Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Online Oyunların Kişisel Gelişimdeki Etkisi

    REKLAM ALANI
  1. #1
    important22 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    02 Mayıs 2011
    Şehir
    Edirne
    Önyargı ile önünde ciddi sorunları olan online oyunlar gerçekten kişisel gelişime engel mi oluyor? Sanıldığının aksine birçok yönden günlük hayatımızda faydalarını görebileceğimiz olumlu katkıları var. Her şeyin azı karar çoğu zarar olduğunu unutmadan faydalanmaya bakalım.

    Çevrimiçi çok oyunculu savaş arenası yani MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) türü dünyada ilk olarak 1989 yılında SEGA Mega Drive şirketi tarafından Warcraft 3: Reign Of Chaos adlı oyunda kullanılmıştır. 1989 da başlayan bu serüven bu günlere gelene kadar epey yol kat etmekle beraber hitap ettiği kitle sayısı hiç küçümsenmeyecek kadar çoktur. Genellikle aileler tarafından ön yargı ile bakılan bu tür oyunlar kişisel gelişimlerde aslında düşünüldüğü kadar kötü etki bırakmamakla beraber birçok olumlu yönleri vardır. Ülkemizde yeni hedef kitlelerini arttıran bu tür oyunlar Asya ve Avrupa’da çok ciddi bir şekilde oluşumlar içine girmiş sektör oluşturmuşlardır. Kısaca bu türden bir oyunların üniversite öğrencileri için ne gibi katkı sağlayabileceklerinden bahsetmek gerekirse;

    ►Takım oyunu olması: Üniversite öğrencilerini iş hayatına atıldıkların sektörde bir takım halinde çalışmaları gerekecektir. Online oyunları sosyal bir faaliyet olarak göz önüne aldığımızda takım çalışması için gayet verimli tecrübeler edineceksinizdir.

    ►Problem çözme ve mantık: Günlük hayatlarımızda birçok defa ani aksaklıklar ve sorunlar oluşabiliyor ve makul olan ise bu sorunları biran önce halledebilmek. Firmalar bazında öyle sorunlar oluşabiliyor ki geçen her saniye firmanın büyük kayıplarına mahal olabilir. Moba türü oyunlarda ise karşınıza çıkan soruna reaksiyon gösterebilmek için çok fazla zamanınız olmaz her etkiye defalarca kez aynı tepkide gösterilmez. Bu durumlar size pratik zeka ile birlikte problem çözmenizde hızlı ve emin kararlar olmanızı gerektir.

    ►El - göz koordinasyonu, ince motor görsel beceri: Oyunların belirli bir harita üzerinde dağılmış olarak sürekli aktiflik içermesi el göz koordinasyonu ile görsel olaylara hızlı reaksiyon vermenizi gerektirir. Yetişkinler üzerinde yapılan araştırmalarda cerrahi işlemlerin ve pilotlarda video oyunların etkisi çok barizdir.

    ►Okuma ve matematiksel beceriler: Oyun içerisinde verilen komutları gereksinimleri öğrenmemiz için günlük hayatta belki de yapmadığımız kadar okumaya gereksinim vardır. Bu duruma garip bir bakış açısı ile yaklaşacak olursak 90’lı gençlerimizin büyük çoğunluğu ilkokuldan beri ingilizce eğitim almasına rağmen video oyunları ve online oyunlarla ingilizcelerini daha kolay üst seviyelere taşımışlardır. Oyun içerisinde oluşan gereksinimlerden ötürü çoğu zaman kasıtlı planlayarak yapmadığımız birçok tepkinin ardında beynimizde gerçekleşen matematiksel gereksinimlerin katkısı hiçte az değildir.

    ►Endüktif muhakeme ve hipotez testi: Wisconsin-Madison üniversitesinde profesör olan James Paul’a göre oyun oynamak kısmi yönden bir bilim sorununu çözmeye benzer olduğunu söylüyor. Aynı laboratuvarda çalışan bir öğrenci gibi hipotezle başlar. Örneğin; oyun içerisindeki durumlara seçeceği karakter üzerindeki yetenek setleri ve eşya kombinasyonları denemek gerekir. Olmazsa başka bir hipotez ortaya koyulacağını savunmaktadır.

    ►Bellek gelişimi: Aksiyonun hız kesmediği görev içerikli oyunlarda ise aşama geçtikçe geçmişteki mekân, silah, görev ve konuşma metinlerin hatırlanması akılda kalması gerekmektedir. Normal hayatta bu kadar beyin jimnastiğisudoku ile sağlana bilir. Tabi oynarsan.

    ►Konsantrasyon: Appalachia eğitim laboratuvarlarında DanceDanceRevolution türü oyunların dikkat eksiği olan çocuklarda onların konsantrasyon olmalarını sağlayarak uzun süre odaklanabilmeleri ve okuma puanlarında artış gösterdikleri görülmüştür.

    Son olarak günlük hayatımızda birçok hayatımız için olumlu olacak faaliyetlerin her zaman olduğu gibi aşırısı zararlı olabileceğinden online oyunların dikkat edilmesi gereken en büyük unsur ise bu noktadadır. Gereğinden fazla zaman ayırmak katkı sağlayacağı bütün duyularınızın körelmesiyle beraber sosyal haytanızdan da çok şey götürebilir.
    DarkWheel ve Usercom bunu beğendiler.
    | 500px.com/Arranger | Youtube.com/channel/UCpMYGwzlf5cTevF5uVbXWeg/videos | Flickr.com/photos/132925453@N03 |


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    DarkWheel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Nisan 2014
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    Yamaha XVS 1300 Midnightstar
    Sorgulamayı teşvik etmeside ayrı bir artısıdır oyunların bence.

  3. #3
    biyeybaraküs - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    29 Nisan 2014
    Şehir
    İZMİR
    Motosikleti
    2017 HONDA CBR 1000 RR SP
    ne oluyor be kardeşim mesajın kime http://www.motosiklet.net/forum/sear...archid=8723932
    www.youtube.com/c/biyeybaraküs "Motora binmeye karar verecek kadar cesur ve aptal, üzerinde ölmeyecek kadar korkak ve akıllı olacaksın" alıntıdır AttilaXtreme den


Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)