Tek şeritli yolda ilerlerken önümdeki araba birden yavaşlayınca bende solundan geçmeye çalıştım
Sinyalsiz bir şekilde aracı sola doğru kırdı polis falan çağırmadım eğer polis gelseydi kim suçlu çıkardı nasil bir yol izlenirdi
Tek şeritli yolda ilerlerken önümdeki araba birden yavaşlayınca bende solundan geçmeye çalıştım
Sinyalsiz bir şekilde aracı sola doğru kırdı polis falan çağırmadım eğer polis gelseydi kim suçlu çıkardı nasil bir yol izlenirdi
Eğer tek şeritli ve kesik çizgiler yoksa (sollama yasaksa) siz hatalısınız, polis çağırsaydınız haklı olsanız bile ehliyetiniz olmadığından dolayı büyük ihtimal sizi suçlu sayardı hem size hem ruhsat sahibine ehliyetsiz araç kullanmaktan ceza yazardı üstünede motosikleti bağlarlardı, polis çağırsaydınız başınız çok daha ağrıyacaktı kısaca, yinede ehliyetsiz trafiğe çıkmaktan uzak durun illa çıkarım dersenizde en risksiz rotalardan gitmeyi tercih edin, geçmiş olsun.
Ehliyetiniz yok, direk siz suçlusunuz, üstelik haklı olsanız bile.
Ehliyetiniz olsaydı; arkadan gelen aracın takip mesafesini koruması gerekiyor. "Aniden durdu" geçerli bir mazeret değil.
İkinci kısım için tahmin yürütmek gerekirse;
Kaza noktasında sollama yasağı varsa siz suçlusunuz, baştan hiç sollama yapmamalıydınız diye düşünülür. Eğer siz zaten sol seritten geliyorken o aniden (aynaya bakmadan, sinyal vermeden) kontrolsüz sola geçseydi o suçlu olurdu.
Eğer sollama yasağı yoksa sanki 50 50 verirlerdi...Sonuçta sizin de diğer aracında sollamaları kurala uygun olmayacaktı. Siz "ben geçerken aniden kırdı" diyecektiniz, o "ben sola geçerken beni sollamaya çalıştı" gibisinden yaklaşacaktı vs.
Her olayı ayrı değerlendirirler.
Ehliyetsiz olman kazada ki kusur oranını değiştirmez.
Ehliyetsiz olman sadece ehliyetsiz araç sürme suçunu oluşturur. Sana ehliyetsiz araç sürmekten, ayrıca araç başkasınınsa ona da ehliyetsiz kişiye araç sürdürmekten ayrı ayrı ceza yazarlar.
Yolda kesik çizgi varsa yüzde yüz haklı çıkarsın. Diğer taraf yüzde yüz kusurlu çıkar tecrübe ile sabit.
Yolda kesik değil de düz çizgi varsa sana ters yönden gelmekten ayrıca ceza yazabilirler. Büyük bir ihtimal karşı tarafa da ters yönden gelmekten yazarlar.
Bu durumda bile kanaatimce karşı taraf yüzde yüz kusurlu çıkar.
Tavsiyem kurallara yüzde yüz uy. Karşı taraf şunu yapar, şunu yapmaz diye hüküm verme, bu millet her şeyi yapar o yüzden risklerden mümkün olduğunca uzak dur.
Not: Kazaya karışırsanız ilk işiniz hemen plakalar görünecek şekilde çeşitli yönlerden fotoğraf çekin sonra muhabbete başlayın. Önce konuşup sonra resim çekmeye başlamayın.
abi doğrusu da zaten dediğin gibi. aile büyükleri beni bu şekilde "ehliyetsiz çıkma bak sen iyi kullanıyorsun ama birisi sana vurur sen kusurlu çıkarsın" diye kandırmışlardı diyorum. hoş kandım da bir şey değişmedi yine kaçırdım da =))
Ben de dediğin gibi ehliyetsiz bir motorcu ile kazaya karışınca polisten öğrendim doğrusunu. Ehliyetsiz olmak başka bir şey, kaza suçu başka. Bu detayda doğru kanun gözlerimi yaşartmadı değil.
youtube.com/@bisuruyorum
Belkide bölgesel inisiyatif faklılığı var bilemiyorum. Belkide yıllar içinde uygulama değişti. Tırmanma şeridi olan bir rampada orta şeritten giderken karşıdan aynı şeritten gelen (onun gelmesi gereken şerit kısmen bozuk olduğu için ortayı tercih ediyor) araçla kafa kafaya çarpıştık. Aracı kullanan arkadaş ehliyetsizdi. Polis geldiğinde ortada dolanan tek laf bizim arkadaşın ehliyetsiz olduğuydu. Babası çok uğraştı ve polisimize değişik ikram! larda bulundu sonrasında ona rağmen 50 50 alabildiler ancak. Ama bunu kar saydılar.
Bir de benim kazam var ehliyetsiz yaşımda, arabayla 3 arkadaş gezerken toprak yolda virajı alamayıp derin şarampole uçtuk. Bir de takla attık. Kimseye çarpmadık herhangi bir şeye zarar vermedik. Arkadaşın birinin kaşı açıldı ambulansla gönderdik. Polis beni aldı götürdü alkol muayenesine, akabinde saatlerce karakolda tuttular, neden sonra amcam geldi de o geceyi nezarette geçirmekten kurtuldum (sonradan amcamdan öğrendim ). Hala inanamıyorum bu olaya, tek sorun ehliyetsiz olmamdı. Araç bizimdi ve biz yaptırdık sonrasında.
Tabi bu olaylar çok eski, zamanla kanun değişmiş olabilir ya da Anadoluda olmamızdandı bilemiyorum, ama benim için tabudur hala ehliyetsiz kullanmak.
Şu da var diyelimki arkadaş 100 metre geride çevirmeye takılsaydı, ceza kesip yola devam et mi denirdi? Bağlarlardı. Yani bağlanacak durumda trafikte seyreden bir "mayın" ın kaza yaptığında bu kadar eşit değerlendirilmesi de ilginç gelmiyor değil.(tabi İstanbulda uygulanış bu yöndeyse her daim).
Ehliyetsiz olmak extra olarak bi kusur sayılmıyor sadece ehliyetsiz kullanmaktan ceza yersin en azından ehliyetsiz olarak ben kaza yaptığımda öyleydi
Ehliyet bir aracı sürebilme yeterliliğidir. Yani motor, trafik vb eğitimi aldı. Sürüş sınavına girdi anlamı taşır. Ehliyetsiz araç kullananda bu yeterlilik yok, yeterlilik olsa bile resmi olarak kanıtlamadı anlamı taşır. İstediği kadar yılların sürücüsü olsun, tecrübesi ve yeteneği olsun.
Düşünsenize Allah göstermesin sevdiğiniz birisine ehliyetsiz birisi çarptı. Sadece ehliyetsizlikten ceza yazmalarını içiniz alır mı? Yok çok tecrübeliydi, ehliyetlileri cebinden çıkarır vb savunma sizi tatmin eder mi? Ehliyetsiz kişi araç sürme yeterliliğine sahip olmadığı için her türlü kaza ve hataya açık durumda bu da can ve mala direkt kasıt olarak değerlendirilmeli. (Yine söylüyorum, ehliyetli nice mal sürücü var ben işin resmiyetindeyim)
Yahu iyi de kanunlar "senin anana bacına yapılsa hoşuna gider mi" diye yapılmaz ki. Hukuk insanları tatmin etme alanı değil, olmamalı.
O zaman şu örneğe bakın, ehliyetsiz bir genç dümdüz yolda ilerliyor tamam yaptığı suç o kısmı biliyoruz. Bomboş düz yolda gidiyor arkadan manyağın biri geliyor buna çakıyor ortalık revan. Napalım şimdi dümdüz giderken arkasından hiç haberi yokken ortalığı biçen adamın suçunu bu gence mi yükleyelim? Olmuyor işte öyle.
Ehliyetsizliğin karşılığı ehliyetsizliktir. Kazanın suçu sorumluluğu bambaşka bir şey.
Bir insana izni olmadığı bir şeyi yaptığı için ceza verilir, o sırada olan bambaşka bir kaza var onun cezası değil. Zincirleme kazanın içinde kaldı diyelim ehliyetsiz kişi, ortada gidiyordu 4 araç, arkadan bir beşinci ipini kopardı geldi hepsini dümdüz etti. Napalım ehliyetsize mi yazalım cezayı?
youtube.com/@bisuruyorum
Alkollü araç kullanırken de benzer durum geçerlidir. Alkollü araç kullanırken bir kazaya karışmanız durumunda kusur oranları hesaplanırken "Ben alkollüyüm, bütün kusuru bana verecek (8'de 8)" şeklinde düşünmeyin. Kurallara göre kaza kusur oranı hesaplanır, daha sonra size alkollü araç kullanmaktan işlem yapılır. Alkollü olarak karıştığınız bir kazada kusur oranına göre trafik sigortanız karşı tarafın hasarını karşılar ve bunu sizden talep eder. Alkollü araç kullandığınız için kaskonuz sizin aracınızın hiç bir hasarını karşılamaz.
Aracın 100 (1,00) promil ve üstündeki bir alkol miktarı ile kullanılması durumunda yan yaptırımların yanında ayrıca trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçu bakımından bir kamu davası da açılacaktır.
dip not: 0,50 promil sınırı binek araç sürücüleri için uygulanmakta olup, binek araç dışı motorlu taşıt süren motosiklet, kamyonet, vs. araç kullanan sürücüler için alkol sınırı 0,20 promil olarak uygulanır.
Motosiklet kullanırken 1 adet bira bile yasal sınır üzerindedir.
Tabiki günah keçisi gibi tüm cezalar ehliyetsiz sürücüye yazılamaz. Muhtemelen yanlış anlaşıldım. tüm cezalar ona yazılsın demedim.
Ehliyetsiz sürücü kaza yapmış ise sadece ehliyetsizlikten ceza almanın yanında -başkalarının cezasını değil- can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmak vb. ekstra yaptırımı olmalı diyorum.
Yani o arkadaşın trafiğe çıkma izini ve yeterliliği yok. Bir nevi giriş kimlik kartı gibi düşünün.
Ehliyetsiz sürücü sadece ehliyetsiz trafiğe çıkıştan değil, kanunlarda belirtilen yetkiye/beceriye/ ehliyete haiz olmadığı için bir şekilde can ve mal güvenliğini de tehdit ettiğini düşünüyorum. Yoksa her kesin cezası kendine...
Ama zaten ilk verdiğin örnekte" ehliyetsiz gelip çarpsa" demişsin ya, orada işte kazanın kusru o kişiye yükleniyor zaten. Daha fazlasına gerek yok demek istiyorum.
Dediğin ehil olamama durumunun cezası zaten ehliyetsiz araç kullanmak + değişmediyse eskiden ruhsat sahibine de ceza kesiliyordu ehil olmayan kişiye aracı teslim ettiği için.
Ama bundan fazlasına gerek yok. Ehil olmamak dışında kazanın gelişiminde bir rolü varsa zaten bu sorumluluk da yükleniyor.
Ekstra diyorsun ama ehliyetsiz araç kullanma cezası zaten başkasının canını malını tehlikeye atmaktan kesiliyor. Bence bunun yerine ehliyet verilmesi meselesine eğilseler daha faydalı olur. Ha dediğin ekstra cezaların olması da buna eğilmeye engel değil tabi konuyu saptırmış olmayayım da, ben açıkçası daha fazla bir ceza vermenin bir anlamı olacağını düşünmüyorum.
Aslinda burada konusulacak 2 durum var.
1) Ehliyeti olupta yaninda tasimayan ki bana göre ehliyetsiz arac kullaniminda kaza oldugunda hata oranlari normal sartlara göre bakilmasi normal olup sadece ehliyetsiz kisiye ehliyet tasimamaktan kaynakli ekstra bir ceza verilmesi mantikli gelen bir uygulama.
2) Ehliyet sinavina girmemis daha arac kullanma yeterliligine sahip olmayan kisilerin ehliyetsiz olarak arac kullanmasi ve bunun sonucunda olusan kazalarin degerlendirilmesi. Kanuni olarak bilmiyorum ama sahsi düsüncemdir. herhangi bir arac kullanmaya ehli olmayan kisilerin trafige cikmamasi cikmasi durumunda bir kaza olusumunda sucun cogunlugunun kisiye verilmesi bana mantikli gözükmekte.
Trafikte zaten bir dünya ehliyeti olupta kasap gibi araba süren varken bir de ehliyetsiz bu tarz kullananlar ile trafigi daha da bozmanin bir anlami yok.
Arac kullanma yeterliligin yoksa o araci kullanmayacaksin.
Aynen katılıyorum. Anlatmak istediğim budur. Ehliyetsizlikten ceza kesilmesi çok yetersiz kalıyor. Bu cezayı göze alan kişilerin ehliyetsiz trafiğe çıkmaya cesaret edemeyeceği caydırıcı bir ceza olmalı.
Bence şu ikisini yasal olarak ayırmak çokta zor değil;
- Ehliyetsiz kullanıp kazada (ehliyetsizliğin dışında) tamamen kusurludan atıyorum %20-30 a kadar kusurlu olma durumu.
- Ehliyetsiz kullanıp kazada hiç kusuru bulunmama durumu...
İlkinde olay sadece ehliyetsiz kullanma olarak kalmamalı belli bir katsayı ile çarpılmalı ceza oranı..Kusur arttıkça katsayıda artmalı...
İkincisinde sadece ehliyetsiz trafiğe çıkma cezası uygulanmalı.
Yani ehliyetli de ehliyetsiz de kaldırıma çıkıp birini öldürüyorsan suçlusun (mucbir sebepler hariç), ama burada bile ikisi arasındaki ayrımın sadece "ehliyetsiz araç kullanmak" olması bana ters geliyor. O zaman neden çabalıyoruz ki ehliyet almaya, alkollü iken kullanmamaya vs. Üç kuruş cezası var, aracı bağlarsa da park parası vs, o kadar...Zengin adam çocuğuna hiç koymaz ehliyetsizlik...Yahu zaten çorba parası! denilen de bir anahtar var..Belkide kaza yapan ocağa bağlı bir alperen? Belki birileriyle fotosu var? 🙂 Yasadan konuşulacak son ülkeyiz...
Olayın detayları yok. Tahminen otomobil sürücüsünün bir hasar tazmin talebi yok. Her hangi bir tutanak, polis zaptı vs. yok.
Durum böyle ise öpte başına koy. Çünkü ehliyetsiz araç kullanma cezaları büyük bir ihtimal kullandığın motorun bedeline yakındır.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)