( Daha önce bu konuyla ilgili başlık açılmıştı ve ben, benzer şeyleri orada da yazmıştım ama yine ve daha detaylı yazarım
) )
Hocam, bununla ilgili çook uzun bir proğram yapıldı ' tarihin arka odası'nda.. Yaklaşık 7 saat sürdü.
Ben o proğramı defalarca, aynı ilgiyle izledim..
Hatta orada "" kompozit "" Türk yayı hk ve ok çeşitleri ce yapımı hk, yarağan kılıcının kulanımı hk, minik halkacıklardan zırh yapımı hk bilgi sahibi olabilirsiniz...
Ayrıca, sanıyorum ki; Türkiye toplumu ' zihgir'i ' ilk orada tanıdı genel olarak.
Kemankeşlik hk ilk topluluğu kuran kişilerle yapılmış bir proğramdı..
En ilginç bilgilerden biri de; Kemankeş defterine adını yazdırmak için, yanılmıyorsam 860 metre atmak gerekiyordu ki eğitim almak için okula girebilsin. İmkansız gibi görünen bu bilgi, şu anda Bulgaristan'da bir meraklı tarafından 840 metre atarak ispatlandı. En son 1000+ larda olduğunu okumuştum.
Başka önemli bilgilerden biri, kompozit yay su görünce bozulduğundan; Osmanlı, yağmur altında hiç bir savaşı kazanamamıştır.
Bir de, Rus araştırmacıların bulduğu kalıntılara göre, ilk kapşonlu mont, yine bir savaş zırhı olarak Türkler tarafından icat edilmiştir.
Daha pek çok anektad için,
İzlemeyenlere önemle tavsiye ederim..