Sevgili Prometheus ve katılımcılar,
düşme sonucunda derhal kusma ve süregiden bir bulantı varsa, muhtemel beyin kanamasının en önemli belirtisidir. Acil servis doktorlarının ilk sorduğu sorudur. ''Kustumu, Mide bulantısı varmı''.
Paylaşım için teşekkürler
Poturdak
Ders çıkartabileceğimiz bir paylaşım olmuş.
Bir damla özür nice yangınları söndürür.Gurur yapmayın yoksa o yangın tüm sevdiklerinizide götürür.
hocam miğde bulantısı ve baş dönmeside olur beyinde hasar varsa kusarsın
beyin kanaması şüphesinde,yani beyne darbe alınca 24 saat,en azından 18 saat hiç uyumamak gerekir bu süre içinde miğde bulantısı oluşursa acilen hastaneye gitmek gerekir ,hastaneye yakın biyerde bu saatleri geçirmeli eğer uyursanız miğde bulantısını farketmezssiniz beyin kanamasını farkedemeden ölürsünüz
geçen haberlerde gördüm diş iltihabı bile beyin kanamasına sebep olabiliyor (ki benim dişimdede var haberi okuyunca kanım donmuştu)
ATAMASI YAPILAN ÖĞRETMEN
konunun güncellenmesi güzel olmuş.
[B]durmak yok... yola devam.....
[/B]
[COLOR="Red"][B][I]selam dünyalı ben dostum......::sapka::::151::[/I][/B][/COLOR]
Bingo
Bizim için en önemli sorudur bu;kusma var mı yok mu?
warsa iki saat gözlem şart!
---------- Mesaj ekleme zamanı: 03:15 AM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 03:07 AM ----------
her ne kadar teorikte bööle bilinse de bizim önerilerimiz:herhangi bir bulantı,kusma,uyuşma,konuşma bozukluğu,nöbet,vücudunun bi tarafının tutmaması,anlamsız konuşmalar ya da konuşulanları anlamama,denge bozukluğu,görme şikayetleri olduğu anda acil servise hemen başvurun.bunun dışında normal uyku saatinde uyutulsun,2 saat sonra uyandırılarak iletişime geçmesi sağlansın;herhangi patolojik bi durum yoksa uykuya devam ve bir hafta sonra beyin cerrahisi polikliniğine kontrole gelsin-yok iletişim kurmakta anormallik var ya da yukarıda geçen bulgulardan herhangi biri warsa yine acil servise başvurulmalı!
bunun dışında en küçük kaza veya kafa travmasında muhakkak acil servise başvurulmalı-her ne kadar çekilen düz kafa grafisi veya beyin bilgisayarlı tomografide akut patolojik bir bulgu çoğunlukla saptanmasa da takibe alınmalı-daha çok toplar damar zedelenmesine bağlı kanamalara rastlanılmakta ki bu 2-3 ay sonra anca bulgu verebilir beyin bilgisayarlı tomografide-ancak atardamara bağlı kanamalarda durum ciddidir ve muhakkak yoğun bakıma yatırılarak gözlem altında tutulmalıdır!
---------- Mesaj ekleme zamanı: 03:22 AM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 03:15 AM ----------
kafa travması olan hastada şüpheniz warsa bir gözü açın hastanın ve gözüne ışık kaynağı (tabii elinizde warsa) tutun ve çekin ;bakın göz bebeği daralıp genişliyo mu?
ışık tutunca : o gözbebeği daralır(hatta diğer göze de bakacak olursanız o dahi daralır - gelen ışın çokluğunu azaltmaya çalışır organizma-koruyucu bi mekanizma)
ışığı çekince : gözbebeği yeniden genişler
ancak gözbebeğinde herhangi bir değişiklik olmuyo ya da ışık tutulan gözde gözbebeğinde daralma olurken diğer gözbebeğinde daralma olmuyosa sinir sisteminde zedelenme war demektir : gerçekten de gözler kalbin(can sağlığının) aynasıdır yani
Primum non nocere!
eu_iatr verdiğin bilgiler için çok teşekkürler
[B]durmak yok... yola devam.....
[/B]
[COLOR="Red"][B][I]selam dünyalı ben dostum......::sapka::::151::[/I][/B][/COLOR]
ne demek görevimiz
yalnız bu bulgulardan daha da önemli olan - basit ama hayat kurtarıcı olan 3 tane mühim davranış war:
1-hastanın solunum yollarının açık olduğundan emin olmak
2-hastanın boynunu oynatmamaya çalışmak
3-112'yi aramayı akıl etmek
kaza sonrası kafa travmalı hastaya CPR(kardiyopulmoner resusitasyon;kalp masajı) yapana kadar bunları yapın emin olun daha faydali olursunuz.
Primum non nocere!
hastanın solunum yolunu açmak için kafasını oynatmak gerekiyo ama bildiğim kadarıyla ilk yardım dersinde bu şekilde öğrenmiştik?
[B]durmak yok... yola devam.....
[/B]
[COLOR="Red"][B][I]selam dünyalı ben dostum......::sapka::::151::[/I][/B][/COLOR]
boyunda zedelenmesi olan adamın boynunu geriye atarsanız omuriliğe zarar verip 4 taraflı felç olmasına sebep olabilirsiniz-zaten elinizde airway ve ambu varsa boynunu oynatmadan da havayolunu açabilirsiniz.
ama boyun travması olmayan kişide o ilk yardımda öğretilen başı ekstansiyona getirerek havayolu girişini rahatlatma işlemini kolayca uygulayabilirsiniz!
Primum non nocere!
elimizde airway yada ambu yok ve solunum yolu tıkalı nefes alamadıgını görüyoruz. aynı zamanda boyundada ciddiyet derecesini bilmediğimiz bir zedelenme var.
budurumda öncelik solunum yolunu açmak olmalı... ilk yardımda ögrendiğimiz başı geri itme yöntemini uygularsak hasta felç olabilir... bu tür durumlarda hastaya uygulanabilecek başka bir yöntem varmı?
diyelim ki riski göze alıp solunumu açtık hastanın düzenli solunumunu sagladık ancak istemediğimiz sonuç başımıza geldi ve felç oldu. hasta veya hasta yakınları sizin müdaheleniz sonucu felç oldugunu idia etti... bu durumda hukuki süreç ne olur?
[B]durmak yok... yola devam.....
[/B]
[COLOR="Red"][B][I]selam dünyalı ben dostum......::sapka::::151::[/I][/B][/COLOR]
bilinç kapalı hastada ağız içi dolu ise boynu hareket ettirmeden boşaltmak lazım-başı geri itme yerine çeneyi iki elle kavrayıp aşağı doğru çekereke hava yolunu açmalı
---------- Mesaj ekleme zamanı: 15:25 PM ---------- İlk mesajı ekleme zamanı 15:23 PM ----------
hapı yuttunuz demektir!cezası nedir bilmiyorum ama tamamen suçlu sayılıp malpraktisten yargılanırsınız.(adli tıp dersinden öğrendiğim kadarıyla)
Primum non nocere!
bunları paylaşmak hepimiz adına sevindirici güzel davranışlar ama kimsenin başına gelmesini istemem
guncellllll
Hayattan Motorumu Alın Geri Neyim Kalır Ki?
Melikşah Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği (Tam Burslu)
insanın başına nerde ne geleceği hiç belli olmaz. kimsenin başına gelmemesini dilerim ama yine de bilmek gerek. teşekkürler
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)