Ofisimizin kapısını açtıktan sonra hayır işleri ile başlayan günüm öğlen saatlerinden sonra kelle koltukta hesabına dönüşerek devam etti.
Masamda oturup ZIPPIRMAN kardeşimle face de yazarken bir ara gözüm ofisimizin hemen yanından geçen karşı yola takıldı. Kaldırımdan yürümekte olan bir bayanın sendelediğini görür gibi oldum. Derken hanım abla kendisini yere attı ve boylu boyunca uzandı. Bayram nedeni ile kalabalık olan trafiğin içinden dalarak koştum. Yanına vardığımda " ölüyörüm beni kurtarın" kelimesinin ağzından zorla çıktığını duydum. Kusarak falan boğulmasın diye kafasını biraz dikleştirdim. O arada bayandan 100 metre kadar ileride sağa sola bilinçsizce koşuşturan bir amcayı farkettim. Ben hanımının yanına gittiğimi görmüş ki o da bana doğru koşmuş. Neyse tekrar ofise doğru uçarak su ve kolonya getirdim. Bu arada toplaşan ve yardım etmeye çalışan birkaç bayan ve delikanlı daha geldiler. Herkes heyecandan ne yaptığının farkında değildi sanırım ki henüz ciddi hiçbir adım atılmamıştı. Tekrar ofisime koştum ve 112 denen kuruluştan yardım istedim. 5 dakika boyunca bana kurulu bant dinlettirilip "Tüm birimlerimiz doludur. Lütfen ayrılmayınız sizinle görüşülecektır" gibi hikaye dinlettirildi. Bu arda kalp krızı geçirdiği kanaatına vardığım hanım dünya ile irtibatını kesmek üzere iken; Senin gibi 112 ye deyip telefonu fırlatıp patronumuzun arabasını kaptım. Hastayı kimsenin taşimaya niyeti olmadığı için (Maşallah... bu pahallılıkta teyze oldukça beslenmiş) far, dörtlü ve korna ile ters yola dalarak bunca ikazlarıma aldırmayan çok bilmişlerden linç edilme tehlikesini de atlatarak çevredekilerin yardımı ile arka koltuğa attığımız bayan ve eşi ile ters yol , düz yol hastane yoluna koyulduk. Far, Dörtlu, sellektör, korna değil zorna çalsan ne fayda ambulansa yol vermeyen develer bana yol verir mi...?
Bunların hepsi bir yana. Ben 25 sene önce Afrika ülkekerinde (Evet avrupa değil Afrika)yaşadığım dönemlerde o zamanın çağdaşlığı ile insanlar elektrik olmayan dağ yollarında, bugün bizleri yönettiğini sanan kişilerin yollara döşediği ışıklı engel reflektörler... O tarihlerde orman yollarında " Yabanı hayvanlar doğanın bir süsüdür. Lütfen onları dikkate alalım ve koruyalım" yazılı tabela ile birlikte hayvanları korumak amaçlı kullanıldığını görürdüm. Acaba.!!! Yoksa bizler şimdi o seviyeye geldiğimizi mi ima etmeye çalışanlar var.
Anlaşılan 25 sene sonra çok daha ileri teknoloji ve akıl ile 6-7 santım yükseklikteki bariyerler yerine yollarda koca setler yapmaya başladık. Benim bildiğim yol ulaşım amaçlı kullanılır. Biz ise ulaşılmasın diye setlerle engeller yaratıyoruz.
Can kurtarmanın telaşı ile Allah verdiğince gazla, aman set geldi çakılma frenle derken onlarca setleri atlayıp zıplayıp yol açıldığında 180-190 gidip hastaneyi kaptım.
Be manda.... Hastane kapısına yıldırım gibi gelmişim. Sedye diyorum. Görevlisin bir yerlerini kaşıyarak geliyosun ve sonra sende "sedye" diye bağırıyosun. Eh.. az önce bende sedye diye bağırmamış mıydım...
Neyse sedye geldi ve hasta acile alındıktan hastane önünde kilit olan trafiğe yol vermek için arabaya binip iş yerime geldim.
Heyecanlı geçen 3-4 saatlık bekleyişten sonra hastanın eşi ve kızı olduğunu söyleyen iki kişi ofisimize gelerek "Allah senden razi olsun sayenden hastamız ölmeden ulaştı. Doktorlar birkaç dakika daha geç olsaymış artık yapacak birşey kalmazdı diyerek hastamızı yoğun bakıma aldılar "dediler. Mutlulukla gözleri dolan insanlar zorla para teklifinde bulundular.
Gözü yaşlı genç hanım kardeşim ve beyefendi. Sizleri tanımıyorum ve belkide birdaha hiç karşılaşmayız. Ben insanlık görevini para ile yapan kişi değilim. Allah hastanıza şifa verip tekrar sizlere kavuşturur inşallah. Mademki yaptığım sizi mutlu etti, bende mutluyum..
Fakat düşünmeden yapamıyorum... Ve buruklaşıyorum...
Aynı duruma düşebilecek başka bir kişi 112 ye bağlı kalırsa; Veya sadece can kurtarmak amaçlı başkalarının yaşamını da dikkate alarak malını canını hiçe sayarak hastaneye ulaştıracak birine denk gelmezse; Oldu da geldi yollara dizilen çin seddi gibi onlarca setlerden kurtulamaz ve dakikalar geçerse...
Teknik imkanlarla hız kısıtlaması oluşturacak yerde, modern ve işlek caddelerde taş devri geleneği ile bu setleri oluşturan yetkililer... Olmasın ama inşallah bir yakınınızı Azraili sollayıp zorlu engelleri aşarak hastaneye götürmek görevi size düşerde ektiğinizi biçersiniz.