Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

fitness yapan arkadaşlara weight gainer tarifi. (çok bilenler abiler bakmasın)

    REKLAM ALANI
  1. #1
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    08 Ocak 2014
    Motosikleti
    Mondial 125 mh drift
    Weight Gainer, üretime alınmış gıda takviyesidir ve vücudun hızlı kilo almasında ve doğru kalori ihtiyacında kullanılan bir ek besin maddesidir. Muhteviyatında ortalama %80 karbonhidrat ve %20 Protein barındırmaktadır.
    Kilo kazanmak ve kalori açığını doğru gıda planlaması ile kapatmak için Vücutgeliştirme ve kuvvet sporcuları programlarının arasına Weight Gainer ürününü takviye etmişlerdir. Kondisyon ağırlıklı çalışılan ve çok enerji kayıp edilen sporlarda da kullanımı mevcuttur. Eski vücutgeliştirme sporcuları Kilo almak ve hacim kazanmak için kendilerine doğal Shake hazırlayarak Weight Gainer çıkartırlardı. Bir porsiyon olarak yarım litre süt, 1 tam yumurta ve 3-4 yumurta akı, yulaf ezmesi ve tatlandırıcı meyve(çilek gibi). 1980'li yıllarda bir çok vücutgeliştirmeci günde 5 porsiyon doğal Weight Gainer içiyordu. Bugünün sporcuları aynı şekilde yönteme yakın bir plan uygulamışlarda olsalar, genel manada hazır weight gainerleri toz halinde satın alıp içmektedirler.
    1980'li yıllarda vücutgeliştirmeci sporcuların öğünleri %60-85 Karbonhidrat ve %15-40 Proteinlerden oluşuyordu. Yağ alımı listeden tamamen kaldırılmıştı. Bu sistem sonucunda Weight Gainer prensibini kurmuşlardı. Buna binaen tanınmış bir supplement üreticisi bu sistem doğrultusunda ilk Weight Gainer'lerden piyasaya toz halinde çıkarmayı başarmıştı. Kırmızı bir plastik kutuda ve üzerinde siyah etikete sahip olan 4,5kg'lik bu ürün tamamen trajedi komik bir çizgi çıkarıyordu. Amerika da üretilip yaygınlaşan bu ürün 1 porsiyonda tam 2.470 kalori kazandırıyordu. Evet, yanlış duymadınız bu bir öğünde kazanılan kalori miktarıdır. Ve siz bunu sadece bir içecekle alıyordunuz.
    Buraya kadar weight gainer olayı gayet olumlu görünebilir. İlk weight gainer olayında 1 porsiyonun bir litre süt içinde 450gram Weight Gainer tozu atılarak 2.470kalori elde edildiğini söylersem herhalde çok da olumlu olmadığını düşünebilirsiniz. O yıllarda bir çok sporcu çok az gıda tüketimi ile fakat 1-2 porsiyon Weight Gainer tozlarıyla 4 hafta içerisinde 10-15kg hacim kazanmışlardı. Aynaya geçtiklerinde ve vücut incelendiğinde görünen tablo %40-60 oranında yağ bağlanmış bir vücut formunun teşekkül etmesiydi. Birçok serbest vücutcular ise formunun iyi seviyeye geldiğini fakat inanılmaz derecede göbek bağladıklarını itiraf etmişlerdir.
    Prof.Dr.M.Hamm(Beslenme ve Gıda bilim adamı-sportif alanda beslenme uzmanı) konuyla alakalı şu ifadeleri sunmuştur: "Vücudun metabolitleri bellidir ve insanın kapasitesi belli bir kaloriyi ve proteini kaldırabilir. Bir öğünde alınacak fazla kalori vücuda çabuk hacim kazandırır ve vücudun hücre iletişim mekanizmalarında denge bozularak bedenimiz de yağ bağlanır."
    Prof.Dr.I.Froböse(Spor bilim adamı ve Köln yüksek spor okulunda öğretim üyesidir) konuya ilaveten şöyle demektedir: "70kg vücut ağırlığına sahip bir sporcunun bir öğünde en fazla 400 kalori alması uygundur. Vücudumuz aşırı idmana maruz kalıyorsa 500 kaloriye çıkılabilir ama şart değildir. 100kg vücut ağırlığını aşmış bir sporcu en fazla 800 kalori alması gerekir. Kesinlikle daha yükseğe çıkılmamalıdır. Bayanların 200-300 kaloriyi geçmemeleri uygundur. Bu kaloriler içerisinde kesinlikle hayvani yağlar ve şekerli gıdalar olmamalıdır."
    Uzman bilim adamlarının da bahsettiği gibi vücuda alınan fazla kaloriler ancak vücuda yağ kazandırır. Vücudumuz kesinlikle 4 hafta içerisinde 8-10kg kas kütlesi inşa edemez. Daha açık anlatmak gerekiyorsa bir sporcunun 4 hafta içerisinde 5kg kas kütlesi inşa etmesi bile mümkün değildir. Bundan dolayı öğünlerimizin kesinlikle aşırı kalorilerle donatılmış, olmaması gerekiyor. Burada gerektiği miktarda karbonhidrat ve protein alınması doğrudur. Genel manada karbonhidrat ve protein ikilisi hem hacim, hem de kas kütlesi artışında büyük roller üstlenir. Karbonhidrat gerektiğinden fazla alındığında vücudumuza yağ şeklinde dönüşüm gösterir ve sinyaller doğrultusunda vücudun bazı önemli bölgelerine su depolar. Alınacak fazla Proteinin ise vücudun yağ inşasında yardımcı olacağını ve vücuttan kullanılmadan atılacağını testler sonucunda Finlandiyalı bilim adamları belirtmişlerdir.
    Piyasada satılan birçok Weight Gainer'larda ortalama %50 ve %80 Karbonhidrat bulunarak, muhteviyatında Dekstrose ve Maltodekstrin barındırmaktadır. Bahsettiğimiz iki şeker türü de İnsülin terazisiyle ciddi bir şekilde oynamaktadır. Bu tür sentetik şekerler kana çabuk ulaşır ve aynı tempoda Insülin dengesini bozar. Düşük bir kısmı ise Karaciğer ve kaslara ulaşır ve sonraki hareketlerde enerji olarak kullanılır. Vücudun enerji deposu dolu ise o zaman alınan bu şekerler yağa dönüşür. (Erkeklerde göbek ve bayanlarda da kalça sorununu ortaya çıkartır.)
    WEİGHT GAİNER İÇİNDE YARAMAZ ŞEKER OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?
    Weight Gainer içinde yaramaz şekerin olup olmadığı konusunda kullanılabilecek birçok yöntem mevcuttur. Biz sadece uzmanlar tarafından önemli görülen test yöntemlerini açıklıyoruz.
    %80 Karbonhidrat ve %20Protein'e sahip olan bir ürünün 1kilogram'lik fiyatı 20YTL(yurtdışı fiyatı 12eu)'den az olmamalıdır. 15YTL'ye satılan bir ürünün içinde yaramaz şeker olma ihtimali %60'tir. Her ne kadar uzmanlar tarafından bu fiyat konusunun kesin bir sonuç belirteceği açıklanmış da olsa bizler bunu tamamen yeterli bulmuyoruz ve daha etkili bir test sonucunu sizlere öneriyoruz.
    Teste tabi tutulacak Weight Gainer'i bir su içerisinde 1 porsiyonluk miktar kadar hazırlayın ve için. Yaramaz şeker ihtiva eden Gainerimiz ortalama 5 ile 25 dakika sonra sizlere acıkma hissi verecektir. Eğer 1-3 saat sonra acıkma hissine girilmiş ise o zaman yulaf ezmesi ve benzeri gıdalardan Karbonhidrat elde edilmiş demektir. Bilindiği gibi yaramaz şekerlerin kana çabuk karışması ile Insülin hormon seviyesini hızla yükseğe çıkarması ve sonrasında hızla düşürmesi olayı mevcuttur. Bu düşüş sonrasında Hipotalamus ve hipofiz işbirliği ile alınan sinyal doğrultusunda tekrar beynin gönderdiği sinyaller ile acıkma hissini harekete geçirmektedir.
    Weight Gainer'lerde bulunan %30 ile %15 arasındaki Proteinler, satılan ürünün üzerinde açıklamalı yer almalıdır. Genelde süt, Whey protein, yumurta gibi değerler ile belirtilir. Alınan ürünün üzerinde sadece "Proteinhidrolisat" yazılı ise ve ek olarak hangi protein olduğu belirtilmemişse, büyük ihtimalle jelatin barındırmaktadır. Jelatin ise basit proteinin hidrolize edilmiş biçimidir ve en ucuz protein olmanın dışında kas gelişmesinde hiç fayda sağlamamaktadır.
    KİMLER WEİGHT GAİNER KULLANMALIDIR?
    Weight Gainer ortalama 450-800Kalori arasında enerji kapasitesine sahiptir. Vücutgeliştirme-Futbol-Basketbol-Boks-Kickboks ve Sprinter gibi spor dallarında kullanımı mevcuttur. Weight Gainerin Vücutgeliştirme sporcuları için ortaya çıkmasından dolayı genel manada en çok vücutgeliştirme sporcuları tarafından kullanılmaktadır.Vücutgeliştirme sporunda yüksek hacim dönemine(Off-Sezon) giren sporcuların Weight Gainer kullanması uygun görülebilir. 60-70kg'lik vücutcuların hacim dönemine Weight Gainer ile girmeleri tavsiye edilebilir. Özellikle ektomorfi(zayıf yapılı şahıslar) tipine mensup sporcuların günde 2 porsiyon Weight Gainer kullanması çok yerinde bir karar ve olacaktır. Boks yada atletizm gibi sporları tercih ediyorsanız ve günlük beslenmenizde yeterli gıda alamıyorsanız yada vaktiniz yeterli değil ise o zaman 1-2 porsiyon weight gainer alabilirsiniz. İdman öncesi ve sonrası şeklinde bu gerçekleşebilir. Doğal gıdalarla günlük kalori dengesini ayarlayabiliyorsanız weight gainerlere hiç yönelmeğin.
    WEİGHT GAİNERİ NASIL KULLANMALIYIM?
    Ağır idmanlara müptela olmuş Kondisyon, kuvvet ve vücutgeliştirme sporcuları iki öğün arasında kullanması doğru bir karar olacaktır. Örneğin sabah kahvaltısı ile öğlen yemeği arasında 1 porsiyon alınabilir. Yeterli gıda planlaması yapamayan ve ektomorfi yapılı sporcular için idmanlardan 2 saat önce 1. porsiyon ve sabah ilk kalktığında 1 porsiyon weight gainer alınır. idmanlardan 1 saat sonra(ektomorfiler için 40-50 dakika sonra) doğal gıdalarla beslenilmesi tavsiye edilir. Eğer idmandan sonra Weight Gainer kullanmak icap ediyorsa o zaman 400ml su içinde tozu çözün ve öyle için. İdman sonrasında süt ile içilmesi uzmanlar tarafından ve sporcular tarafından tavsiye edilmemektedir. Çünkü süt içinde bulunan laktoz ve yağ, Weight Gainerin maksimum etki dağılımını geciktiriyor. Bunu önlemek adına su ile ya da yağ oranı 0% olan süt ile içilebilir. Ektomorfi haricindeki sporcular dışında diğer sporcuların gece yatarken Weight Gainer almaması tavsiye edilir.
    Kendi Weight Gainerinizi kendiniz hazırlamak istiyorsanız size klasik bir WEİGHT GAİNER SHAKE tavsiye ediyoruz:
    Malzemeler:
    Yarım litre süt(500ml 0%yağ) = Protein(16gram) / K.hidrat(25gram) / Yağ(0gram)
    4 yumurta akı= Protein(16gram) / K.hidrat(0gram) / Yağ(0gram)
    1 tam yumurta= Protein(6gram) / K.hidrat(0gram) / Yağ(6gram)
    2 adet Muz = Protein(2gram) / K.hidrat(48gram)/ Yağ(0gram)
    Bir Mikser içerisine yarım litre sütü dökün ve sonrasında muzları ilave edin ve Mikserle karıştırın. Son olarak yumurtaları ekleyin ve iyice karıştırın. (muz yerine çilek ilave edilebilir).
    Mikseriniz yoksa onun yerine muzları kaşıkla ya da başka bir aletle iyice ezin ve sonra kabın içindeki süt'e ilave edin.
    BESİN DEĞERİ:
    Protein 40gram
    K.hidrat 73gram
    Yağ 6gram
    Kalori: 506 Kalori
    650mg Kalsiyum
    100mg Magnezyum

    (BEN KESİNLİKLE ÇİĞ YUMURTA BEYAZINI KARIŞTIRIP YUTMA TARAFARI DEĞİLİM. MİĞDE İÇİNDE SENTEZLENME SÜRESİ 6-8 SAATTİR, BU SÜRE İÇİNDE MİĞDENİZDE BAKTERİ OLUŞTURABİLİR, KAYNATIP YEMENİZ DAHA İYİ OLUCAKTIR. SARISINI KOYABİLİRSİNİZ SÜTÜN İÇİNE AMA SÜT NE SICAK SOĞUK HAFİF ILIK OLSUN)


    Kaynaklar:
    * Carbohydrate -and Protein -induced augmentation of whole body retention in humans. SteengeGR, Simpson EJ, Greenhaff PL. J Appl Physiol 2000Sep; 89(3): 1165-71
    * The effect of Weight Gainer supplementation and resistance training on lean tissue mass and muscle strenght. Conference information Prof.Dr.Michael Hamm 2004 Co. S.1-06/1
    * Metabolism of supplement. Conference 2005Mai-Apr. in Köln University Spor Med. blok- Prof.Dr. Ingo Froböse
    *Brouns F.: Die Ernährungsbedürfnisse von Sportlern, Springer Verlag, Berlin-Heidelberg 1992
    *D.Sinner Text information Der steroidersatz2006 BMS Verlag thema Weight Gainer
    Aykut009 bunu beğendi.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2

    Üyelik
    05 Haziran 2007
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    KTM 990 SMT 2010, Triumph Tiger 800 2014
    Midenin asit ortamında çiğ yumurtadan oluşacak bakterilerin türlerini açıklar mısın?


Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)