Hiç bir bilgisi olmayan ve kullanmak isteyenlere kabaca anlatmaya başlayayım bildiklerimi.
Linux nedir?
Linux bir
işletim sistemi çekirdeğidir Linus adında bir ademin 20 li yaşlarında 1990 başlarında Unix den esinlenerek yazdığı özgür ve ücretsiz bir yazılımdır.
Yani windows gibi mi?
Hayır değil, linux un kullanım alanı çok geniştir. El terminallerinden laptopa, netbooklardan pc ye, akıllı telefonlardan server lara kadar çok geniş bir alanda kullanılır. Ama benim gibi son kullanıcıları için bu haliyle bir işe yaramıyor.
İşte benim gibi son kullanıcılar için ise
Linux Dağıtımları dediğimiz dağıtımlar var.
Linux Dağıtımları nedir?
Linux dağıtımını kısaca özetlersek, işi bilen birilerinin bir araya gelerek
Linux Çekirdeğini kullanarak bir işletim sistemi yazmasıdır.
Bilinen dağıtımlar;
Ubuntu
CentOS
Fedora
Mandriva
Linux Mint
Arch Linux
Debian
PCLinuxOS
OpenSUSE
Slackware
Red Hat
Pardus
Mesela
Pardus TUBITAK ın geliştirdiği ve tamamiyle türk yazılımcıların yazdığı bir işletimn sistemidir.
Atıyorum bizde burada işi bilen bir kaç kişi (ben hariç) bir araya gelip bir dağıtım yapabiliriz, adınıda Motosiklet koyabiliriz mesela
Çünkü linux tamamen ücretsiz özgür ve açık kaynak kodlu bir yazılımdır.
Herkes Kullanabilir mi?
Ben kullandıysam herkes kullanır
Sanırım eskiden masaüstü yöneticileri çok gelişmiş değildi yada yoktu, bütün komutları kod yazarak terminalden yapıyorlardı. O günlerden kalma bir korku var insanlarda, kod mod ne anlarım la ben diye
Ama artık kurup kullanmak çok basit, aşağıda özet geçeceğim.
Peki Neden Kullanmalıyım
Çok basit, beleş olduğu için
Hayır sadece ücretsiz olduğu için değil, ayrıca windows dan çok daha güvenli bir sistem olduğu içindir. Öyle ki neredeyse bütün server lar linux kullanır desek yalan söylemiş olmayız.
Kendimden örnek vermeye başlayayım, laptopum haricinde ofis de birde pc var.
Neler yapıyordum bu pc de?
Windows 7 kullanıyordum,
Excel kullanıp fatura kesiyordum,
Firefox dan internete girip dizi izliyorum,
Torrent indiriyordum.
Şimdi
Windows 7 nin en ucuz Home sürümü
300 TL. (500 TL'ye de var)
Microsoft
Office 2010 en ucuzu
200 TL. (400 TL'ye de var)
Şimdi yukarıda saydığım basit işlemleri yapmak için ya microsofta en az
500 TL kaptıracağım, yada korsan kullanacağım bu ürünleri.
Yada en güzeli Linux kurup bu saydıklarımı ve daha fazlasını beleş ve özgürce yapacağım.
Peki Hangi Dağıtım?
Ben öncelikle merak ettiğim ve kamu kurumlarında kullanıldığı için
Pardus kurdum.
Fakat içerisinde beraber gelen
LibreOffice eski sürüm olduğu için fatura yazdırmada bir zorlukla karşılaştım ve bugünde
Ubuntu kurdum.
Sizde kendinizce forumlardan ve internetten en çok bilgi ve yardım alabileceğiniz bir dağıtım seçip kurabilirsiniz. İçerisindeki LibreOffice sürümünün güncelliğinden dolayı be
Ubuntu yu öneririm. Böylece bu başlıktanda bilgi alıp verbiliriz birbirimize.
Peki Nasıl yapacağım
Çok basit, internetten iso dosyasını indirip bir cd ye yazıp (birebir cd kalıp kopyalama) pc nize takıp cd den başlatma seçeneği ile pc yi başlatın.
Sonra Türkçe dil seçeneği ile yönergeleri izleyin.
10 - 15 dakika sonra pc niz neredeyse herşeyiyle hazır, bir internet bağlantısı varsa hemen internetede bağlanıyor. Ses yada ekran kartı problemi çekmiyor, kartınız dağıtımın tarihinden daha yeni ise hemen netten bulup kurulabiliyor.
İşletim sistemi yüklü,
ofis programı yüklü,
firefox yüklü,
çeşitli medya oynatıcılar yüklü,
cd dvd yazma programı,
resim işleme ve görüntüleme programları vs.
İhtiyacınız olan herşey var.
Dahası ise, paket yükleme programı ile
(Ubuntu Yazılım Merkezi) size lazım olan programı yada sürücüyü aratarak iki tıkla kolayca internetten indirip kurdurabilirsiniz.
Zor birşey yok mu?
Var, harddisk ve dosya sistemi windows a alışanlar için biraz karışık ama öğrenilmeyecek gibi değil.
Kısaca söylemek gerekirse, nete girip face de arkadaş dürtmek ve basit ofis işlemleri için 500 - 600 TL vermek yada bunları korsan kullanmak çok saçma.
Ha kullandığınız özel bir program avrdır oda sadece windows da yada ios da çalışıyordur birşey diyemem.
Bence müsait olanlar indirsin denesin. Pişman olmazsınız.
Desktop Sürümü:
32 bit :
http://releases.ubuntu.com/12.04/ubu...sktop-i386.iso
64 bit :
http://releases.ubuntu.com/12.04/ubu...ktop-amd64.iso