ScaLa adlı üyeden alıntı
Beni tanımadığınız için birkaç saçma ithamda bulunduğunuzu varsayıyorum. Yoksa beni tanıyan birisinin bana sarfedeceği sözler değil bunlar.
23 yaşındayım, 5 senedir ehliyetim var. Hem A2 hem B. 5 senedir fiili olarak hergün ortalama 40km şehir içi yollarda ömrüm geçiyor. Yaklaşık olarak 50.000km'lik (belki daha fazladır) bir trafik tecrübem var arabayla. Beni tanıyanlar ve arkadaş çevremde, en aklı-selim araba süren olarak gösterilirim. Bu bana gurur verir. Hayatımda 1 kere dahi eksik belge, yanmayan far, yanmayan stoplar, arızalı sinyaller, alkol (ki kullanmam) ve benzeri kendimi geçtim, karşı tarafı zora sokacak hiçbir olumsuz durumla trafikte bulunmadım Allah'ın izni ile. Ehliyet öncesi yıllarca bisiklet kullandım. Sadece eğlence amaçlı değil, ulaşım amaçlı olarak da. Sağa sola dönüşlerde kolumu uzatarak yön belirtip dönerdim, arkadaşlar arasında alay konusu olurdum; ama öyle yapardım. Kimsenin olmadığı sokakta gece 3'te bir Allah'ın kulunun beni görmediği yere sinyalle dönerim. Keza yaya olarak, trafik ışığı kırmızı ise asla geçmeye çalışmam. Trafiği zora sokacak hamlelerden kaçınırım. Asfalttan yürümem. Yaya geçitlerini tercih ederim. Allah'ıma binlerce şükürler olsun, şimdiye kadar da bir sorun/kaza yaşamadım, inşallah yaşamam da.
Trafik bir hayatsa bu hayatı en azından sorunsuz yaşamayı tercih ederim.
Hız asla ama asla bana göre değil. Yine arkadaş çevremce bu konuda "dede" benzetmesine maruz kalırım, ama öyle şehir içinde 60-70 yapmam!... Şimdi ise motorum var Allah nasip ederse onunla da uzun seneler beraber olacağız.
Siz düşünmüyorsunuz herhalde, bizim de "nasıl güvenli kullanırım" diye düşünebildiğimizi... Sağolun aklınıza ihtiyacımız yoktu ama vermişsiniz.
Burada, motor sürüyorum diye aşağılık kompleksine girecek birilerinin olacağını sanmıyorum. Ancak ve ancak, sizin gibi, "ülen bu heriflerde amma acemiymiş, daha 5-10km yapmış motorla da gelip burada yaya şöyle yaptı böyle yaptı diyor.." diye düşünen, yıllarca motor sürmenin sonucu egosu tavan yapmış, kul yapısı motoru üzerinde "bana bir şey olmaz" diye düşünüp, ukalalık yapanlar olabilir. Dediğim gibi herkes doğal bir içgüdü sonucu önce kendini, sonra diğerlerini düşünür.
Benim ilk paragrafta bahsettiğim gibi, ben bu kadar titizken, diğer bireylerin trafikte lakayt davranması benim sinirimi bozar. Ve bu tarz kişiler trafikte, siz haklıysanız bile sizi haksız duruma düşürebilirler.
Örnek olarak, Allah göstermesin, siz motorunuzla uygun hızda giderken, birisi karşıdan karşıya geçmeye çalıştı, mesafe az ve duramayarak ve sağa sola kaçma şansını yakalayamadığınız için şahsa çarptınız. Şahısta sizi farketti ama iş işten geçti, telaşla geriye kaçamadı. Şahıs hayatını kaybetti.
Durum şu, hızınız 40-50; yaya yolu yok; sağlı sollu arabalar parketmiş.
Şimdi tüm bunlar olduktan sonra size ağır ceza yolu gözükür. Kimse yayanın suçuna bakmaz. Ülkemizde anca çevre yolu, otoban vs olacak da, o zaman "burada karşıdan karşıya geçilmez" kuralı uygulanacak. Yoksa heryer yayanın çayırı, istediği yerden geçer. Bir diğer durum da kimse, yaya motorun hızını kestirememiş, göz yanılması olmuş, yazık rahmetli kendi hatasından gitmiş demez!... Sizin suçunuz olur!.. Hele bir de kenardaki bakkal çırağı "ben gördüm abi, motor hızlıydı" dedi mi iyice hapı yutarsınız. Hayatınız başkasının hatası yüzünden kayaar, gider...