Gelir nasıl tespit edilecek?
Genel sağlık sigortası uygulamasının püf noktasını gelir tespiti oluşturuyor. Çünkü, yapılacak tespit sonucunda bulunan aylık gelir, prim ödenip ödenmeyeceğini, ödenecekse ne kadar prim ödeneceğini belirliyor.
Özetle; gelir tespiti şu şekilde yapılıyor:
Aynı evde yaşayan aile bireylerinin aylık gelirleri, harcamaları, malları ile bunlardan doğan haklar da dikkate alınarak, 13 ayrı kurumun 28 farklı harcama ve gelir kalemine göre puanlama usulüyle geliştirdiği gelir tespit ölçütleri kullanılarak aile içinde kişi başına düşen aylık gelir bulunacak.
- Gelir tespitinde aynı ev içinde yaşayan eş, evli olmayan çocuk, büyük anne ve büyük babanın gelirleri toplama dâhil edilecek.
-Öğrenim nedeniyle aynı evde yaşamayan 25 yaşını doldurmamış çocuklar, öğrenimleri süresince aynı evde yaşıyor gibi, gelir tespitinde dikkate alınacak.
-Aynı evde birden fazla ailenin yaşaması halinde, her bir aile için ayrı gelir tespiti yapılacak.
-Gelir tespitinde aynı evde yaşama kriteri esas. Aynı evde yaşayan aile bireylerinin gelirleri toplanıyor. Gelir testi yapılan kişi ile aynı evde yaşamayan anne ve babası, bakmakla yükümlü olunan kişi statüsünde olsalar dahi, anne ve babaya ayrı gelir tespiti yapılacak.
-Kendisine kanuni temsilci atanan kişilerin gelir tespitinde aynı evde yaşayan eşi evlenmemiş çocuğu ve anne ve babasının geliri toplama dâhil edilirken aynı evde yaşasa dahi kanuni temsilcinin geliri dikkate alınmayacak.