tam olarak sağlanması amacıyla "Tempest Nato Zone 2" standartlarına göre inşa edilen Kişiselleştirme Merkesi Binası'nda saklanacak. Kişisel veriler, bulundukları ilçelerdeki okuyucular vasıtasıyla "şablon" adı verilen sayılara dönüştürülecek ve sadece bu sayılar veri merkezine aktarılacak. Vatandaşların biyometrik okuyucularla alınan biyometrik veriler resim olarak değil, bu resimlerden oluşturulmuş "kriptolu sayısal karakterler" olarak veri merkezine aktarılacak.

Yeni Kimlik Kartları Nereden ve Nasıl Alınacak?
    Yeni kimlik kartları yığılmayı önlemek ve daha etkili bir dağıtım sağlamak amacıyla randevu sisteminden alınan randevular ile dağıtılacak. Kişi internet üzerinden veya ALO 199 hattından aldığı gün ve saatte son 6 ay içerisinde çektirdiği 2 adet biyometrik fotoğraf ile müracat edecek ve kartına 10-15 dakika gibi kısa bir sürede sahip olabiliecek.
    | 500px.com/Arranger | Youtube.com/channel/UCpMYGwzlf5cTevF5uVbXWeg/videos | Flickr.com/photos/132925453@N03 |

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    Bajaj Discover 125 ST
    Şimdi komplo teorisi falan diyeceksiniz ama

Yeni nesil çipli kimlikler devlete karşı ayaklanan veya kuralları harfiyen uygulamak isteyenleri durdurmanın bir yolu olamaz mı

Düşünün bir kere

Biri devlet karşıtı bir protestoya katılıyor ve hop kimliği bilgisayar sisteminden siliniyor

Artık ne alışveriş yapabilir ne çalışabilir ne de kim olduğunu kanıtlayabilir artık o bir ölü

BlackGhost - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Kuba SL200 - Honda BlackWidow 2001 (Chaos MC)
    Alıntı Usercom adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Şimdi komplo teorisi falan diyeceksiniz ama

Yeni nesil çipli kimlikler devlete karşı ayaklanan veya kuralları harfiyen uygulamak isteyenleri durdurmanın bir yolu olamaz mı

Düşünün bir kere

Biri devlet karşıtı bir protestoya katılıyor ve hop kimliği bilgisayar sisteminden siliniyor

Artık ne alışveriş yapabilir ne çalışabilir ne de kim olduğunu kanıtlayabilir artık o bir ölü

bence bu komplo teorisinden çok fantezi bir görüş olmuş..ölen kim olursa olsun arkasında takip edecek kişiler olur.Devlete karşı olsun olmasın farketmez.bazı şeyler silinmez bunuda unutmayın.

Ayrıca neden her çıkan yenilik yada icraate karşı durma tepkimiz var anlamıyorum?
    Şahsi İnstagram Hesabım: _hayalet_ct.mc
    Chaos Turkey MC - instagram: chaos.turkey.mc
    Superlight Türkiye Facebook Sayfamız: slturkiye

uzaaklardann - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Beverley 250 s + Honda Rebel Bobber + BMW R1200R
    Ben bunun motosiklet ile olan ilgisini çözemedim

bikerboi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    23' Piaggio Beverly S 400
    Alıntı uzaaklardann adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Motosikletle ilgisi olmadığı için konu dışı bölümüne yazılmış

E.Gülbeyaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Alıntı uzaaklardann adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Adam Konu Dışı'na açmış konuyu. Cahil cühela faydalansın, ilim irfan sahibi olsun diye.
    Onurhan D bunu beğendi.

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)