Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Su içelim de nasıl ?

    REKLAM ALANI
  1. #1
    djan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Haziran 2011
    Şehir
    Sarıkamış - Kars
    Motosikleti
    cbr250r
    Önemli olduğunu gördüğüm bir konu hakkında, konudan bihaber olanları bilgilendirmek için birinci ağızdan alıntı yapacağım.

    Konunun birkaç yönü var. Ben su piyasasına 4 senedir ozon jeneratörü satan bir firmanın sahibiyim. Hemen hemen tüm firmaları tanıyorum. En az 200’ünü ziyaret etmişliğim vardır.
    İşin başından başlayayım; maalesef Türkiye’de içilen bir çok su “doğal kaynak suyu” değil.
    Bir çoğu kendi kaynağının dışında ek sularla özellikle yazın yakın kuyulardaki sularla ekleme yaparak çalışırlar. Bunu maalesef birçok firma yaptığını bütün piyasa biliyor.
    Bunu kim denetleyecek? Sağlık Bakanlığı. Yeterince denetliyorlar mı? Maalesef hayır.
    Cebine 1,000,000 TL alan, su fabrikası açıyor ve maalesef çoğu bihaber… Biz anlatıyoruz, bak bu böyle, şu şöyle diye. Orada da gidip, en ucuzuna kaçıyorlar. 2 sene sonra da fabrikayı satoyorlar.



    Her fabrikada da yeni mezun, analiz yapmayı dahi beceremeyen, çoğu sadece para tahsil etmeye yarayan ucuz maliyetli mesul müdürler oturuyor. Ve burada da sirkülasyon çok fazla.
    30 senelik fabrika sahipleri anlatırlar; 1980’lerde ruhsat almak 7-8 sene sürermiş. 4 mevsim gelip, numune alırlarmış, suda ne kadar dalgalanma var diye. Şimdi bu süre 2-3 ay.

    Fabrikayı kurduk. Satmaya başladık. Kime satacağız? Su bayilerine?
    Su bayileri kim? Yaklaşık 20,000 tane, işi olmayan, parası olmayan, hamallar…

    Diyelimki, su fabrikası, çok düzgün bir şekilde, suyu doldurdu, bayisine teslim edecek. Kamyonu dayadı bayi banta. Arabasının üstü kapalı olması lazım. Kapalı mı? Hayır. Çünkü parası yok.
    İstihap haddini aşmaması gerekiyor. Bir kırkayağın resmi kapasitesi 28 ton. Bayi kaç tane su atıyor 1500 civarı. = 30 ton. Araba ağırlığı ile tamamen limit üstü. Fabrika doldurmak istemiyor, ancak sıkıysa doldurma. Hemen seni bırakırım, başka bir fabrikaya geçerim diyor. Ve geçiyor. Fabrika da el mecbur olması gerekenin üzerinde dolduruyor.

    İndirdik bayiye suları. Müşteriye dağıtıyoruz. Diyoruz ki, eleman ter kokmayacak, düzgün konuşacak, iyi günlerde kullanın diyecek. Şu sıcakta 20 kiloyu 5 katı çıkarın, konuşacak haliniz kalıyor mu? Bu işi kim yapacak 500-750 TL ayda maaş verdiğiniz, sigortasını yapmadığınız adam yapacak. Peki o ne kadar çalışacak. En iyisi 2-3 ay. Sonra yeni adam, yeniden anlatmak.
    Bayiler damacana başına 3 TL kar koymazsa ve ayda 2000 adetten az satmazsa para kazanamaz, yatırım yapamaz, elemanlarını memnun edemez. Ben size söyleyim, bayilerin çoğu 1000 adetten az satar ve ortalama 1,5-2 tl kar ile satar.

    Damacana eve geldi. Pompaya taktık. Müşteri aradı suyum kokuyor.
    Olanları söyleyeyim; damacana çöpün yanında. Pompa pis çöp havasını içeriye basıyor ve gerisini siz düşünün.
    Damacana balkonda. Güneşe maruz kalan suyun gerisini siz düşünün.

    Kazasız belasız suyu içti bitirdi müşteri. Ancak o gün arabasının mazotu bitti. Veya iş yeriyse, kompresörün mazotu bitti. Ahmet şuradan boş damacanayı al, git benzinlikten 20 lt mazot al gel.
    Mazot yerine ulaşır. Sonra nereye gider? Cevap veriyorum. Su bayisine yeni su almak için değişiklik yapılır. Bayideki en fazla 2 aylık adamın, umrunda olmadığı için damacanayı koklayarak almaz. Diyelimki fark etti. Müşterisine dediki, abla buna mazot mu koydunuz? Cevap; evet, ne olmuşki? Mazotlu damacanayı fark edecek ne teknoloji, ne de sistem var. Olanlarda da bir koku parametresi koyuyorsunuz, diğeri için başka bir kit almanız gerekiyor. Ancak Türk milletinin yaratıcılığına yetişmek mümkün olmadığı için o yüklü ve bilinmez yatırımdan vazgeçiyorsunuz.
    Neler mi geliyor? Ayran, benzin, mazot, yağ, oyuncak, çiş vs…Hemen aklıma gelenler…

    O mazotlu damacana tamamen manuel bir process’ten geçerek doluma gitmeye çalışır. Eğer fabrikanızda işçiniz memnun, parasını zamanında alıyor ise yıllardır çalışıyordur. Tecrübeli koklamacılar bu işi çözerler. Ve böyle damacana hemen imha edilir. Ama tamamen manuel.

    Veya herşey düzgün. Ancak damacananın süresi doldu. Süresi 2 yıldır. Ortalama 60-70 dolumdur. Bunu sayan sistem var? Yok. Bunu bir firma denedi. Ben de süreçlerine yardımcı oldum. Üzerine barkod koyuldu ve sayıldı kaç defa dolum yapıldı diye. Ancak sürdürmek zorluklar sebebiyle mümkün olmadı. Bugün en çok satılan suların altlarına bakın. 2010 ve aşağısındaki damacanaların doldurulmaması ve kullanılmaması gerekiyor. Ancak buradaki finansman yükü, tamamen bayide olduğu için ve yukarıda bahsettiğim sebepten güçsüz oldukları için, bu stoğu yeni tutmak finansal olarak mümkün değil.

    Bilirsiniz, ne kadar güzel ürün üretirseniz üretin, ambalajınız pis olursa, ürününüz de pis olur.

    2008’de içme suyu olan bir çok ünlü bir yabancı marka, bugün nasıl oluyor da, doğal kaynak suyu ruhsatı alıyor.
    Bu iş, sağlık bakanlığı ekiplerinin deneti elemanlarının denetlenmesi ile başlar. Büyük su markalarının arkası kuyu dolu. Resmi ruhsata göre günlük kapasitesi yaklaşık 500 adet olan fabrikalar, nasıl oluyor da günde 30,000 adet satıyorlar? Bunlara memur zihniyetli, denetimciler bilmiyorlar mı?

    Başka bir şey daha? Pompa musluk suyu satmak yasak.!!!! Yakacık’ta, Beykoz’da pompa ile su satılıyor. İl sağlık buna neden izin veriyor. Oysa Y-A-S-A-K.
    Belediyeler tankerle içme suyu dağıtıyorlar. Nerede izin, nerede analiz? Su nereden geliyor?

    Ben size söyleyeyim; bu iş kime yarar? Ev arıtma cihazı satanlara. Peki, o cihazlar arıtma mikrobiyolojik arıtma yapıyor mu? Hayır. Ozon, UV veya klordan hiçbirisi yok…

    Sağlık bakanlığı buna ses çıkarıyor mu? Hayır…

    Bu ülke her alanda olduğu gibi, işini iyi yapanın değil, işini “bilenin” köşeyi döndüğü bir ülke olacak. İktidarlar değiştikçe, zenginlerin adı değişiyor…

    Biz bu zihniyetle hiç birşey yapamayız…

    Gerçekten düzeltmek istiyorlarsa, önce yönetmeliği düzenlesinler. Tamamen İngilizce’den Türkçe’ye çeviri. Kimse bir şey anlamıyor. Bir tercüman üretimi..



    Bu yazıdan sonra konuştuğum bir abim, herkesin su deyince aklına ilk gelen firma olan markanın kaynağını görmüş. Dediği o ki insanlar orada yüzüp etrafında piknik yaparlarmış ve oradaki küçükbaş hayvanlar o havzadan su içermiş, herkes hayatından o kadar memnunmuş ki, denetime gelen sağlık müfettişleri bile oradan mutlu bir şekilde ayrılırlarmış
    erro, DusenAdam, tamyak ve 11 diğerleri bunu beğendiler..
    Çoğunluğun yaptığı şey daima yanlıştır.


    REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
  2. #2
    erro - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    13 Haziran 2008
    Şehir
    Ankara
    Motosikleti
    tracer 900
    dostum verdiğin bilgiler için teşekkürler...30 yaşındayım...5-6 sene öncesine kadar hiç bir tanıdığım evine su almazdı...hatta evine su alana garip gözle baklıp sokağa atılacak parası var denirdi...şehirlerde çıkan barajlardaki kirlilik durumları ve haberleri ile birlikte bu sektör bir anda çok çok büyüdü...ankara da her yeri 63 plakalı tankerler sardı...herşey de olduğu gibi bu iş de düzgün yapılamayıp cılkını çıkardılar..

  3. #3
    djan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Haziran 2011
    Şehir
    Sarıkamış - Kars
    Motosikleti
    cbr250r
    O 5-6 sene İstanbul'da 1999'dan sonra aldı başını yürüdü,Çatalca,Terkoz,Beykoz ve Kayışdağı gibi yerlerden geldi ilk başlarda, bu mekanlar artık şehir içlerinde kalınca şehir dışına yöneldi çakal yatırımcılar, ben kendi evimde 4 senedir arıtma kullanıyorum, o bile sağlıklı değil sadece su olsun diye su içiyoruz. En sonunda bir gün kafayı bozup Karadeniz yaylalarına taşınacağım.
    BornToBeWild bunu beğendi.
    Çoğunluğun yaptığı şey daima yanlıştır.

  4. #4
    Forumdan Uzaklaştırıldı
    Üyelik
    25 Şubat 2011
    Şehir
    İstanbul
    Motosikleti
    cbf150,(bayan isimlerine inat) CaBBaR VT750 Shadow
    19 litrelik tek kulanımlık damacanalarda suyumu alıyorum ve bittiğinde damacana atılıyor
    olsa olsa su dandik olur diyorum ama ondan dolayıda bir şikayetim olmadı hiç
    en azından mazot sidik falan gibi bilumum zerzavattan uzak oluyor.

  5. #5
    Süper Moderatör Olcay Avşar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    10 Mayıs 2005
    Şehir
    İstanbul / Çekmeköy
    Motosikleti
    Honda NC 750X
    Tekrar dolum sistemi sakıncalı, tek kullanımlık damacana yada 5 lt petlerden alınabilir.

    Ben sürekli 5 lik pet alıyorum, damacana ile aynı paraya geliyor.

    Aslında en güzeli kokusuna alışıp musluk suyunu dinlendirip içmek, tabi ki bina su tesisatınız yenilenmiş yada pp boru ile yapılmış ise.

    Çünkü eski evimde su tesisatını komple yenilemiştim çayı yemeği filan musluktan yapıyorduk, ama üst katta babamlar oturuyordu tesisat eski sistemdi tadı ve kokusu çok farkediyordu.

    Arıtma sistemleri ise çok büyük bilinmezlik dandikler arıtmıyor, iyi markalarda çok arıtıyor sudaki yararlı mineralleride filitre ediyor akü suyu içiyorsunuz belkide!

    Sonuç olarak Allah iftara kavuşturursa lıkır lıkır soğuk su içeceğim nereden geldiğine bakmadan
    djan, EnesBeyter ve tamyak bunu beğendiler.
    "normal insanlar bir yerden bir yere gitmek için araba kullanırlar, motorcular ise motosiklet kullanmak için bir yerlere giderler"

  6. #6
    kanmix_x - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Şubat 2012
    Şehir
    Gonya- Mevlana Selçuklu
    Motosikleti
    Cbf150,Ybr,Tvs üçlüsü :)]
    Evimin önü tatlısu çeşmesi
    TATLIHIZ ve BornToBeWild bunu beğendiler.
    İmza yok
    Ne Oldu Ha, Vuruyummu Sırtına
    Oğlum Bak Git

  7. #7
    lycantrophic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ağustos 2009
    Motosikleti
    GV 250
    15 senedir gördüğüm her musluktan su içiyorum; daha ölmedim; kanser filan da olmadım çok şükür. Tavsiye edebilirim. Allahın suyunu şişeye doldurup satıyorlar çok geçmez temiz hava da kalmaz onu da şişeler satarlar. Temel ihtiyaç ya su içmeden yaşanmaz parayla satmak nasıl bir saçmalıktır? Yola giderken yine bakkaldan da su filan almıyorum hayratlardan faydalanıyorum. Çok zorda kalırsam meyve suyu tarzı şeyler ediniyorum.
    Önemli olan nereye varacağın değil, yaptığın yolculuktur.

  8. #8
    motorcu48 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    08 Temmuz 2007
    Şehir
    marmaris ve muğla
    Motosikleti
    İNAZUMA keyfiii :DD
    haberlerde yeni moda olunca millet veryansıına geçmiş

    daha bilmediğiniz neler var

    su sağlıklı temiz olsa bile plastiğin 7 standardı var
    bildiginiz üzere plastik sağlıksızdır ancak onunda kalitesi var
    su alıcaksanız geridönüşüm içinde 1 harfine bakın
    ucuzluk suların kaplarında bazen sayı yazmaz veya tehlikeli harf kodu vardır.daha çok kanser yapar
    3. ve 7 bu rakamlardan korkun.

    buda önümüzdeki seneler bilgisiz halkımıza sunulucaktır bilginize
    Mustafa Kemal Atatürk

  9. #9
    djan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Haziran 2011
    Şehir
    Sarıkamış - Kars
    Motosikleti
    cbr250r
    Alıntı Olcay Avşar adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Tekrar dolum sistemi sakıncalı, tek kullanımlık damacana yada 5 lt petlerden alınabilir.

    Ben sürekli 5 lik pet alıyorum, damacana ile aynı paraya geliyor.

    Aslında en güzeli kokusuna alışıp musluk suyunu dinlendirip içmek, tabi ki bina su tesisatınız yenilenmiş yada pp boru ile yapılmış ise.

    Çünkü eski evimde su tesisatını komple yenilemiştim çayı yemeği filan musluktan yapıyorduk, ama üst katta babamlar oturuyordu tesisat eski sistemdi tadı ve kokusu çok farkediyordu.

    Arıtma sistemleri ise çok büyük bilinmezlik dandikler arıtmıyor, iyi markalarda çok arıtıyor sudaki yararlı mineralleride filitre ediyor akü suyu içiyorsunuz belkide!

    Sonuç olarak Allah iftara kavuşturursa lıkır lıkır soğuk su içeceğim nereden geldiğine bakmadan
    Konuya baktığımda aha dedim (son yazan) Olcay Başkan konuyu herhalde kapatmış dedim, bugün kapatılan konu sayım iki olurdu. İftara kadar hayata küserdim,bu sayede daha az enerji harcama ve karbondioksit salımı yapardım
    Çoğunluğun yaptığı şey daima yanlıştır.

  10. #10
    yaşar35 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Eylül 2011
    Şehir
    izmir
    Motosikleti
    kymco xcıtıng 500
    bu memlekette ne bir şey yenir nede içilir..herşey üç kağıt dalavere

  11. #11
    Seni unutmayacağız
    Nur içinde yat

    Üyelik
    24 Haziran 2011
    Açıklamalarınız için teşekkürler.
    Bizde damacana suyu kullanıyoruz yıllardır.
    Aslında pek güvendiğim soylenemez ama musluk suyuna göre ciddi farkı var.
    Peki bu işi hakkıyla yapanları nasıl ayırt edeceğiz?
    Damacana satın almaya devam mı,arıtma cihazları mı ya da farklı bir alternatif mi ?

  12. #12
    djan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    19 Haziran 2011
    Şehir
    Sarıkamış - Kars
    Motosikleti
    cbr250r
    Yukarıdaki yorumlarda denildiği gibi tek kullanımlık damacana veya 5 litrelik cam veya pet şişe en ideal çözüm gibi duruyor. Orada plastik faktörü devreye giriyor. Nereden bakarsanız bakın her türlü bir pislik var işin içinde,geçenlerde biri bana doğal suyun yosun tutması gerektiğini,yosun tutmayan suyun doğallıkla alakası olmadığını söyledi. Pet şişelerle ilgili vahim bir iddaa'da bulundu. Varın gerisini siz düşünün gayri.
    Suya bir damla limon sıkma muhabbetini arada bir yaparım faydası olduğunu söylerler,bilimsel açıdan araştırmadım.
    Ya da bir yerde duydum, suya elektrik akımı verip suyu taze su yaptığını söyleyenler var.
    Çoğunluğun yaptığı şey daima yanlıştır.

  13. #13
    Tolga Can - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    22 Temmuz 2010
    Şehir
    Sakarya
    Motosikleti
    Kymco Xciting 250i
    2005-2008 yılları arasında bizde damacana su satışı yapıyorduk. Arkadaş haklı. Babama o kadar derdim. içini temizleme, fabrika temizler.
    Fabrikanın temizlemediğini şimdi öğreniyorum. içine neler atılıyor, neler konuyor. bir bilseniz. bazıları güneşte kalınca içi yosun oluyor.
    Gerçi babamda içini deterjanla yıkardı Ne kadar sağlıklı artık siz düşünün.

    Kavga gürültü bazen engellerdim. Bazende sineye çekerdim. Neyseki baba ile yolları ayırdığım gibi damacana ile olan ilişkimi de bitirdim.
    4 senedir ağzımı evdeki musluğa dayayıp su içiyorum. Hem cebime kar, hemde boş damacanaya kim dayamış gibi düşünceler sarmıyor.
    Biliyorsunuz boş damacana ile sefa sürende çok Ben artık kimseye para kazandırmıyorum. Gelecekse başıma bir iş çeşmeden gelsin.
    yağmurlu havada su içmiyorum. Stokladığım şişe sulardan içiyorum. yağmur sonrası günler musluğa devam....
    Başka söze gerek yok. Su gibi aziz olun
    2006 Peugot -2010Kenbo125 - 2011Racer 200s- 2012GT250R -2014Xtreme Max- 2015: Snappy x Cub
    2016 Asya Shark 150- 2017Cbf150 -2018 BMW F650GS / Snapyy x- 2019 Kymco Xciting250i

  14. #14
    lycantrophic - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    03 Ağustos 2009
    Motosikleti
    GV 250
    En güzeli çeşmeden içip gitmek. Boşuna masrafa gerek yok fazladan.
    Kübra006 bunu beğendi.
    Önemli olan nereye varacağın değil, yaptığın yolculuktur.

  15. #15

    Üyelik
    23 Eylül 2011
    Şehir
    Bingöl
    Motosikleti
    Keeway Cruiser 250 - 2008
    Alıntı kanmix_x adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Evimin önü tatlısu çeşmesi
    Olay budur "ortaaam" Nasip olursa 2 hafta sonra canım Gonya'ma kavuşacağım. Havzan'da etliekmeğimi yiyip, akyokuşta çayımı içeceğim
    [COLOR="#000000"][B]We believe in the sky, and we don’t believe in the sunroof.[/B][/COLOR]

  16. #16
    Soykan67 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    14 Ağustos 2010
    Şehir
    Ankara-Çankaya-Y.Ayrancı
    Motosikleti
    BMW R1100GS
    Burası Türkiye, hiçbir şeye şaşırmıyorum.Denetlemenin olmadığı yerlerde her türlü pis iş görülebilir.

    Zamanında İHLAS firmasının su arıtma makinesini aldık.Makinenin tankı var bir damacana su kadar.Hem sular kesildimi dert olmuyor hem bakım masrafları dışında masrafsız.Yıllar önce aldık hala 6 ayda bir gelirler filtreleri komple değiştirip bakım yaparlar.Bu bakımı da bize kendileri hatırlatır.Sağlıklı mı bilinmez ama en azından musluk suyundan iyidir ve damacanadan karlıdır.
    ANGARAJ

  17. #17
    ysn17 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    23 Ekim 2010
    Şehir
    Çanakkale/Biga
    Motosikleti
    motoranTorro 100 - Mtr 125
    Bizim öyle bir sıkıntımız yok. Bulunduğum yerde standart çeşme hemde arıtma cihazı mevcut, isteyen istediği şekilde kullanıyor.
    Değişmesi gereken çok şey var
    Bir ağaçtan binlerce kibrit çöpü olur, ama unutmayalım ki bir kibrit çöpünden de binlerce ağaç kül olur...

  18. #18
    Sinan Aksu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    21 Kasım 2009
    Motosikleti
    Afrika..
    Ben susadigim zaman bi koşu Erikli'ye gidip geliyorum.

    Bkz: http://tr.wikipedia.org/wiki/Erikli,_Ke%C5%9Fan
    İç sesim dışardan duyulsa beni kurşuna dizersiniz..

  19. #19

    Üyelik
    02 Haziran 2007
    Şehir
    eskişehir
    Motosikleti
    Kawasaki VN 800
    Eskişehir kalabak suyu diyarı isteyene gondereyım 12 lt su 1.60 , 5 lt erıklı su 2.50 karar sızın
    TÜRK CHOPPER TÜRKİYE ESKİŞEHİR İL TEŞKİLATI - O ERRORDU DİSİPLİN OLDU

  20. #20
    kanmix_x - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik
    17 Şubat 2012
    Şehir
    Gonya- Mevlana Selçuklu
    Motosikleti
    Cbf150,Ybr,Tvs üçlüsü :)]
    Siz daha damacanaya para verin

    Bizim burda her yer tatlı su çeşmesi beleşten
    İmza yok
    Ne Oldu Ha, Vuruyummu Sırtına
    Oğlum Bak Git


1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)