Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax
1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Yıldızların Ölümünün Sırrı Çözüldü

REKLAM ALANI
    Soykan67 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    BMW R1100GS
    Bilim insanları, yeni ölmüş yıldızların dış katmanlarındaki toz zerrelerinin şaşırtıcı derecede büyük olduğunu keşfetti.

Bu buluşun, galaksilerin evrim sürecindeki önemli noktalarla ilgili bilgi eksiklerini de doldurması bekleniyor.

Bilim dünyasının bugüne kadar bildiğine göre, yıldızlar ilk ortaya çıktıklarında, en hafif iki element olan hidrojen ve helyumdan oluşuyorlardı. Bu yıldızların çekirdeklerinde hafif elementler tepkimeye girerek karbon ve oksijen gibi daha ağır elementleri oluşturuyordu.

Daha sonra yıldızlar yaşlandıkça bu elementleri uzaya saçmaya ve kütle kaybetmeye başladılar. Böylece galakside yeni yıldızların oluşumu için gerekli hammadde sağlanmış oldu. Nispeten daha ağır elementlerle doğan yeni yıldızların çekirdeklerinde de daha da ağır elementler meydana geldi. Bu çevrim böylece devam etti.

SAÇILIM NASIL OLUYOR

Yeni araştırmayla bu saçılımın perde arkası gözler önüne seriliyor.

Paris Gözlemevi’nden Sylvestre Lacour bu araştırmayı yürüten isimlerden biri. Lacour, Space.com’a yaptığı açıklamada, “Bunun nasıl olduğunu, bir yıldızın kütlesinin büyük bir kısmını nasıl yıldızlararası alana saçtığını anlamaya çalışıyorduk. Bu maddeleri dışarı atan yapının nasıl işlediğini anlamaya çalışıyorduk” dedi.

Yaklaşık 10 bin yıl süren kırmızı dev aşamasında, yıldızlar kütlelerinin o kadar büyük bir kısmını kaybediyor ki geriye sadece çekirdekleri kalıyor. Bu aşamada yıldızlar aynı zamanda çok da parlak oluyor. Astronomlar bu ışığın kütlenin itici gücü olabileceğini öne sürdü, ancak, olayın arkasındaki mantığı açıklayamadı.

Bir yandan bu kadar güçlü bir ışığın yıldızın atmosferindeki toz zerrelerini parçalayabileceğine inanılıyordu. Diğer yandan, toz zerrelerinin ışığı geçirdiği düşünülüyordu. Ancak böyle bir durumda parçaların uzaya saçılmasını açıklamak mümkün olmayacaktı.

ZERRELER IŞIĞI HEM GEÇİRİYOR HEM KIRIYOR

Sydney Üniversitesi’nden Barnaby Norris’in liderliğindeki ekip Şili’de bulunan Büyük Teleskop’u kullanarak üç kırmızı dev yıldızın çevresindeki toz kabukları inceledi. Lacour, “Çok fazla, beklediğimizden daha fazla toz bulduk. Görünen o ki zerreler parçalanmalarını önleyecek kadar şeffaflar ama ışığın yönünü değiştiriyorlar” dedi.

Toz zerrelerinin ortalama 300 nanometre çapında, yani beklenenden çok daha büyük olduğunu ifade eden Lacour, “Kulağa küçük geliyor ancak aslında çok büyükler” dedi. Hatta toz zerrelerinin yıldızların saçtığı ışığın dalga boyuna yakın ölçüde olduğu ortaya çıktı. Bu sayede fotonlar doğrudan zerreciklere çarpamıyor. Aksine fotonların yönünün değişmesine neden oluyor. Bu etkileşim sonucu da toz zerreleri ortalığa saçılıyor.

Lacour, “İlk defa zerrecikleri hareket ettirmek için elimizde yeni bir araç var. Zerrecikler fotonlar onlara çarpıp ittirdiği için hareket etmiyor. Parçacıklar hareket ediyor çünkü ışığı kırıyor ve bu kırılma sonucu ortaya çıkan enerji parçacıkları ittiriyor. Parçacık da böylede yok olmamış oluyor” diye konuştu.

Hurriyet.com.tr
    kanucan ve nezih77 bunu beğendiler.
    ANGARAJ

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    ysn17 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    motoranTorro 100 - Mtr 125
    Ben birşey anlamadım
    Bir ağaçtan binlerce kibrit çöpü olur, ama unutmayalım ki bir kibrit çöpünden de binlerce ağaç kül olur...

clemenze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    2012'nin en baba paylaşımı teşekkür ederiz...

Mengu16 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Bajaj 200NS, Mondial 210MX
    Sen ne diyon yiğenim. Nat Geo çok izlerim ama hiç bişey anlamadım bundan.

Motosikleti
    BMW R1100GS
    Şu anlatılan benim ilgimi çekti, fakat bilgide boşluk olmaması için hepsini paylaştım.Bazı kısımlarını evet bende anlamadım fakat şu aşağıdaki yazı gerçekten ilginç.

Bilim dünyasının bugüne kadar bildiğine göre, yıldızlar ilk ortaya çıktıklarında, en hafif iki element olan hidrojen ve helyumdan oluşuyorlardı. Bu yıldızların çekirdeklerinde hafif elementler tepkimeye girerek karbon ve oksijen gibi daha ağır elementleri oluşturuyordu.

Daha sonra yıldızlar yaşlandıkça bu elementleri uzaya saçmaya ve kütle kaybetmeye başladılar. Böylece galakside yeni yıldızların oluşumu için gerekli hammadde sağlanmış oldu. Nispeten daha ağır elementlerle doğan yeni yıldızların çekirdeklerinde de daha da ağır elementler meydana geldi. Bu çevrim böylece devam etti.
    Sonuçta bilim bu paylaşayım dedim fakat pek ilgi çekmedi sanırsam
    ANGARAJ

safakk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    ölümlü dünya toprakdan geldik toprağa gideceğiz

hocam bizim milletin bilimle ilimle işi olmaz.buraya adriana lima nın fotoğrafını koysaydın yeminle parçalayacak adamlar forumu istila ederdi...

güzel bir başlık olmuş ancak haberi yazan çok genel yazmış (hoş genel yazıyı bile zor anlıyoruz ya ) biraz daha sade ve açıklayıcı yazsaymış eminim daha çok ilgi görebilirdi
    kymco agility 50 5700km >> honda cbx 250 2100km >> honda cb 125 ..?
    Demirden korksak motora binmezdik..

novablue - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    VFR 800 A
    Güzel paylaşım teşekkürler. Anlamadığım tek şey görülebilen herşey ışığı%100 geçiremiyordur. O kadar şeffaf olmadığına göre, fotonun parçacığa çarpmasıyla yön değiştireceği aşikar. Genel bi açıklama olduğu için kavrayamadım belki de. Neyse bilimin geldiği noktaya bak. Uzaydaki toz zerreciğinin çapını ölçüyor adamlar.

tigermbz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Ducati 797
    foton bir parçacık mıdır?
    ben en son louis de broglie nin dalga teorisinde kalmıştım

Motosikleti
    BMW R1100GS
    Alıntı novablue adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Güzel paylaşım teşekkürler. Anlamadığım tek şey görülebilen herşey ışığı%100 geçiremiyordur. O kadar şeffaf olmadığına göre, fotonun parçacığa çarpmasıyla yön değiştireceği aşikar. Genel bi açıklama olduğu için kavrayamadım belki de. Neyse bilimin geldiği noktaya bak. Uzaydaki toz zerreciğinin çapını ölçüyor adamlar.
    Evet genel bir açıklama olduğu için bazı yerleri bende anlamakta zorluk çektim.Bakarak yapıyorlar birde sadece adamlar

Benim hoşuma giden yıldızların ölmeden önce yeni yıldızların oluşması için hammadde saçması.Bu bana çiçekleri hatırlattı
    ANGARAJ

psyche - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    CBF 600
    Yıldızların ölümü derken bildiğin ünlü fakat erken ölen genç sanatçıların ölümünün sırrı sandım hatta illumunati falan çıkacak sandım topiğe girmeden
    Diğer türlü yıldız ölümüymüş hoş okudum ama pek somut birşey oluşmadı kafamda.
    Teşekkürler paylaşım için.
    yashukawa bunu beğendi.
    "Önü yoktan sonu boktan bu kuru davadan,
    utanır gayret-i güfranla cehennem de geçer. "

Psychedelic Gececi

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    cbf150,(bayan isimlerine inat) CaBBaR VT750 Shadow
    Michael Jacson yokya haberin içeriğinde
    yıldız mıldız diyorya
    Tarkan'ıda göremeyince millet
    karıştı kafalar tabi
    anlanamadı olay ))

htmetin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Honda Twister - honda cbf 150
    Ben de 27'ler kulübünden bahsedecek zannettim.
    Sözün en güzeli, söyleyenin doğru olarak söylediği, dinleyenin de yararlandığı sözdür.

Hakanİnan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Allah kerim :)
    Zeki Müren'de bizi görecek mi ?

----------------
    Paylaşım için Eyvalalh
    Nezaketi zayıflık sanma, suskun olduğuma aldanma. Dizüstünde durduğumuz içindir, sebebim olup ayağa kaldırma.

MotorKafa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    CBF 1000 FA
    Aştı biraz be!
    O sebeptendir ki; yıldızlar da kayar durmaz yerinde
    Motosikletli Kaplumbağa...

tigermbz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Ducati 797
    Alıntı MotorKafa adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Aştı biraz be!
    baştan anlatayım anlarsın
    önce her şey gaz ve toz bulutuydu
    arkası yarın...

ekrem bora geçenlerde vefat etmişti ya...esaslı bi yeşilçam draması bekliyordum aslında...

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    Yok
    Başlığı okudum yıldızlardan kasıt michael jackson amy winehouse falan sandım :D

MotorKafa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    CBF 1000 FA
    Alıntı tigermbz adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    baştan anlatayım anlarsın
    önce her şey gaz ve toz bulutuydu
    arkası yarın...
    Part2 merakla bekleniyor
    Motosikletli Kaplumbağa...

Forumdan Uzaklaştırıldı
    Motosikleti
    cbf150,(bayan isimlerine inat) CaBBaR VT750 Shadow
    Alıntı MotorKafa adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Part2 merakla bekleniyor
    Birtaraftan gaz kaçtı
    bummmmmmmmmmm....

clemenze - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Bu konudan çıkarılacak tek sonuç;

"Gökyüzünde yıldız olsam ilk sana kayardım" olmalıdır!!!

1. sayfa 12 SonuncuSonuncu

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)