Selamlar..
Belki işinize yarar diye..
http://www.hatsan.com.tr/tr/pdf/hava...l_kilavuzu.pdf
ADIM ADIM NİŞAN AYARI:
1- Hedef tahtanızı nişan için iyi görünecek şekilde tam 50 yarda=45.75 metre mesafeye yerleştirin.
a- Makul güçte bir havalı tüfek için bu mesafe ve mermi kavsi maksimum alan menzilidir.
b- Kenar vuruşlu mermiler için 50 yarda tam sıfırlama yapmak için ideal mesafedir.
c- Merkez ateşlemeli mermiler için bu mesafe açık alan menzili mesafesi yani merminin tüfek doğrultusu ile ilk buluşma noktasıdır.
2- Şimdi tüfeğinizi, atış sehpanızın üzerindeki yumuşak tezgâha dikkatlice yerleştirin. Ve çok dikkatli, kusursuz üç atış yapın.
3-Üçlü vuruş grubu hedefteki merkez dikey hattın, tam üzerindeyse rüzgâr ayarınız doğrudur. Şayet atışlarınız merkez hattın sağında ya da solunda yer almışsa bu mesafeyi dikkatlice cetvelle ölçün.
Tüfeğinizin üzerinde bulunan, rüzgâr ayar vidasını kullanın.
Şayet atışlarınız hedefin sol tarafında toplanmışsa vidayı sağ tarafa doğru gevşetin,
Atışlarınız sağ tarafta ise, vidayı sola doğru sıkıştırın.
4-Ayarınızın doğru olup olmadığını anlamak için, üç atış daha yapın.
Atışlarınız tam orta hatta ise bir sonraki adıma geçebilirsiniz, fakat tam emin değilseniz emin oluncaya kadar atış yapın ve boşa giden mermiye acımayın.
5-Tüfek dürbününüze olan güveniniz, hedef sapmalarına karşı güven sağlar. Piyasada çok çeşitli tüfek dürbünleri var ve bunların rüzgâr ayarlı ve yükseltme ayarları farklıdır. Bu tip dürbünlerle atış kalitesini temin etmek zordur, mermi israfı ve
Umutsuzluk getirir.
6-Sıfırlama ayarı.
a- düşük güçte havalı tüfekler ve küçük 22 kalibre kenar vuruşlu mermiler için 50 yarda sıfır ayar olmalı.
b-daha güçlü 22 kalibreler için (22LR)) 75 yarda
c-Yüksek güçlü tüfekler için en az 100 yarda dan başlayıp 200 yardaya kadar olmalı
7- Düzgün atış için, merminizin, markasına ağırlığına göre mermi yolu bilgilerini içerir gösterge.
Bir hedef kâğıdını tam 25 yarda mesafeye koyun. Atışlarınızın sağlıklı olması için mutlaka sağlam sabit duran bir atış masanız olmalıdır, oturarak atış yapmanız için kol kenarlığı olmayan birde sandalyeniz olsun masanız çok yüksek ya da alçak olmamalı dirseklerinizi yerleştirdiğiniz zaman kasılmadan ve bükülmeden oturabilmelisiniz, şayet atış için özel yapılan tüfek atış Tezgâhınız varsa daha iyi olur yoksa kum torbalarınız olmalıdır.
Kum torbalarını kendiniz yapabilirsiniz iki torbayı üst üste koyarak tüfeğinizi yerleştirin namlu boşta olursa daha iyi olur namluyu sert bir yere dayamayın. Dirsekleriniz için rahatça koyacağınız küçük kum torbaları da kullanabilirsiniz. Dürbününüzün güç ayarı varsa, misal olarak 3×9x dürbün gücünü 7 ya da 8 yapın daha net görürsünüz. Tüfeğinizi doldurun, dürbünden bakarak çaprazı hedefin tam ortasına getirin, nefesinizi rahatlatın ve hiç kımıldamadan gözlerinizi kapatın 10 saniye bekleyin. Sonra gözünüzü açın dürbünün çaprazı hedeften kaymış ise kaslarınız rahat değildir, rahatlayın ve tekrar deneyin. Gözünüzü açtığınızda çapraz aynı yerde ise, dikkatlice bir atış yapın. Atışınız esnasında çaprazların tam hedefte olduğundan eminseniz hedefi kontrol edin değilseniz atışı tekrar edin. Atışınızı( spoting scope) noktalama dürbünü ile kontrol edebilirsiniz. Her iki atışınızda hedefte olmayabilir moralinizi bozmayın.
Hedefe gidin mermi deliğini bulun ve tam merkezden, diyelim ki 3?? =7.5cm üstten
2??=5 cm soldan vurmuş olsun.
Şimdi dürbünsüzün üzerindeki numaralı ayar düğmesindeki ayar 1/4 MOA olsun.
Bu ayar 100 yarda içindir.( 1 CLİK=1/4 İNÇ= 0.6 cm) 4 clik 1inç=2.54 cm.
Atışımız 100 yardaya olsaydı 3?? =7,5 cm lik kayma için 12 clik çevirmemiz gerekecekti. Hedefimiz (4 ) defa yakında 25 yarda da olduğu için 12×4=48 clik aşağıya doğru çevirmemiz gerekecek.
Soldan vurduğunuz için şimdide atışınızı sağa alacağız. 2??=5cm 100 yarda da 8 clik eder,25 yarda da 8×4=32 clik eder. Bu ayar dürbünün sağındaki ayar vidasından yapılır. Genelde üzerinde (R) yazar. 32 clik sağa doğru çevirin.
Faydası olur umarım..