Kapat
Üye Girişi
Motovento
Motomax

Ah Şu Virajlar Yok mu..

REKLAM ALANI
    fatboyyy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Suziki GW250 Inazuma
    Herkeslere merhaba. Bende motosiklet üzerinde ilk nişanımı almış bulunmaktayım. Dizde ufak çaplı bir morluk dışında maddi olarak hasar var o kadar onlarında detaylarına şimdi iniyorum

Dün İstanbul'dan İzmir'e gitmek için Yenikapı - Mudanya vapuruna bindik ve vapurda Ali adında çok sevgili bir arkadaşla tanıştım buradan da kendisine selamlar

Vapurdan indiğimizde sahilden virajlı olan yoldan Mustafakemalpaşa'ya gidip yollarımıza dağılacaktık. Neyse vapurdan indik şehirden çıktık, birlikte ilerliyoruz o Mudanya'nın virajlı yollarında keyifli sürüyoruz derken bir tane viraja hızlı girmem virajı alamam, duramam, yatamamam, kararsız kalmam sonucunda motorsikletle beraber ikimizde bir güzel virajın dışına itildik. Hemen kırmızı düğmesine basıp motoru durdurdum. Kendimi kurtarıp ayağa kaldırdım ardından damlayan benzini görüp motoru ayağa kaldırdım. Çok şükür montluk sayesinde bedenime bir şey olmamıştı lakin dizliğim olmadığında pantolonum da bir delik ile şimdi bile hafiften sızlayan bir yara kaldı. DİZLİK olsa muhtelemelen o da olmayacaktı sadece motosikletteki ufak tefek hasarla kurtarmış olacaktık.

Bana da ders oldu Ne kadar virajlarda motoru yatırsam da yavaşlasam da virajın sonuna da baksam dikkat etmediğim tek bir virajda kendimi yerde buldum Defalarca söylensede tekrar etmekte fayda koruyucu ekipmanlar cidden işe yarıyor dizimdeki sızı dışında herhangi bir şeyim yok. En kısa yere bile gidecek olsanız full koruma ile gidinki eve geldiğinizde bir yerleriniz sızlamasın ve dikkatli kullanalım ki bir araya geldiğimizde kaza anılarımız yerine yaptığımız keyifli yolculukları birbirimize anlatalım

Hepinize kazasız belasız sürüşler diliyorum.

REKLAM ALANI
    Oktay Motor CF Moto Polaris Mondial
    Motomax
    gurkantosun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Yamaha MT-07
    büyük geçmiş olsun, bundan sonrası için kazasız sürüşler dilerim.

Sadık1453 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    1. Virajda olman gereken hıza inmiş olmalısın viraja girmeden önce
    2. Kararsızda kalsan hızlı olduğunuda düşünsen yapacağın hatalar sıralı gelmeş ama yinede seni kurtaracak en önemli şeyi
    panikle atlmaışsın Virajın çıkışına bakmayı. Hızlıda olsan bir şekilde ar fren ve viraj çıkışına kafanı çevirseydin veya bundan sonra söylediklerimi yaparsan tekrar başına bunlar gelmez. (İNŞALLAH)

3. Motosiklet dizlikle değil motosiklet pantolonu ile sürülür. Dizlik kazalarda kırılıp olması gerekenden daha fazla zarar verebiliyor koruma gereken bölgeye. Diğer taraftan sürtünmede oluşan ısı ile birlikte özellikle kot pantolonlarda yıkama sırasında kullanılan maddeler neden ile eriyen kumaş deriye nüfuz edip aşırı doku kaybına neden oluyor. Bu sebeple bacaklarını kaybetmiş sürücüler var maalesef.

Umarım sonra kazan olur ve bu sana tecrübe kazandırır. Aynı güzergahta lastiğimi zifte kaptırdığım için bende düşmüştüm ve hala sağa virajda o lanet duygu gelir arkama dürter. Bir süre düştüğün taraftaki virajlar kabusun olacak haberin olsun. Geçmiş olsun.

"KAZASIZ SÜRÜŞLER"
    gurkantosun, fatboyyy ve tr_select bunu beğendiler.

gt250-bora - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Hyosung Gt250 Comet + Suzuki sv650s
    geçmiş olsun bir daha tekerrür etmemesi dileğiyle.... kazasız belasız keyifli sürüşler... tekerine taş değmesin hep düz bassın...

serdar1547 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    MONDİAL 150 MR VULTURE
    geçmiş olsun,nereye bakarsan oraya gidersin,bunu asla unutma

enxdesign - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Ducati 1198SP - "biradam binRR"
    Bir motorcunun bana tavsiyesi şu olmuştu. Baktın ki virajı dönemiyorsun, kontra yap, döneceğim taraftaki gidonu ileri doğru bastır sonuna kadar. Bu şekilde dümdüz karşıya vurmak yerine şansın da varsa sorunsuz dönersin demişti. (Tabi zemin uygun değilse yatırsan da fayda yok, kontra yapsanda..)
    ormankebabi bunu beğendi.

ormankebabi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Kawasaki ER-6n
    Alıntı enxdesign adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Bir motorcunun bana tavsiyesi şu olmuştu. Baktın ki virajı dönemiyorsun, kontra yap, döneceğim taraftaki gidonu ileri doğru bastır sonuna kadar. Bu şekilde dümdüz karşıya vurmak yerine şansın da varsa sorunsuz dönersin demişti. (Tabi zemin uygun değilse yatırsan da fayda yok, kontra yapsanda..)
    Katılıyorum, en kötü ihtimal yolun içine düşülür, araçlar iyi kötü farkeder birşeyler yaparlar. Yolun dışına düşmek fena... Kırık cam şişesi mi dersin, taşı kayası mı dersin, su oluğu, kaldırım, bariyer, ağaç, direk, uçurum, v.s. her türlü pislik yol kenarında. Çok geçmiş olsun, Allah başka kaza bela göstermesin.

memduhb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    SYM WOLF 250 (2014 mavi)
    yıllarını bu işe vermiş bir motosiklet sürücüsü bir büyüğümden duyduğum bir atasözü derki :''Açık ve engelsiz görebildiğin alan dahilinde, kendi şeridinde durabileceğin hızlarda sür!''

İzmir İl Temsilcisi CEM. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Fazer 600 Ve Wr 125 R
    her motorla zınk diye kontramı yapılır. :S

arkadaş sevgili forumdaş şimdi illa viraj viraj virajda viraj diye kendini neden şartlandırıyorsun ?

koruma ekipmanların tamda olsa bakalım her viraja uygunmu motosikletin ?

lastiklerin viraj yapman için uygunmu ? amortisörlerin uygunmu ? motor uygunmu ? motorun dingil mesafesi uygunmu ?

agırlık merkezi uygunmu ? viraja başlamadan önce lastik yanaklarını ısıttınmı ?

motorsiklet ile genelde kullanılan 3 viraj tekniginden senin kullanman gereken 2nci tekniktir.

2nciside motordan hiç bir şekilde posizyonunu degiştirmeyip vücüt agırlıgınla motorla birlikte motoru virajda yatırman gerekir. Yani motorun gövdesiyle senin vücüdün aynı şekilde viraja dogru yatar.

şehir içinde tavsiye edilen budur. gerçi sokaklar caddeler pist degildir fakat en uygunu budur.

1ncisi pistte kulalnılan motorun üstünden virajın yönüne dogru motoru çekersin.

3ncüsü motorun dışına dogru kendini çekersin .

bütün bunları hiçe sayıp her motorla viraj yapılmaz her motorun sınırı vardır .

Daha iyi bilen arkadaşlar eminim yazıcaklardır demem şuki virajı gördünmü yatırcam diye kendini şartlandırma boşver viraj motoru yatırmadanda dönülebiliyor Bildigin ve ezberinde olan virajlarda kendini geliştir ilk tanıştıgın virajda motoru yatırırsan karşına süprizler çıkabilir.
    fatboyyy bunu beğendi.

Su virajlarda hizli gidip kontra basmak yerine viraja daha yavas girmek ne bileyim daha saglikli degil mi?

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:45 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:43 ----------

virajı gördünmü yatırcam diye kendini şartlandırma boşver viraj motoru yatırmadanda dönülebiliyor....

Tamda bunu demek istiyorum.Neden israrla kontra?

ogzcngdk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Kuba Dragon 50 - Hero X Pulse 200 - Puch Maxi S
    o bahsettiğiniz yollar çok virajlı ve yol kalitesi bozuk geçmiş olsun...

enxdesign - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Ducati 1198SP - "biradam binRR"
    Alıntı oguz3259 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Su virajlarda hizli gidip kontra basmak yerine viraja daha yavas girmek ne bileyim daha saglikli degil mi?

---------- Mesajlar birleştirildi - 21:45 ---------- bir önceki mesaj zamanı 21:43 ----------

virajı gördünmü yatırcam diye kendini şartlandırma boşver viraj motoru yatırmadanda dönülebiliyor....

Tamda bunu demek istiyorum.Neden israrla kontra?
    Bu sefer sürüş kalitesi düşüyor. Her viraja girmeden önce 1-2 vites düşür, viraj sonrası 1-2 vites arttır. Hem yakıtı arttırıyor, hem yorgunluk yapıyor, hemde varış süresini çok arttırıyor. Hemde arkanızda bir taşıt olduğu zaman sürekli olarak dibinize kadar yanaşılmak suretiyle taciz ediliyorsunuz.
    Ducati 1198SP _ RedLove

fatboyyy - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Suziki GW250 Inazuma
    Kimi zaman yatarak kimi zaman yavaş şekilde.. hep aynı şekilde girilmez ki mesela dağ yollarında öyle yavaş giriyorum

Anladim ama ülkemiz şartlarında ve suprizli yollarında kontra büyük risk.Allah cc kaza bela vermesin kimseye.

shi_bumi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Aprilia Caponord
    Alıntı enxdesign adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Güler misin ağlar mısın ? Kontra tekniği sadece virajı alamazsan başvurulacak bir şey değil ki. Aksine her virajda uygulayacağın bir teknik. Motosiklet denen şey fizik kuralları gereği yatmadan viraj alamaz (Tabi ki düşük hızdaki dönüşleri kastetmiyorum). Motosikleti güzelce, dengeli bir şekilde yatırmanın en kolay yolu da kontra ya da gavurların deyimiyle "counter steering" tekniği. Tabi ki viraja girmeden önce uygun hıza düşmek, uygun viteste olmak, viraj çıkışına bakmak, hafif hafif gerektiği kadar gazlamak falan bir sürü şey var. Youtube'da aratın, çok güzel videolar var.

---------- Mesajlar birleştirildi - 08:39 ---------- bir önceki mesaj zamanı 08:35 ----------

Alıntı oguz3259 adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    Anladim ama ülkemiz şartlarında ve suprizli yollarında kontra büyük risk.Allah cc kaza bela vermesin kimseye.
    Siz nasıl dönüyor sunuz virajları ?
    "I'm not sure whether I'm an actor who races or a racer who acts." Steve McQueen

Arda_Karaca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    BMW F650GS
    Alıntı CEM. adlı üyeden alıntı Mesajı göster
    motorsiklet ile genelde kullanılan 3 viraj tekniginden senin kullanman gereken 2nci tekniktir.

2nciside motordan hiç bir şekilde posizyonunu degiştirmeyip vücüt agırlıgınla motorla birlikte motoru virajda yatırman gerekir. Yani motorun gövdesiyle senin vücüdün aynı şekilde viraja dogru yatar.

şehir içinde tavsiye edilen budur. gerçi sokaklar caddeler pist degildir fakat en uygunu budur.
    Şehir içinde motosiklet ile yatarak dönmektense hızı yeterince düşürerek motosikleti yatırmadan dönmeli. Yatıyorsa da senin bahsettiğin 3 numara ile dönmek daha uygun.
    Bilge değil sadece ahmaklar her şeyi bilir.

Zaten tepkisel olarak yatiriyorsunuz motoru.Dur k9ntra yapayim daha hizli doneyim deyip dogal yapilan bir teknigi zorlamak sıkıntı

lickup - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    Pulsar 200NS için gün sayıyor
    Virajı düşünerek alan bi insan motosiklet kullanmamalı zaten. 2 yıllık scooter ve 1,5 aylık vitesli motor kullanıcısıyım daha bi ere bile virajda napsam diye düşündüğümü hatırlamam. Her şey refleks olarak yapılmalı...

Serdarrr - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Motosikleti
    CBF1000
    Arkadaşlar profesyonel eğitmen değilseniz ya da eğitim almadıysanız sürüş tavsiyesi vermemeniz daha doğru olur. shi_bumi'nin paylaştığı videoda tam da bundan bahsediliyor, videonun başında birisi gelip "viraja ağırlığını içe vererek gir" diye akıl veriyor diğer motorculara, eğitmen de "ben zaten böyle her kafadan ayrı ses çıktığı için bu naneyi yaptım" diyor. sonra motora 2. bir gidon monte ediyorlar ama bu gidon doğrudan gövdeye monte edilmiş. Ağırlığı vererek viraja girmeye çalışsa da başaramıyor videodaki motorcu. Sonra doğru teknik olan kontra tekniğini kullanıyor.

Kontra tekniği her virajda, her motorda uygulanması gereken bir tekniktir. Viraja fazla hızlı girmek ayrı bir konu, ayrı bir hata. Normal hızda da girseniz kontrayı yapmalısınız.

Diyelim ki, viraja girdiniz, birden fark ettiniz ki hızınız bu viraj için çok yüksek. Kontrayı uygulamayan birisi bu durumda sırasıyla: 1-paniğe kapılır ve frene basar, 2-bu nedenle motoru dikleşir, 3-bu nedenle viraj alma kabiliyeti düşer, 4-bu nedenle yolun dışına çıkar. Ki muhtemelen sizin yaşadığınız kaza da bu sıralamayla gerçekleşti?

Oysa aynı durumda kontra uygulamayı alışkanlık haline getirdiğinizde iç taraftaki elciği biraz daha ileri itip motoru biraz daha yatırırsınız. Büyük ihtimalle motorunuzun yatacak bir miktar daha yeri vardır, biraz daha yatar ve virajdan sağ salim çıkarsınız. Bundan başka çıkış yolunuz yoktur o virajdan..

Bunları bilmişlikten anlatmıyorum, kendi hikayem de budur. Yıllarca kontra yaptığımı sandım, viraj içinde paniğe kapılıp frene bastım. Kontranın gerçek uygulamasını çözdüğümde ise viraj alış tekniğim başka bir boyuta geçti.

Forumdaki sürüş teknikleri makalelerini okuyarak bu ve pek çok teknik hakkında bilgi edinebilirsiniz. Daha da iyisi ileri sürüş teknikleri eğitimi almak olacaktır. Ben ikisini de yaptım
    ybalci bunu beğendi.

Ben artık virajlarda düşünmüyorum. Keskinliği önceden görebiliyorsam hızımı ona göre ayarlıyorum. Eğer fazla hızlı girdiysem hızımı değiştirmeden biraz daha yatırıyorum. Benim sürüş tekniğimde motosiklette her zaman daha fazla yatabilecek kadar mesafe oluyor yani sınırları zorlamıyorum. Artık içgüdüsel oldu bu viraj işi. Viraj dönüş sırasında hızım yetersizse hız verme vs bunlar kendiliğinden oluyor gibi şu an refleks olarak gelişti sanki. Kontra sadece virajlarda değil, bir çok defa işimi gördü. Yola aniden düşen patates çuvalından kaçtım(kamyondan düştü 20 mt önüme), tam bir aracı sollayacakken adam bir anda şerit değiştirdi ondan kaçtım sola doğru ve bir çok kez yola atlayan hayvan, insan vs karşı işe yaradı. kesinlikle ustalaşılması gereken birşey. Tabii herşeyde olduğu gibi bunda da sınırları zorlamamakta fayda var.

Konu içerisindeki kullanıcılar

Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)