bana kıbrıstan iş teklifi geldi...burası da yurt dışı sayılır... çalışma izni ile burda kalıyorum...
yoksa 1 aydan fazla izin yok...
şuan 2 sene 4 ay oldu buraya geleli..
sondaj makinesi operatörüyüm...
gelmeden önce patronum olacak adam
pasaport felan işlerin için para göndereyim dedi...
birbirimizi tanımayız etmeyiz... sadece daha önce birlikte çalıştıgım jeoloji mühendisi onun sınıf arkadaşı...
beni de onun vasıtası ile buldular...
ben parayı kabul etmedim... geldiğim de yaptıgım masrafları verirsiniz dedim...
çünkü burda kalmam için gerekli masrafları onlar karşılayacak...
çalışma izni masrafları - uçak bileti- ehliyet vs vs...
ben demedim onlara gelip çalışayım diye...
ankarada da bana bir sürü iş var...
neyse patronum ön izin için çalışma dairesine başvurdugunda burda yokmu da türkiyeden adam getiriyorsun demişler...
oda prosedür yerine gelsin diye gazeteye ilan verdi... 1 ay sonra bulamadım türkiyeden getireceğim dedi...
benden de operatörlük belgesi istendi...olmadığı için daha önceki çalıştıgım yerden bonservis sayesinde operatör oldugum kanıtlandı...
ben kıbrısa gelmeden önce çalışma izni için ön izin belgesi hazırlandı... o belge bana fakslandı ve kıbrısdaki gümrükten (hava alanındaki polisten) çalışacağım diyerek o belge ile geçtim...
o belge olmasa da turist olarak gene geçebilirdim... buraya gelmede sorun yok yani...
başka ülkelere böyle kolay girilmez yani... kıbrısa kimliği olan herkesi turist olarak 1 ay süreliğine alırlar...
daha sonra pasaportumu muhasebeci aldı, sağlık raporu, başvurular bilmem neler 1 ay sonunda 1 yıllık çalışma iznim cıktı...
suan 3. çalışma iznim yapıldı... en fazla 1 yıl yapılabiliyor... her sene yenilenmesi lazım...
1 defa çalışma izni cıktı mı daha sonrakıler için tekrar adam aradım bulamadım gazeteye ilan verdim vs şeylere gerek yok...
kısaca çalışacak kişi sadece pasaportunu çıkartıp fotokopisini iş verene gönderecek...
varsa ustalık belgesi yoksa bonservisle beraber...
geri kalan her şeyi iş veren halledecek...
fotokopi göndermenin nedeni de çalışma izni için ön izin belgesi çıkartsın...