Havalı Tüfek Kullananlar Buraya!
Reklamlar
-
Havalı tüfekler hava basıncı, co2 ve elektrikli olarak 3 prensipte çalışır. en yaygın ve basit olanı, hava basınçlı pnomatik sistemli tüfeklerdir. hava basıncının bir kol yardımı ile mekanizma içinde bulunan tüpteki havayı sıkıştırması ile kurulur. tetiğin çekilmesi ile serbest kalan hava, namlu içerisinde şişe, şişte namluda bulunan pellet’e çarparak atışın yapılmasını sağlar. havalı tüfeklerin namlu açısından yekpare ve namludan kırma olarak iki çeşidi vardır. yekpare namlulu tüfekler, kırma olarak tabir edilen tüfeklere nazaran, enerji kaybını minimuma indirdiği için atıcısına daha güçlü atış imkanı sağlar. kırma namlulu tüfekler ise, yeni başlayan atıcılar için hem hafifliği hem de tüfeği tanıma açısından silah sahibine kendi çapında avantajlar sağlar. havalı tüfekler, ateşli tüfeklerin aksine tepme aktivitesini, geriye değil ileri doğru yapar. başka bir deyişle tüfek, atış sonrası kendini ileri çeker. bu sebepten dolayı dürbün monte edilen tüfeklerde, dürbün stoperi, ateşli tüfeklerin aksine dürbün ayaklarının arkasına sabitlenir. atış teknikleri açısından, hareket halinde tetiklenmesi tehlikeli sonuçlar doğurabilir. mümkün olduğunca sabit pozisyonda atış yapılmalıdır. sağ el baş parmağı kabza üstünde, işaret parmağı tetikte, diğer parmaklar kabza altında tutulur. sol kol, dirsekten bükülerek göğüs kafesinin tam ortasına sabit, sol elin avuç içi, tetik çemberinin üstüne oturacak şekilde silah gövdesinden tutularak kavranır. nefes ayarı yapıldıktan sonra temiz alanda atış yapılır. ülkemizde bu tüfeklerle av yapmak yasaktır. sadece hobi amaçlı kullanılabilir.
havalı tüfek markaları :
gamo : dünyanın en kaliteli ve güçlü havalı tüfeklerini üreten ispanyol asıllı firma. maxima ve hunter 890 modeli saniyede 305 metre gibi dünyanın en fantastik değerine sahiptir. ancak, en kullanışlı modeli, benimde sahip olduğum cf 30 modelidir. saniyede 290 metre değerine sahip, yekpare namlulu kullanışlı bir tüfektir.
airforce : gamo ile birlikte, ek hava tüpü ile beraber, saniyede 305 metre değerine ulaşmış amerikan asıllı firmadır. tüfek tasarımları muhteşemdir. gamo’nun aksine daha çekici modelleri mevcuttur. dayanıklılık bakımından hassas olması sebebi ile, averajın altında nazik bir tüfektir.
rws-diana, beeman, walther, crosman, daisy ve benzeri markalar genel olarak aynı değerlere sahiptir. saniyede 150-250 metre atış gücü olan ürünleri mevcuttur.
ek parça mermi ve aksesuarlar:
scope : havalı tüfek dürbünleri. genelde tüfeğin markası ile uyumlu olması, en bilinen kuraldır. ancak piyasada busnell, simmons gibi sadece havalı tüfekler için dürbün üreten firmalarda standart seçenekler sunabilir. 4-16x50 gibi değerlere sahip dürbünlerin yanı sıra quickshot olarak bilinen dürbünlerde mevcuttur.
mounts: dürbün ayakları. atış sonrası oluşan tepme aktivitesinin, dürbün ayarını bozmaması için özel olarak bu tüfekle göre tasarlanmıştır. tüfek markasına uyumu açısından bkl firması bilinen en iyi üreticilerdendir.
minitorch: tüfek feneri. havalı tüfeklerin kullanımını bozmayacak şekilde, gece avları için görüş sağlayan, hedef odaklı küçük fener.
red dot : dürbünün yakın mesafelerde yetersiz kaldığı durumlarda kullanılan aparat. bildiğimiz laser pointer’ın tüfeğe takılanı.
scope level : dürbün ayar aparatı. dürbünün üstünde ve sağında bulunan ayarlama vidalarının yanı sıra, dürbünün tüfeğe paralel olarak takılıp takılmadığını anlamamız için üzerinde cıva göstergesi bulunan malzeme. (bkz: dürbün ayarı)
scopeeze : dürbün yastığı. uzun süre dürbünden bakılan durumlarda, rahat atış imkanı için dipçiğin üzerine takılan, deri veya tekstilden üretilmiş küçük yastık.
muzzlebrake : susturucu. çok etkili olmasa da havalı tüfekten çıkan sesi, kontrollü olarak dağıtan hava taşı veya metalden yapılan susturucu.
airgun case : havalı tüfeklerin taşınmasını için yapılan tüfek çantaları. deri ve tekstilin yanı sıra sert plastikten üretilen modelleri de mevcuttur.
pellets : havalı tüfek saçmaları. 177, 22, 25 kalibre olmak üzere 3 kalibreden mevcuttur.
piyasada 4.5, 5.5, 6.35 kalibre olarak bilinir. kurşundan yapılmış paraşüt olarak bilinen modellerin kullanım amaçlarına göre uçları düz, sivri, yuvarlak ve içeri doğru oyuk modelleri mevcuttur. paraşütlerden farklı olarak çelikten veya polietilenden üretilen round modelleri vardır. bunlar bildiğimiz av tüfeklerinde kullanılan çelik bilyelerdir.
temizlik ve bakım:
herhangi bir parçası sökülüp takılmadığı için yekpare halde temizlenir. ihtiyacınız olan malzemeler; havalı tüfek namlusuna uygun tüfek harbi ve havalı tüfek yağı ile birlikte kuru bir bezdir. mümkün oldukça sprey yağ kullanılmalıdır. ateşli silahlar gibi sökülüp takılan parçaları olmadığından, ulaşamadığınız yerlerin yağlı kalması için sprey yağ en iyi çözümdür. namlu içi, tüfek harbinin tel fırçası ile temizlendikten sonra, sprey yağ ile yağlanır. 10-15 dakika beklemede kaldıktan sonra, tüfek harbinin ucuna takılan kuru bir bez ile namlu içinde kalan fazla yağ alınır. tüfeğin el sürülen yerleri, hafifçe yağlı bir bez ile silinir ve kurumaya bırakılır. temizlik sonrası yapılan ilk atışta çok yüksek patlama sesi çıkar. bu sizi korkutmasın. ikinci atışta normale dönecektir.
tamir:
tüfeğin herhangi bir sebeple bozulması durumunda, tamiri sadece üretici firmanın belirlediği yetkili servisler tarafından yapılmalıdır. konusunda uzman olmayan kişiler tarafından açılması tehlikelidir. sonuç olarak ateşli silahlardan çok farklı bir yapı ve mekanizmaya sahiptir.
günümüzde kaliteli markaların saniyede 300 metre atış hızına sahip modelleri vardır. özellikle yiv set’li olan modellerde yaklaşık 900-1000mt arası menziline binaen, 100 metre civarı etki mesafesi bulunur. burada etkiden kastım, canlı hedeflerde ağır yaralanma hatta ölümle sonuçlanan etkilerdir. zaten amerikan yasalarına göre, havalı tüfeklerin kullanım talimatının birinci maddesinde ‘’this is not a toy’’ yazılması zorunludur.
Alıntıdır.
500px.com/importantphotogalleryblogspot
Reklamlar
-
Mersin İl Temsilcisi
bunun benzeri bir başlık mevcut
-
Hatsan mod 125 tüfeğim var. Araziye gidersem götürüyorum. Cansız hedeflere çıplak gözle ( dürbünsüz ) 25-30 metre destekli veya ayakta atış yaparım. Çok zevkli bir hobi ancak maalesef atış yapacak yer bulamıyorum. Malum insanlar çok rahatsız oluyorlar, ayrıca meskun mahallde ( en yakın yerleşime 600 metre mesafe) ateşlenmesi yasak.
-
Hocam kusura bakmayın ama verilen bilgiler maalesef tam anlamıyla doğru değil. neredeyse kendimi bildim bileli bu hobiyle uğraşıyorum merakı olanlar için; hobisilah.com, airgunturk.com ve ftbrturk sitelerine bakabilir.
Ankarada atış takımımız var ve field target müsabakalarında Türkiyede çok başarılı bir takımız.
-
-
Benim de köşede bir hatsan var fakat 10 yıldan beri duvarda süs olarak duruyor ilk aldığım zaman baya bi hevesliydim namlusunun altına lazer monte etmiştim 5-6 metreye kadar kibrit çöpünü nişan almadan lazerle vurabiliyordum
-
Rambomert kardeşim, havalı tüfek ile avın yasak olmasının sebebi acı çektirerek öldürmesi değil, sessiz olmasıdır. Ağaca konmuş 10 tane kuşu hiç birisini ürkütmeden 50 metreden tek tek vurabilirsin. Bu yüzden yasaktır. Havyan vurulduğunu bile anlamadan ölür. Yurtdışında tilki ve tavşan avında havalı tüfek kullanılır. Bu arada belirteyim ava karşıyım. Canım et çekerse kasaptan alırım, hiçbir canlıya kıyamam.
-
arkadasimin atolyesinde bunlarin mermilerinin piyasadaki en kalitelileriyle yarisacak mermiler uretiliyor, isteyene deneme icin verebilirim fiyatlari da ortalamanin baya altindaydi(tam fiyatlari ve verileri hatirlamiyorum atolyeyi gezdigimde anlattiydi o yuzden boyle anlatim oldu da verileri ogrenip yazarim)
-
Bende zamaninda bi tufekle merak sardim ve sonra umarex simith&wesson aldim 6". Alman yapimi muthis bi silah. Cok tehlikeli oldugu icin heryerde kullanamiyorum ama gunumuz Turkiyesinde her eve 1 tane lazim..
-
5.5 mm tüfeğim var,ama adını sanını unuttum,çok eskiden almıştım,şu anda atış yaparken hava kaçırıyor,
resimdeki kurşunların çoğunu kullandım,bazıları çarpma anında patlaması için,bazıları direkt saplanması için,işte o direkt saplananlar var ya 200 sayfalık kitabı delip geçip birde evin duvarına imzasını atıyor
-
kurubuz adlı üyeden alıntı
Rambomert kardeşim, havalı tüfek ile avın yasak olmasının sebebi acı çektirerek öldürmesi değil, sessiz olmasıdır. Ağaca konmuş 10 tane kuşu hiç birisini ürkütmeden 50 metreden tek tek vurabilirsin. Bu yüzden yasaktır. Havyan vurulduğunu bile anlamadan ölür. Yurtdışında tilki ve tavşan avında havalı tüfek kullanılır. Bu arada belirteyim ava karşıyım. Canım et çekerse kasaptan alırım, hiçbir canlıya kıyamam.
bilgilendirmen için sağol ben yanlış biliyormuşum
Dört tekerlek bedenini,iki tekerlek ruhunu hareketlendirir
-
Arkadaşlar konuyu birkaç gün önce gördüm ve ben havalı tabancalara baktım sadece merak ettiğim konu şu gidip 200-250 € verip bir model alacağım.
Bu ürünleri polise denk geldiği zaman herhangi bir kaydı kuydu oluyor mu onu merak ettim. çünkü gerçek silah ebatlarında ve yaralayıcı özelliğe sahip yani kelebek muşta yada sustalı çakıdan aşağı kalır yanı olmadığını düşünüyorum.
Sonuçta gördükleri zaman elinden almaları ve hiç bir hak talep edememen olası yani yasal hiçbir durum söz konusu değil.
Düşüncem yanlış mı bilgi sahibi arkadaşın aydınlatması mümkün mü ?
https://www.facebook.com/cenk.toker.3
Mail:cenktoker@windowslive.com[/COLOR][/I][/B]
-
Bende merak ettim şimdi. Bunun yasal prosedürü nedir ya da var mıdır?
-
Bende kullanıyorum aile ile piknikte güzel oluyor sadece satan bayi bir fatura veriyor ateşli silah olmadığı için ruhsatsız kullanılabiliyor
-
bende kullanıyorum. torun marka 5.5 lik olan modelinden. 30-35 mt mesafeden nokta atışı yapabiliyorum. internetten keskin nişancı dürbünü alarak monte ettim buda atışı daha kolay hale getirdi.
-
-
Simdi Forumun ablalari gelip bunuda kinarlar . Bende de var bos arazide atiyorum hedefe dogru canlilara zarar vermeden. Forumda cok bilenler fazla. Admin abi sende kusura bakma istersen banla bu forumda cok bilen ablalarimiz baya var. Demem o her baslikta mutlaka karsi cikan oluyo biseylere. Anlayan anlar @Ahmet Abi sen alinma.
-
@hıkiila benimi kastediyosun.
---------- Mesajlar birleştirildi - 08:56 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:24 ----------
Jokzilla yazacaktım
-
solmyr adlı üyeden alıntı
Bu aırsoft yani plastik boncuk atıyor ama havalı tüfek (airrifle) kurşundan yapılan palletleri atıyor
Dört tekerlek bedenini,iki tekerlek ruhunu hareketlendirir
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)