80'li yıllarda öğrenciydik biz..
Reklamlar
-
Hey gidi günler hey...Tam anlamıyla öğrenciliğimi hatırladım..Eksikleri olsada o zamanı güzel anlatmışlar..Bakalım tekavütleri yetenler ne yorumlar yapacaklar...
80'li yıllarda biz öğrenciydik ve nasıldık bir bakın: Saçlara jöle, tırnaklara oje, sürülemez, spor ayakkabıyla okula girilemezdi. Erkekler kravat, kızlar fiyonk takmadan, yaka ve tırnak kontrolü yapılmadan derse girilemezdi.
Sabahları bahçede sıra olunur, pazartesi sabah Cuma öğleden sonra müdür konuşma yapar, özel günlerden biriyse saygı duruşu yapılır ve gerçekten saygıyla durulur, İstiklal Marşı okunurken dik durulur, konuşulmaz, saygı duyulurdu.
Öğretmenlerle dalga geçilemez, veli toplantıları aileye korkarak bildirilir, okulda "konuştuğun" (sevgilin) varsa sadece bahçede yan yana yürünürdü. Forma ile okula gidilir, eve gelene kadar forma çıkarılmazdı. Gömlekler pantolonların - eteklerin, içine sokulur, okul renkleri dışında bir renk giymek yürek isterdi. Küpe, kolye, yüzük, bilezik hafta sonları takılır, saçlar erkeklerde tıraşsız, kızlarda 3 boğum örgüsüz ise disipline gidilirdi.
Cep telefonu yoktu, internet de yoktu ama yine de öğrenciler birbirleri ile haberleşirdi. Biyoloji dersinde üreme konusu anlatılırken utanılır, aruz ölçüsü ezberlerken delirilir, milli güvenlik hocaları askeri disipline sokmaya çalışırdı.
Okul kitapları üzerinde sevilen sanatçı resimlerini olduğu klasörlerde taşınır, ders yılı başında mutlaka kap kâğıdıyla kaplanır, etiketler yapıştırılır, etikete adı-soyadı- sınıfı- hangi dersin kitabı olduğu yazılır, o derse ait defterler de kolaylık olsun diye aynı desen kap kâğıdıyla kaplanır, ders sırasında yanında kitabı olmayan azarlanırdı.
Sınıflar kalabalık olsa da çıt çıkmadan ders dinlenir, boş derslerde sınıftan çıkılmaz, ders saatlerinde okul sınırlarını ihlal etmek isteyenlere acınmazdı. Ödevler mutlaka yapılır, dönem ödevleri için kütüphaneler, meydanloueres, ana ya da temel britanikalar taranır, ödevler elle ve mutlaka dolmakalemle yazılırdı.
Yat denince yatılır, sabah okula servis yerine otobüsle gidilir, bazen çanta yoklaması yapılır, okula yasak bir şey getirilemezdi.-okulun herhangi bir yerinde sakız çiğnenemez, derslerde bir şey yenemez, su içmeye gitmek için izin istenirdi.
Birine uyuz olduysak öğretmene şikâyet eder, asla kendimiz sopayla, bıçakla girişmez, çeteleşmez, okul dışında bile kavga etmezdik. Bilirdik ki kavga edersek evde ya da okulda bi posta daha dayak var.
Kızlarla erkekler birbirine mesafeli durur, el şakası yapmaz, küfürlü konuşmaz, efendilik bozulmazdı. Yerli malı haftası sınıf pikniğine döner, her tür yiyecek bulunur ve biz bu yemekleri paylaşırdık.
Kitap okurduk örneğin, ödev bile olsa okurduk. Değiştirip kitapları öyle okur, kütüphaneden kimlik çıkartır kütüphanede okurduk. Biz öğrenci gibi öğrenciydik. Saygılıydık, tertipliydik, edepliydik... Biz çok güzel öğrencilerdik. Çok zor da olsa o dönemlerde hayat, şimdikiler gibi kayıp kuşak değildik. Hayatın bir anlamı vardı ve biz bunu bilmesek bile hissederdik...
Reklamlar
-
Bende 12 seneden beri öğrenciyim ve öğrencilik hayatıma devam ediyorum. Herşey çok güzel hoş bi yazı olmuş anca birazda kendinizi bizim yerimize koyduğunuzda anlamaya çalıştığınızda bu kadar sert fikirlerle yazmazdınız eminim kavul ediyorum yaşıtlarım ve küçüklerimde oldukça fazla bozukluk var belki bende de. Ama unutmamalı Atatürk'ün bir sözü vardır "Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır!" Öğrencilerin böyle olmasında emin olun gelip geçen devletlerin, müthiş kalitesiz öğretmenlerin, egoları uğruna çocukları ne hale düşüren öğretmenlerin çok büyük payı var bu konu çok uzun ama eminim oturup konuşulsa tartışılda hak vereceksiniz.
-
Yakın tertibiz herhalde,az dayak yemedim ben şu öğretmenlerden öf
Alttaki videolarıda ben derleyip hazırladım ,her ne zaman dinlesem o günleri hatırlarım
Daha çok varda konu dağılmasın,hey gidi günler...
-
Takavüd olamadık daha ama tevellüd yetiyor aga..
12 eylül akabinde liseye başladık..
Olanca faşizmden ve kitap düşmanlığından nasibimizi almışızdır.
Sıra dayağı yedik, saçımızı kestiler.. zevk için ikmale bıraktılar..
Boykot da yaptık, okuldan da kaçtık ama..
Herşey doğaldı.
İnsanlar da..
80ler gelmez geri..
-
ben 27 yaşındayım...
köyde doğup büyüdüm... liseye kadar köyde okudum...
yazanların hepsini de gördüm, yaşadım... taki ankaraya taşınana kadar...
-
oyunageldim adlı üyeden alıntı
Yakın tertibiz herhalde,az dayak yemedim ben şu öğretmenlerden öf
Alttaki videolarıda ben derleyip hazırladım ,her ne zaman dinlesem o günleri hatırlarım
4. Video dusunuyorsan Madonna'dan La isla bonita'yi, DR Alban'dan Hello Africa'yi, yenilerden Macarena'yi ve Gangsta's paradise'i eklemeyi unutma.
Eskiden silgimizi kaybettigimizde annemizden dayak yememek icin ortasindan ip gecirip, boynumuza asardik. Mahallede herhangi birinin market alis verisini yapacak kadar soz dinlerdik. Dayagimizi metal girgirin sapiyla yedigimiz halde sesimiz cikmazdi. Hey gidi gunler...
-
Bu anlattıklarınız ortalama son 5 yılda bozuldu malesef,çok eski değil.
Ben 21 yaşındayım,ilk okul ve orta okulum(2000ler) aynı anlattığınız gibiydi,hatta yazdıklarınızın hepsi vardı.
Ama lisede böyle değildi.Tuvalette sigara içmeler,kızlarla kolkola gezmeler,herkezin(!)farklı kıyafet giymesi,hocayla laf dalaşmaları;ki hatta tehtitler,arabasının lastiklerini indirmeler...Çoğunu yapmadım ama gördüğüm böyleydi.Lakabı parasız kolejdi okulumun,ama diğer okulların da farkı yoktu.
Eskiden mahalleler dopdolu olurdu;mahalle maçları,saklambaç tayfa,kızlar tafası,bisiklet tayfası...Uzun zamandır mahallelerde bu çocukları göremiyorum.Gördüklerim ya sabahtan akşama internet kafedeler ya da evde bilgisayar-tablet başında.
-
80 li yıllarda ilokuldaydım daha gerçekten güzeldi.....
-
bende 90 lı yıllarda ilkokuldaydım hemen hemen yazdıklarınızın bir çoğunu bende yaşadım.Öğretmenden dayakta yedim.Her sabah tırnak ayakkabı kıyafet saç vs. kontrollerinden de geçtim.Her pazartesi ve cuma müdür konuşma yapardı sıkılsakta sessizce dinlerdik vs. vs.
Ancak ne olduysa 2000'lerden sonra olmaya başladı yavaş yavaş bozuldu gençlik ve özelliklede lisede bozulmalar başladı.Hatırlıyorum 2004 de liseye başladım 2007 de bitirdim azda olsa o bozulmayı bende yaşadım.
Bunun sebebi ne diyecek olursanız artık süper eğitim sistemimizmi,süper kaliteli öğretmenlerimizmi,yoksa çocuklarını süper yetiştiren ailelermi orasını bilemem.
Ha kimilerine göre memlekette herşey güzel güllük gülistanlık !!!
-
Hepsi bir kenara , şu samandıra fox çok zoruma gitti bea
-
-
şimdiki nesil kayıpmış. neremiz kayıp bizim arkadaşlar
-
80'lar ilk okul talebesi idim, hatırımda kalanlar "siyah önlük, beyaz yaka" Öğretmen , tahta cetvel(kabartrdı ) leblebi tozu, nuh nebiden kalma ekşimtrak kantin ayranı, sözde sucuklu tost sucuklar kağıttan ince.
Bazı günler fındık,kuru üzüm vesair besinler dağıtılırdı(sanıyorum yerli malı haftası yada günleri), sınıf başkanı deyyus 4 cebi doldurduktan sonra dağıtıma başlardı.
Blok flüt uzay'dan gelme bir nesne gibi bakardım, o seneler kanalizasyon çalışması sebebi ile yarılan yol, toprak tepelerinden komando vari sırt çantası ile geçmenin, yuvarlanıp sanki dağ yamacından düşmenin adrenalini/tadı paha biçilemez
-
-
-
Ben daha gencim o zaman. Yukardaki İhtiyarları görünce sevindim bea
1989 da kara önlük giyiyordum hepsi o
-
Eee..bu işe tevellütü yeten bu kadar kişimiyiz????
-
Yaşımız belli olmasın diye yazmıyoruz....
Horuz da birazdan damlar...
-
80lerin sonunu yakaladık biz de. hersey ıyı guzeldı anlattıklarınız gibi de , 90larda deniz lisesi (jurassic park) 'ne girince 13 yaşında, hayatın kac bucak oldugunu anladık
-
80'de Üniversitedeydim ama 70'leri bilirim :D Görüntü hoşa gitse de gereksiz yıllardı,özgürlük yok, inisiyatif alma yok, ezbere ve robot yetiştirmeye meraklı bir toplum. Şimdiki odun kafalı yöneticileri yetiştiren o eğitim sistemidir. Gençleri bırakın özgür ve aykırı olsunlar,eskilerin hayrını görmedik, gençlerin bir şansı var bırakın görelim!
Reklamlar
Konu içerisindeki kullanıcılar
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)