üniversiteden sonra 7 yıl yurt dışında askerlik yaptım,Türk ordusunun yapısını çözemiyorum.Askerlikte temel kurallar vardır bu kurallar m.ö den beri vardır.Kurallardan biri şudur yüksek tepeye hakim olursan düşmanına üstünlük sağlarsın,diğeri ise savaş bölgesindeysen uçan kuşu bile düşman bilirsin.Yeni ginede 4 yılım geçti sonrada chadda 3 sene.Üssümüz hep coğrafyaya hakim noktadaydı ve 24/7 uçan kuş bile düşman bilinir hiçbirşey yaklaşamazdı.Zaten yaklaştıklrı anda imha ediliceğini yerel halkda ve yerel vahşi yaşamda biliyordu
Gelelim Türk ordusuna 5.5 ayda Türk ordusunda erzurum,ağrı ve ıgdırda 5. hudut taburana baglı olarak askerliğimi yaptım.Nöbetlere boş şarjörle çıkartıldık komutanın emriyle.Düşman geldiğinde ıslık çalmamız söylendi.Düşünsenize düşman ateş edicek size siz ıslık çalıp boş tüfekle savaşacaksınız.Nöbetçilerin tamamı nöbette uyuyordu.Nöbet kulubeleri en kötü yerlere kurulmuştu.Karakolların ise konumu içler acısıydı.
Burdaki örnekde de oldugu gibi iki tepenin arasına vadiye kurulmuş bir karakolu emin olun iyi eğitilmiş 5 asker ateş altına alır ve inanılmaz zaiat verdirir.
Türk ordusunun özel kuvvetlerinide tatbikatta gördüm bizim bölgeye bir manga borda bereli getirdiler,güzel ingilizce konuşuyorlardı çok hoşuma gitti.1 tanesi askeri atışda ulusarası birinciliği oldugunu anlattı ve olimpiyatlara katılcagını anlatıyordu.Lakin formasyonlar dan haberleri bile yoktu.3 adam formasyonu 7 li saldırı formasyonları gibi.Üzerlerinde techizatları ve haberleşme ekipmanlarını görünce gerçekten çok üzülmüştüm.Fransız ordusu en sıradan askerine bile daha iyi techizat ve haberleşme imkanı sunuyordu.Benim mangam bir yere saldırıcaksa elimizin altında hava desteği,topçu desteği ve termal görüntü alabildiğimiz gözlem uçaklarının desteği vardı hepside real time idi.
Bu yaşanan düşük yogunluktaki savaşda birşeyler ters gidiyor.Ordu gerçekten güçsüz ve eğitimsiz,ekipma ve askeri taktikler demode.Ama karşınızdaki düşman hergün kendini yeniliyor.Eskiden 10 dakkalık eylem yaparlar imha olurlardı,şimdi günlerce eylem yapıp orduyla dalga geçiyorlar.Amerikalılar talibanla ilk karşılaştıklarında dağgı savaşçı birlikleri rangerlar vardı sadece.Ranger afganlar gibi yüksek irtifada savaşamıyorlardı.Ve centcom taktik değiştirdi afganistnda askeri üsler kurma kararı aldı bunlara firebase adını verdi,orta çağın ileri karakolu niteliğinde yapılardı.Çevresi elektironik tüfeklerle çevrili yüksek ve korunaklı yapılar maximum 1000 min 50 askerlik birimlerdi.Taliban dağlardan indi tabi amerikalıları bu sefer yollarda avlamaya başladılar.Centom bu sefer ben neden devriyeye çıkıyorum dedi ve devriye işini afgan ordusuna bırakıp kendini korunaklı yapılara iyice soktu ve bekledi.Taliban ülkeyi kontrol etmesi için o yapılara hakim olması gerektiğini biliyordu.Yapılara saldırdı ve ağır kayıplar verdi.Aynı anda predatorlerde talibanları tek tek avladı.Savaş amerikalıların lehine döndü.Türk ordusunu yönetenler ise bodrumda golf oynuyor.Aradaki fark bu.