Fazla Koşmak Ömrü Kısaltıyor
Reklamlar
-
ABD'de yapılan yeni bir araştırmaya göre haftada 2-3 saat koşanların ömürlerinin kısaldığını ortaya çıkardı. Ancak ilginç bir şekilde hiç koşmayanlarla, çok fazla koşanlarda durum aynı. En uzun ömürlü olanlar ise orta derecede egzersiz yapanlar. Bu araştırma ise akıllara 'Hızlı koşan çabuk yorulur' sözünü getirdi.
Uzmanlara göre bu durumun nedeni ise kardiyovasküler yani kalp hastalıkları değil. Kardiyovasküler Araştırma Ensitüsü'nden uzmanlar, Pensilvanya eyaletinde
sürekli koşu yapan 3 bin 800 kişi üzerinde araştırma yaptı. Araştırmaya katılanların yaş ortalaması ise 46'ydı ve haftada 32 kilometreden daha fazla koştuklarını söylüyordu.
"NEDENİNİ BİLMİYORUZ AMA FAZLA KOŞANLARIN ÖMRÜ KISALIYOR"
Ayrıca deneklerin kolesterol seviyeleri, sigara içip içmedikleri ve tansiyonları da kaydedildi. Bütün bu faktörler neden daha fazla koşanların ömürlerinin kısaldığını açıklamıyordu. Araştırmayı yürüten ekibin başındaki Dr. Martin Matsumura, insanlara "koşmayın" demediklerini ancak çok fazla koşmanın iyi bir şey olmadığını söylüyor. Dr. Matsumura, "Hala anlamadığımız şey gerçekten ortalama derece koşanların ömrünün neden fazla koşanlardan daha uzun olduğu." dedi.
Reklamlar
-
sporla alakalı herkez bunu bilir olay aslında başlıktaki gibi değil tamamen aldatmaca ilgi çekme odaklı bir başlık
düşük şiddetli uzun süreli koşular kalp dolaşım ve o2 kullanım kapasitesi için vucuda çok yararlıdır bunun şiddetide basit formullerle kişiden kişiye değişmektedir.performans için yapılan hertürlü koşu insan sağlığı için zararlıdır bunu bu deneyle değil çok önceki deneylerle bulmuşlar. performans derken düşük şiddetli maratonda koşsanız çok uzun süreleri kapsıyacağı için nabızda 135-185 lerde saatlerce kalıp dehidrasyonunda etkisiyle oksitatif stresi arttıracağı için O bile zararlı olacaktır.
bize hocamız yaşam boyu sporda öğrettiği nabzınız ne kadar hızlı atarsa ortalama insan yaşamı baz alınırsa ömrünuz için iyi değildir.zaten spor yapan kişilerin istirat hali nabzı sizinkilerden düşüktür.
kısacası performans esaslıysa zararlı sağlık içinse son derece yararlıdır
not besyo öğrencisiyim
-
Yilda 3 tam maraton, en az 5 yari maraton ve ayda ortalama 120 km antrenman kosusu yaparim. 6 yildir kosuyorum butun rahatsizliklarim gecti. Varsin 5 sene erken oleyim. Hastaliklarla dolu uzun omurden daha iyidir
-
Önemli olan saglıklı yasamak "Her canlı birgün ölumu tadacaktır" nasıl olsa
-
Kaplumbağaların uzun yaşamının sırrı bu olsa gerek.
Bu arada önermeye katılıyorum.
-
Konuyla ilgili bir foto vardı ama şimdi bulamadım
-
extrem_015 adlı üyeden alıntı
Konuyla ilgili bir foto vardı ama şimdi bulamadım
ANGARAJ
Whatever it is, it's better in the wind.
Only a biker knows why a dog sticks his head out of a car window.
-
Bulent78 adlı üyeden alıntı
Aynen bu fotoğrafdan söz ediyordum benim yerime bulmuşsunuz teşekkürler.
-
Ahmet Abi adlı üyeden alıntı
ABD'de yapılan yeni bir araştırmaya göre....
"NEDENİNİ BİLMİYORUZ AMA FAZLA KOŞANLARIN ÖMRÜ KISALIYOR"
...dedi.
he babam he...
-
Burda abiler bu sekilde ilgi cekici bi baslik atmak istemis olabilirler, aslinda anlatmak istedikleri, yillardir bilinen, profesyonel sporun insan sagligi uzerindeki olumsuz etkileri olabilir, ya da daha amiyane tabirle, fazla sporun zararlari olabilir. Genel olarak kaslara ve eklemlere fazla yuklenme, kalp buyumesi falan gibi sonuclar okuduklarimdan aklima gelenler.
-
Kalp büyümesi spor sebebiyle oluşan bir durum ise zararlı değil, faydalıdır. Bu sayede kalbin kan pompalama kabiliyeti artar (büyük olduğu için 1 defada daha fazla kan pompalar) ve daha az atım sayısı ile gereken miktarda kanı pompalayabilmeye başlar. Böylece çok yorulmadan işlevini yerine getirir.
Bunun yanısıra bana pek mantıklı bir araştırma gibi gelmedi. Ortada somut veriler yok. ''Çok koşmayın.'' ney lan? Neye göre çok?
''Çok koşmayın terlersiniz.''
''Terli terli soğuk su içmeyin hasta olursunuz.'' Bunları da yazsalarmış iyi olurmuş.
İnsan ömrünü kısaltacak kadar spor yapabilir mi? Hangi sıradan vatandaş profesyonel bir sporcu kadar spor yapıyor?
Bu arada ben ABD'de yapılan araştırmaya da sonuçlarına da inanmam itimat etmem arkadaş. Kesin bir şeylerin peşindedirler. Ortada bir çıkar ilişkisi senaryosu vardır.
-
reverse adlı üyeden alıntı
Kalp büyümesi spor sebebiyle oluşan bir durum ise zararlı değil, faydalıdır. Bu sayede kalbin kan pompalama kabiliyeti artar (büyük olduğu için 1 defada daha fazla kan pompalar) ve daha az atım sayısı ile gereken miktarda kanı pompalayabilmeye başlar. Böylece çok yorulmadan işlevini yerine getirir.
Bunun yanısıra bana pek mantıklı bir araştırma gibi gelmedi. Ortada somut veriler yok. ''Çok koşmayın.'' ney lan? Neye göre çok?
''Çok koşmayın terlersiniz.''
''Terli terli soğuk su içmeyin hasta olursunuz.'' Bunları da yazsalarmış iyi olurmuş.
İnsan ömrünü kısaltacak kadar spor yapabilir mi? Hangi sıradan vatandaş profesyonel bir sporcu kadar spor yapıyor?
Bu arada ben ABD'de yapılan araştırmaya da sonuçlarına da inanmam itimat etmem arkadaş. Kesin bir şeylerin peşindedirler. Ortada bir çıkar ilişkisi senaryosu vardır.
İsviçreli bilimadamlarının bile her söylediği doğru çıkmıyor orası öyle
Doktor ya da sporcu değilim mutlaka daha iyi bilenler vardır ama kalp büyümesi, kalbin fiziksel olarak büyümesi değil de, kalp içindeki boşlukların gerilmesi gibi birşey demek sanırım. Bunun sebebi de aşırı spordaki kasların oksijen ihtiyacı. Kalp bunu karşılayamadığı zaman, içindeki boşluklar daha fazla gerilip daha çok kan tutuyorlar ve böylece daha fazla oksijen ihtiyacını karşılıyorlar ama bunu yaptıkça da kalp kası zayıflıyor ve gerekli kanı pompalayamıyor, buna böbrekler tepki veriyor falan sonunda kalp yetmezliği oluyor. Bir ara futbolcuların kalp krizi geçirmesi ile ilgili merak edip araştırmıştım, böyle birşey varmış. Tabii normal bir insan için değil de, daha ağır spor yapan insanlar için geçerli, ya da vücudunu haddinden fazla ve sürekli zorlayan insanlar için geçerli diyelim.
-
Ben o kalp krizi geçiren sporcuların birtakım anabolizan (ya da steroid diyelim) ilaçlar kullandıklarını düşünüyorum. Eskiden duymuyorduk böyle şeyler.
@Bulent78; bildiğim kadarıyla kalp diğer kaslarımız gibi hacmen de büyüyor. Kalp kasının zayıflaması değil, aksine gelişmesi söz konusu.
Linkte bir yazı var, orada bahsetmişler:
Sporcu Kalbi
-
Her gün tempolu şekilde 3-4 km koşarım haftada 6 gün desek 24 km eder makul bir değer keza 30 km çok ütopik bir rakam değil,benim hayat kalitemi arttırdığına inanıyorum tempolu koşunun,koşmayın bazıları uzun yaşamıyor tam bir kahve ağzı açıkçası itimat edilecek argümanları bile yokken.
Siz koşun efenim spor iyidir,sağlıklı ve zinde kalmanızdan tutun da yaşam kalitenize kadar artış göreceksiniz.
-
ben biliyodum bu bendeki tembelliğin bir sebebi olduğunu kendimi çok seviyorum
-
Düne kadar yumurta zararlı diyip bugün özür dileyen bilim adamları. Şimdi çıkmış spor için konuşuyorlar.
Yanlış beslenme ve özellikle genetik sorunlar koşu veya başka bir spor ile tamamen giderilemez, ancak bir nebze giderilip iyileştirilebilir.
Kendim, haftada en az 27 kilometre koşan birisi olarak Kurubuz'a katılıyorum. Son yıllarımı hastalıklarla, yürümeye bile mecalim yok halde geçirmektense varsın 5 sene önce öleyim.
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)