Demekki artık cep telefonları mekanik diyerek satılıcak. Mekanik oluncada kanun kapsamından çıkacak , sonra Allah ne verdiyse 24 aymı olur 30 aymı olur devam.
Ülkede demokrasinin işe yaradığı başka ne varki , anca kılıf uydurmaya yarıyor.
Demekki artık cep telefonları mekanik diyerek satılıcak. Mekanik oluncada kanun kapsamından çıkacak , sonra Allah ne verdiyse 24 aymı olur 30 aymı olur devam.
Ülkede demokrasinin işe yaradığı başka ne varki , anca kılıf uydurmaya yarıyor.
Bak bu olabilir.
Simdi ortada bir gerçek var.
Özellikle telefon ve bilgisayar sektörü vade olmadan yürümez.
Yürümezse ne olur?
Bu sektörden beslenen binlerce is yeri kapanir,onbinlerce insan issiz kalir.
Böyle birsey olmaz tabi.
Peki nasil delinecek bu mevzu?
Bir önceki sayfada yazmistim.
Bu degisiklik vatandasin yararina olacaktir.
Vadeler 24 aya kadar uzayacak.
Ilk önce cep telefonu sim hizmeti veren sirketler bedava telefon dagitmaya baslayacaklar.
Tabi bedava olmayacak ama bedava kilifi altinda 2 yillik anlasmali tarifeler ortaya çikacak,
iste x tarifemizle ayda su kadar konusun, su kadar sms gönderin, ayda sadece su kadar ödeyin cep telefonunu bedava götürün türünden kampanyalar baslayacak.
Tabi aslinda ayda 10 lira tutacak tarifeye 50-60 lira ödemeye baslayacaksiniz ama baska türlü telefon sahibi olamayacaginizdan bile bile lades durumu ortaya çikacak.
Bilgisayar sektöründeki daralmayi da benzeri kampanyalarla internet servis saglayicilari çözecektir.
Hatta bedava televizyon bile girebilir bu kampanyalara.
Veya bu dediklerim olmaz.
Ortalik karisir,
hükümet geri adim atar.
Bence gerekli bir uygulama. Türkiyede maaşının 5 katı limitli kredi kartı kullanıp limit dolduran insanlar çoğunlukta. Adam akıllı bilinçli bir şekilde kredi kartını kullanmayı öğrenene kadar bu uygulamalar gerekli. Artık asgari maaşlı normal bir işte çalışan kişilerin elinde IPhone 4S ler, 5 ler, 5S ler görmeyiz
bilinçli kullanım vs diyonuzda alanlar eşşek mi...bilmiyorlarmı eninde sonunda bankaya bu paranın ödeneceğini...ama kullanıyorlar neden çünkü paraları yok...niye çünkü parasını kk ödedi herhangi bir ihtiyacını kartsız alamaz duruma düştü de ondan...yok biz ıpone nasıl alacaz...benimgibi kartsız yaşarsan ne kadar gereksiz olduğuda ortaya çıkıyor zaten...sakın ama ihtiyaç muhabbeti yapmayın...bal gibide değil...kk taksit veya kredi kartlı yaşam insanı olduğundan farklı bi havaya sokuyor...gerek yok...
Kredi kartı kullananı adeta belinde silah taşıyıp geniş geniş gezen abilere benzetiyorum o silah insana farklı bi hava katıyor 3 insan gücünde zannediyor kendısını .Kredi kartı da böyle bişey cebinde paran olmasa bile güvencen oluyor .Bende kart kullanıyorum ama bunu daha cok netten satın almalar için. He kullanmasan daha iyi olmaz mı derseniz mükemmel olur ama gunümüz şartları bizi buna zorluyor...
Kusura bakmayın ama bence 800 lira maaş alan adamın iphone alması asıl kapitalizmin tetiklediği bir durum. Bu şekilde telefon alan vatandaşın %99u sırf gösteriş için o telefonları alıyorlar, iphone aldılar diye yaşam kaliteleri mi artıyor...
Burdan sonrası kendim de dahil, genele:
Toplum olarak maddeci olduk; hani bir laf vardır ya ayranı yok içmeye diye... Satışlar düşerse elleri mahkum şirketler de süpersonik seviyede olan kar paylarını düşünecekler, yoksa silinirler. Herkesin görüşüne saygım vardır ama kazandığı para belli olan kişinin ihtiyaç dışı ürünlere yönelmesiyle o borçlar dağ oluyor; asgari ücretlinin ihtiyaç dışı lüx ürünler alması, 2-3bin lira maaş alan memurun gidip krediyle 200binlik araba alması bile bile kendi ayağına sıkmasıdır. Alan oldukça, gelen hükümet kim olursa olsun bu durumda vergiyi dayar...
Benim düşünce yapım emeksiz yemek olmaz, acil ihtiyaç değilse biriktirirsin, biriktirdiğin sürede aynı fiyat seviyesinde yenisi çıkar, eskisi düşer, istediğini alırsın.
Acil ihtiyaç ve para yoksa her ilde ilçede sosyal yardımlaşma bürolarına gidip durumu söylüyorsunuz , yalnız potansiyel iktidar seçmeni olduğunu bir şekilde belli emekte yarar var.
Bu zamana kadar da hep böyle yürüyordu. Daha önceki iktidarların döneminde şuanda olunduğu kadar bonkör değildi , ama sağolsunlar bunlar çalıyorlar ama çalışıyorlar . Öncekiler direk eşine dostuna ğeşkeş çekiyordu devletin bu işler için ayrıdığı kaynakları .
Diyelim yeni atanan bir öğretmenim, bir köye atandım, bilgisayar almam gerek okul işleri için malum. Hem e-okul sistemine günlük girişler yapmalıyım, hem etkinlik vs hazırlamalıyım.
Ee lojmana tv de almak gerek...
Bir yandan da nişanlım ve ailesi "haydi artık atandın, kızımızı bu kadar beklettiğin yeter, düğün yapın en kısa sürede diyor...
Anam babam gariban, destek olamazlar, bilgisayar alamazlar, tv alamazlar...
Önceden olsa alınırdı bilgisayar, tv... 200tl öderdim her ay...
Ama şimdi 2-3 sene sadece bunlar için para biriktirmeliyi demek...
Güzelmiş
İyi ki bu günleri atlatmışım
metci çok güzel bir açıya veya noktaya değinmiş. evet napcak bu evlencekler pc si bozulup acil ihtiyacı olanlar ? şu an kullanabilir en düşük tel fiyatı 250 tl den başlıyo tutki telefonu bozuldu bu zamanda tel acil ihtiyaç nası alacak cebinde parası yoksa ?
Çıkan yasadan sonra evkurun sahibi :p
aklım almıyor burada şunu diyeni "asgari ücret şu kadar.ben nasıl alıcam 1600 lük telefonu" alma zaten arkadaş boğazından kısıp 5 ay sonra yeni modeli çıkıp elindekinin kıymetini yarıyarıya düşeceği birşey için niye bu saçmalık.
kimi de saçma saçma yok efendim şöyle böyle konuşuyor.
akıllar erimiş tam sürülecek kıvamda.
İhtiyaç kredisinede fazla güvenmeyin her 6 ayda bir hesap isletim ücreti kesiyorlar ;( 40 liramı 50 liramı tam hatırlamıyorum
Evet arkadaslar iyi haber Kayseri'den geldi.
Kayseri'de bir esnaf cep telefonunu 10 TL'ye satiyor.
Evet yanlis duymadiniz,
Son model cep telefonu 10 TL
Yalniz bu kampanya cep telefonu kilifi alanlar için geçerli.
Kilif kaç para diyecek olursaniz,
telefonun marka ve modeline göre
1000-1500 TL arasinda degisiyor.
Siz 10 TL pesin verip telefonun ücretini ödüyorsunuz,
Kilif için de kartiniza istediginiz kadar taksit yaptirip ödeme yapiyorsunuz.
Ne demis atalarimiz?
Minareyi çalan,
kilifini 1500 TL'den baslayan fiyatlarla......
Diğer telefoncular şikayet edip, maliyeciler kapısına geldiğinde görürüm o telefoncuyu.
Aslinda teknik olarak maliye açisindan bir sorun yok.
Ikisinin de kdvsi ayni oldugu için devlet açisindan bir vergi kaybi yok.
Fakat pirimiz Sükrü Kizilot'un dedigine göre adamin yaptigi is
Vergi usul kanununun bilmem ne baslikli bilmem kaç numarali maddesine göre,
18 aydan 3 yila kadar hapisle sonuçlanabilecek bir suç niteligi tasiyor.
Hocam anlatmak istediğim mesele o değil.Yaşam kalitesi bakın o ülkedede adam asgari ücret alıyor ama bir maaşı ile rahat iphone 5 alıyor.Burda ise asgari ücretin ne kadar düşük olduğunu görüyoruz.Hadi telefonu geçtim orta düzey bi tv 1000 tl adam beyaz eşya desen aynı yani yaşam zor.
800 tl ile iphone 5 konusuna gelirsek kişiden kişiye değişir bana göre adam bekardır merakı vardır alır öder.
Adam evlidir 1-2 çocuğu vardır iphone 5 alır ödeyemez sorun tamda burda işte.
Şu an bu konu içerisinde 2 kullanıcı var. (0 üye ve 2 misafir)