Geçmiş olsun.
Dostum, burası Türkiye... Sadece motor değil hangi aracı kullanırsan kullan mutlaka bir şeyler olacak, birileri kuralları ihlal edecek, seni tehlikeye atacak. Türkiye'de araç kullanmanın ilk kuralı daima "karşı taraf"a dikkat etmektir, bunu araba kullandığın zamanlardan da biliyorsundur. Hele şu an ramazan, havalar da sıcak. Millet oruçlu iyice kafalar gidik. Bu aralar 2 kat daha dikkatli olmamız lazım. Böyle bir olayda kanuni bir yaptırımının olabilmesi de çok zor, adamı anında tutup tanık falan da bulman lazım, çok zor yani.
Genel olarak insan beyni trafikte kendisine zarar verebilecek olanı arar, yani araba sürücüsü diğer arabalardan ve daha büyük araçlardan sakınır kendini, kamyon sürücüsü gene kamyon ve otobüs gibi araçları arar ona dikkat eder, biz de arabada iken bile "vay dana az daha bizi ezecekti" deriz, ama adamın beyni tehlike algısına göre hareket etmektedir o an. Motosiklet ise trafikte en görünmez araç, en küçük lokmadır. Bu yüzden bizim herkese (yayalar dahil) dikkat etmemiz, herkesten kaçınmamız gerekir. Çünkü yayalar da tehlike algısına göre hareket eder, mesela ben kendi motorumu kullanırken (bende özel eksoz da var geldiğim 200 metreden duyuluyor, bir de iri de tabii araç) kimse önüme atlamıyor, herkes şöyle bir açılıyor. Ama geçen gün arkadaşımın Ninja 300'ünü kullandım, sanki orada değilmişim gibi herkes çat diye önüme atlıyordu, yayaların umrunda değildim.
Karşı taraf suçlu evet ama buna bir yaptırımımız yok, bu iş bilimsel olarak tehlike algısı ile alakalı, hem de şimdi ramazan çok çok daha tehlikeli yollar, çok çok daha dikkatli olmalıyız. Sen de acemilik döneminde olduğun için bu tip durumdan düşmen normal. Altındaki makinanın hangi durumlara ne tepki verdiğini öğreniyorsun daha, bunu bazen düşerek, bazen zar zor atlatarak öğreneceksin. Motora binen düşer, bu işin doğasında vardır. Tıpkı arabada tamponu sürttün diye kullanmaktan vazgeçmeyeceğin gibi bir defa düştün diye motor işini bırakmamalısın. 10 yıldır motor kullanıyorum, defalarca düştüm, ama en çok ilk motorumda düşmüştüm, o da cbr 125 idi
Zaman geçip ustalaştığında, acemilik düşüşlerin senin için gülerek anlattığın hikayeler haline gelecek, çok da moralini bozma yani