Ekşi sözlük'te kahvedelisi nickli bir yazar var. Bu konuda bir hayli bilgili. Şu entry'sini okuduğumda eve kahve çekme makinası almaktan vazgeçmiştim. Eleman kahve konusuna baya hakim.
Karşı görüşte de şöyle bir yazı var. Kahve abartılmış bir balondur. Yok tam bilmem kaç dakika suda kalacakmış da çekirdeklerin tam yüzde şu kadarı çözünecekmiş de... Geç bunları altı üstü kafein alıp ayılacaksın, iç bi diyet kola gitsin yea, minvalinden konuşuyor.
Konu kahvemi kahvaenemi ?
1cisi kahveyi sevnem turk ve yabanci kayfeler.2cisi kahvaneler favorim sabahin korunde kahvaltiyi cay ocagi kirathane gibi yerlerde yapmak en buyuk hobim
Bkz: Sözen el değirmeni.
İstanbul'da Tahtakale'de ufacık bir atölyeleri var. Hem kaliteli iş yapıyorlar, hem de çok ilgililer. Zamanında alırken 10 dakika nasıl kullanılır, nasıl bakılır anlatmışlardı.
Örnek: https://kahhve.com/sozen-degirmenler...e-degirmenleri
(Fiyatı bu kadar yüksek değildir)
Ama günde 1 litre kahve içiyorsanız kesinlikle önermem. Elde öğütmek yorucu bir iş. Türk kahvesi ve espresso için ideal bir alet, filtre/french press'te ölüm.
konu öznel zevk ile ilgili,
misal kahve öğütücüsünün çelik bıçaklı değil seramik olması kahvenin aroma kaybının önüne geçtiği söyleniyor,
kahve suyunun sıcaklığının fazla ya da az olmaması gerekiyor,
kahve kalınlığının hazırlanma şekline uygun olması gerekiyor,
...
benzeri bir sürü değişken var,
çelik bıçak ile parçalayan bir öğütücü ile seramik bıçaklı bir öğütücünün arasındaki fark ne kadardır bilemiyorum,
ürünlerin fiyatları ise epey fark ediyor.
450 liraya satılan el değirmeni var.
öğütücülerin elektrikli olanları ise 600 civarı fiyat ile başlıyor (tavsiye edilenler),
pahalı bir zevk açıkçası.
kramerin bu sahnesi aklımda kalmış.
sabah kahve demlenirken inceden gelen o koku yeter de artar.
sabah kahvesinin ilk yudumu ile akşam rakısının ilk yudumunu dünyayı aşan zevklerdir.
Öğütücünün kahveyi çok ısıtmaması lazım. Seramik ısıyı metal kadar iyi iletmiyor. O yüzden kaliteli bir çok öğütücünün yavaş dönen ağır çelik dişlileri, daha dogrusu değirmenleri (burr) oluyor. Seramik dişlileri daha çok el değirmenlerinde görüyorum.
bunca yıl seyrek te olsa içtim kahveyi, sevmediğimi yeni yeni anladım
yaş 38, hatır meselesi miydi neydi?
İşin garibi yurt dışında Turkish Coffee'yi herkes biliyor, ama Türk çayını bilen yok denecek kadar az. Halbuki kahve bile yetişmiyor Türkiye'de. Netekim baklava kimin diye Yunanlılarla kavgalı olmakla birlikte, İsrail'den taa Balkanlar'a kadar tüketilen kahvenin tartışmasız sahibiyiz
Hasmetle the dude nin yurtdışı havası soluduğu belli.Aklıma geldi Yazayım.ÖZellikle the dude'yi ( kesinlikle kötü anlam değil) anlayamıyorum.Bakın ben çok okuyan biriyimdir.Kelimeler çok farklı geliyor.Her yorumu en az üç kez yavaş yavaş okumuşumdur
Kahveye gelince bana yasak arada içiyorum.
Bu ara melisa çayı öneririm.Tarçınlı,limon kabuklu veya ayva kabuklu.Araç kullananlar almasın,uyutuyor.Ama kronik hastalık sancı,sızılarına birebir.
Filtre kahveye yeni başladım sayılır. Tchibo nun kahvelerini beğendim hem içimi güzel hem fiyatı uygun. 2 katı para verdiğim Starbucks Guatemala ya tercih ederim. Mehmet efendi hazır vakumlu paketi de iyi.
kübra teşekkür ederim.
bu arada geçen buluşmada cold brew (cold drip, soğuk demleme kahve) ile ilgili verilen tüyoyu da paylaşayım,
kahvemizi öğütüp kahve filtresine koyuyoruz üzerine ise buz koyarak demlenmesini sağlıyoruz.
yaz aylarında;
2 gün çölde gezdikten sonra taze kar suyu içmek ile aynı zevki veriyor,
white russian yahut sangria ile eşdeğer kabul ediyorum.
sangria demişken kapanışı duran duran ile yapayım.
afiyet olsun.
Bugün geçen yaz yanımda staj yapan Çinli biri hediye yeşil çay getirdi sağolsun. Bulunduğu yörenin en baba çayıymış. Bayağı süslü kocaman bir kutuda. Merak edip internette baktım, Amazon'da kilosu $570! Beyaz çay sevdiğim için zamanında Breville'in güzel bir çay makinasını almıştım. Demledik içtik, anladım ki mundar olacak çay bende... Kaliteli yeşil çay için fazla varoş kaçıyor damak zevkim...
kavurma konusunu ilk elden açacak olan var mı ?
zira yakın zamanda kavurmaya gerek duyacağım.
ve hatta türk kahvesi için değirmen de almam gerekebilir.
Çekirdek farklılıklarını henüz o kadar iyi anlayamıyorum ben ama genelde lavazza çekirdek kahve alıp wacaco ile demlemeyi seviyorum. Uzun yolculuklarda yanımda sıcak su taşıyıp 5 dakikada espressomu hazır hale getiriyorum. Hem keyifli hem çok havalı oluyor wacacoyu önermek isterdim ama türkiyede yok galiba şu an bulamıyorum. muadili için cafflano da işinizi görür. keyifçiler için bire bir
Kavrulmus cekirdekleri aliyoruz 4 hafta beklemis stout tipinde ev birasini siselerken her siseye 2 cekirdek atiyoruz. Benim kahve cekirdegi ile ilgim bu, haa bir de sirkette surekli filtre kahve iciyoruz :D
Ben şimdi gün birlik orman kampı hastasıyım.
Mutlaka yanımda farklı kahve seçenekleri olur, tchibo ötesi değil yalnız. Evde bir tek kahveyi ben içtiğim için yurt dışına gittiğimde hiç almak aklıma gelmiyor, alsam da içen olmuyor
Kahve keyfi yapmaya ya da mantar toplamaya gitmişsem, ufak bir kahve molasında inceden Kahlua, Martel (Konyak) eşliğinde, bazen şekersiz içeceksem (bunu benden başka yapan var mı bilmiyorum ama :D) inceden glögg ile demliyorum kahveyi
Üniversite de ev arkadaşım ailecek kahve hastasılardı. Nescafe gold ile geçti üniversite hayatım, inanılmaz bağımlı olmuştum. Bazen kahvaltının yerini aldığı olurdu, neyse ki normal hayata geçiş yaptığım sıra onu da alışkanlıklarım arasından çıkardım
Favorim filtre kahve bu arada, ama kendim yaparsam
Türk kahvesi için en iyi değirmen Sözen marka el değirmeni.
Eminönünde kantarcılar caddesi denen aslında dar bir sokak olan yerde küçük bir atolyesi var. Oralara gitmişken bir de minik hassas tartı al ucuzlarından, kahve hazırlarken çoğu kişinin dikkat etmediği ama tadı etkileyen en büyük faktör de kahve su oranlarını ayarlamak, hatta bunun için içinde bluetooth bağlantısı olan ve çok hızlı tepki veren, cep telefonuna bağlanıp kahve su akışını tarıdan takip edip belli reçeteleri uygulamaya imkan veren özel kahve tartıları var ama tartıya 500 dolar vermek lüks kaçacağından önermiyorum.
Sözen kahve değirmenini niye öneriyorum? Zamanında, 2008 yılı falandı henüz türkiyede nitelikli kahve ve ekipman bulma imkanları azken eminönünden satılan değirmenleri test edip sözeni seçmiştik. Güzel bir kahve forumumuz vardı o zamanlar. Tabi bu dediklerim istanbul gibi bir yerde içilebilir düzeyde espresso yapabilen mekan sayısının sıfır olduğu devirlerdi.
Sözen değirmen türk kahvesi ve espresso için çok iyidir. hatta espresso öğütme kalitesi binlerce dolarlık öğütücülerle yarışır. Tek sıkıntısı elle çevirmek zor ve kalınlık ayarı tutturması biraz uğraştırıyor. Türk kahvesi için kalınlık ayarı tutturma derdi yok zaten en ince ayarında kullanacaksınız, elle çevirme derdi için de şarjlı matkap işe yarıyor. Kendime iyi bir espresso değirmeni alana kadar 2 yıl boyunca el değirmenini şarjlı matkapla kullanmıştım.
Eminönüne gidin, sözen değirmen alın, hem fiyatı uygun hem işini düzgün yapıyor.
Filtre kahve ve Türk kahvesi ( su bardağında ) aşırı sayılabilecek şekilde tüketirdim bu aralar hiç canım kahve istemiyor ilginçtir :D Filtre kahvede tchibo african blue veya bir kavanozun içine yarı yarıya african ile guatemala karışık;Türk kahvesinide cezvede hafif yaktırıp yanık kokusu hoşuma gidiyor kahvede öyle yaparım :D
Matkapla kullanınca o küçücük dişliler kısa sürede ısınmaz mı ama? Hiç içini açıp kontrol ettiniz mi dişlilerin sıcaklığını? On küsür senedir Capresso 360 kullanıyorum. 2-3 dakika boyunca filtre için iri taneli öğüttüğümde bile ısınıyor, dişliler daha büyük olmasına rağmen... Hele hele Türk kahvesi için öğütsem çoook daha çabuk ısınır eminim.
Şu an bu konu içerisinde 1 kullanıcı var. (0 üye ve 1 misafir)